MIDA SIDRUN SISALDAB? Sidrun sisaldab kõige rohkem C-vitamiini — 100 grammis sidrunimahlas on seda 50mg. Lisaks on sidrunis sahharoosi, glükoosi ja fruktoosi (taastavad jõuvarusid peale trenni ja väsimuse korral). Sisaldab mineraalsoolasid nagu kaltsium, fosfor, raud, magneesium, räni. Vitamiinidest veel peamiselt B ja A grupi vitamiine.

Sidrunil on puhastav ja jääkaineid väljutav toime. Hommikune sidrunimahla joomine kiirendab seedimist kogu päeva jooksul ja mõjub isegi tselluliidi vastu — seda tänu limoneeni sisaldusele. Limoneen aitab lõhustada isegi sapikive ja uuemate uuringute põhjal kaitseb pankrease, mao- ja soolevähi eest. Sidrunit soovitatakse eriti iivelduse, kõhulahtisuse ja aeglase seedimise puhul. Kõigile on teada sidruni immuunsust tõstev toime. Sidrunimahl tugevdab maksa ja pankreast ning ergutab vereringet. Taastab keha mineraalivarud, aitab rauavaeguse korral, aktiveerib organismi kaitsevõime ja desinfitseerib.

Kas teadsid?

Arvutiga töötavad inimesed teevad 54% vähem vigu, kui ruumis on tsitruse essentsiõli aroom. Sidruni essentsiõli aitab mälu ergutada ja soodustab keskendumist.

SIDRUNIMAHLA TARVITAMINE …

… vähendab happesust kehas, muutub organismis aluseliseks
… võitleb viiruste ja bakteritega, tugevdab immuunsüsteemi
… ideaalne isetehtud külmasiirupite valmistamiseks
… segatult veega leevendab kurguvalu ja kurgu kähedust
… mandlipõletiku korral lisa sidrunimahlale vett ja soola ning kurista!
… aitab iivelduse vastu, soojendab
… taastab ja tugevdab organismi peale pingutust ja ülekuumenemist
… ninaverejooksu korral kanna sidrunimahla vati peale ja pane ninasõõrmesse
… kiirendab seedimist ja aitab saleneda
… tugevdab hambaid ja igemeid
… puhastab suud ja parandab hingeõhku
… segatult veega hea spordijärgne jook, taastab mineraalidevarud organismis
… sidrunimahlaga ja mündiga saad teha limonaadi lastele
… vähendab allergianähte
… regulaarne kasutamine võib alandada kolesterooli, vähendada vererõhku ja tugevdada südant

JOO LEIGET SIDRUNIVETT PEALE ÄRKAMIST (15-20 min ENNE HOMMIKUSÖÖKI)
NII ÄRKAB ORGANISM TUGEVANA!

NB! Peale sidrunimahla joomist ära kohe hambaid harja, loputa hambaid puhta veega ja lase enne harjamist PH-l vähemalt 30 min neutraliseeruda. Väldi ka sidrunimahla või sidrunivee loksutamist suus. Sidrunimahl on hammaste jaoks hape ja omab hambaemaili lagundavat toimet (selle esimeseks märgiks on hammaste värvi heledamaks muutumine).

RETSEPTID SIDRUNIMAHLAGA

LMASIIRUP ÕIETOLMU, SIDRUNIMAHLA JA MEEGA

Võta pakike (ca pool klaasi) õietolmu. Vala see üle puhta sidrunimahlaga ja jäta tunniks seisma. Õietolm lahustub mahla sees ära. Sega läbi ja lisa maitse järgi mett või agaavisiirupit. Hoia külmikus ! Lastele meeldib seda sisse võtta lausa supilusikatäite kaupa.

Kui tahad veel tugevamatoimelist siirupit, siis lisa veel midagi nendest: taruvaik, punase päevakübara tinktuur, greipfruudi seemne ekstrakt vms. Siis aga pead andma siirupit limiteeritud koguses, vastavalt sellele mida siirupisse lisasid.

KÜLMASIIRUP LOORBERI JA SIDRUNIGA

Pane potti keema vesi loorberilehtedega. Lase keeda kuni pool vett on ära aurustunud. Kurna segu, lisa sellele sidrunimahla ja mett. Hoia külmikus.

LIMONAAD LASTELE (MÜNDI) JA SIDRUNIGA.

Sega sidrunimahl magustajaga ( meega, suhkruga, siirupiga). Lisa pestud ja kuivatatud mündilehed ja lase paar tundi seista. Vala iga klaasi põhja natuke siirupit ja peale mineraalvett või gaseeritud vett. Võid teha limonaadi ka ilma mündita või näiteks ingveriga.

SIDRUNIKASTE LIHA JA KALA JUURDE

Võta 1 liitri piima kohta 10 spl jahu. Lahusta jahu piima sees ja kuumuta segades keemiseni. Segu peaks tulema parajalt paks. Lisa ca 150ml sidrunimahla, soola ja pipart. Serveeri külmade liha- ja kalaroogadega.

SALATIKASTE JOGURTI JA SIDRUNIMAHLAGA

125 ml maitsestamata jogurtit või hapukoort
20ml extra virgin oliiviõli
soola, pipart, küüslauku
aromaatseid taimi
20ml sidrunimahla

Sega jogurt õliga. Lisa sidrunimahl, peenestatud küüslauk ja väga väikeseks hakitud maitseroheline. Maitsesta soola ja pipraga. Säilita külmikus. Sobib salatikastmeks, grillitud või aurutatud juurviljadega.

SALENDAV TEE KOOKOSÕLI JA SIDRUNIGA

Valmista roheline tee (õhtul sobib roheline teeiini vaba tee). Lisa sinna 1 tl kookosõli ja 2 tl sidrunimahla.

SOOJENDAV KÜLMATEE INGVERI JA MEEGA

Võta sidruniviile ja värskeid ingveritükke ning kata need meega. Hoia segu külmikus. Tee jaoks pane tassi põhja kolmandik ja peale keev vesi. Seistes segu tumeneb. Võid säilitada külmikus ca 10 päeva.

KOSMEETILINE KASUTAMINE

  • helendab nahka, vähendab aknet, silub kortse, eemaldab pigmendilaike, vähendab rasueritust;
  • sidruniviilu sidumine ööseks konnasilma või nahapaksendi peale aitab seda eemaldada;
  • segatult meega leevendab putukahammustust;
  • segatult magusmandliõli, avokaado või jojobaõliga aitab veenilaiendite vastu.