1. Söö nii palju, kui kulutad — ära sõida igale poole auto või bussiga, liigu rohkem jala!

2. Rasvane toit on isuäratav, kuid söö seda väheses koguses, rasvase toidu liigne söömine ei mõju sinu tervisele hästi!

3. Tea, et üleliigne rasv ladestatakse organismis kergesti varudeks ja kaalu kasvades isu aina kasvab.

4. Tea, et rasvaga praetud kartul annab tervelt kuus korda rohkem toiduenergiat kui keedukartul.

5. Hästi täidab kõhtu kiudaineterikas toit, näiteks leib ja odra- või kaeratooted.

6. Tee tervislik toit enda jaoks maitsvaks ning söö päevas vähemalt kahel toidukorral köögivilju (ehk 300-400 grammi). Köögiviljad täidavad kõhtu ning annavad kiudainete kõrval eluks vajalikke vitamiine ja mineraale. Tea ka, et köögiviljade söömine ei ole asendatav vitamiinitablettide kasutamisega, sest tablettides ei ole toitained loodusele omases vormis.

7. Kui tahad olla heas vormis, söö mõõdukas koguses toitu vähemalt kolm korda päevas, parem aga neli korda.

8. Oluline on ka see, kuidas sa sööd — võta söömiseks aega, tee seda aeglaselt laua ääres!

9. Kui Sul tekib küsimus oma toiduvalikutes ja tahad teada, kui tervislikult sa toitud, siis pea paar päeva toidupäevikut ning kohe on selge, milliseid harjumusi pead muutma.Varsti leiad hea programmi oma toitumise analüüsiks uuelt avatavalt veebiaadressilt www.terviseinfo.ee!

10. Kontrolli paar korda kuus enda kehakaalu. Kui on lisandunud kaks kilo, tegutse!

11. Kasuta soola asemel toitudes maitserohelist.

12. Ära põlga piima, kui sul ei ole selle vastu allergiat.

13. Eelista kala lihale. Rasvane kala on kümme korda parem kui rasvane liha!

14. Kindlasti joo vett, kuna vesi on see, mis kannab kõik toitained kehas sinna, kuhu vaja.

15. Söö ainult nälja pärast!

* * *

Täiendavaid nõuandeid tervisliku menüü koostamiseks:

· Koostage oma igapäevane menüü kõigist toiduainegruppidest, toituge mitmekülgselt!

· Sööge rohkesti köögivilja ning rohkem rukkileiba ja teisi täisteraviljatooteid, samuti puuvilju ja marju.

· Eelistage väherasvast piima ja piimatooteid.

· Lihast võiksite 3-4 päeval nädalas loobuda, eelistage lahjat tailiha, nahata linnuliha ja kala ning vältige rasvaseid lihatooteid.

· Lisatavatest toidurasvadest eelistage oliivi- või rapsiõli.

· Sööge vähemalt 3 korda nädalas kala.

· Munakollast võiksite süüa 2-3 korda nädalas.

· Morsile ning karastus- ja mahlajookidele eelistage täismahla või nektarit.

· Sööge maiustuste asemel mett ja puuvilju.

· Keedusoola kasutamist piirake 5g-le päevas

· Jälgige kindlasti toidupakenditel olevat informatsiooni, eriti toidu rasvasisalduse ja selles sisalduva soola hulga kohta.

· Toituge regulaarselt (mitte alla 3 korra päevas).

· Toiduvalmistamisviisidest eelistage hautamist ja keetmist.

· Vett tarbige iga päev vastavalt individuaalsele vajadusele ja tervislikule seisundile.

· Alkoholi tarvitamisel on märksõnaks mõõdukus — väikese alkoholikoguse tarbimine ja kangetele alkohoolsetele jookidele madala alkoholisisaldusega õlle, siidri või veini eelistamine.