Kuigi suuhügieen tundub väga lihtne teema, siis tegelikult on see väga mitmetahuline ning inimesed tihti teadmatusest teevad nii mõndagi valesti, samuti on levinud palju müüte, mida õigeks peetakse. Tegelikult võib aga valede võtetega teha oma hammastele isegi halba.


Õige suuhügieen koosneb kahest asjast:

1) igapäevasest kodusest suuhooldusest ja

2) 1-2 korda aastas hügienisti juures hammaste sügavpuhastusest (soodapesu, ultrahelipuhastus, pastapuhastus).


Koduse suuhoolduse kolm alustala

1) Hammaste pesu hambaharjaga

2) Hambavahede puhastus hambaniidiga

3) Keele puhastus keelekaabitsaga


Hammaste pesu hambaharjaga

• 2 korda päevas: hommikul enne hommikusööki ja õhtul pärast viimast toidukorda või näksimist.

• Pärast sööki/näksimist peab ootama vähemalt 30 minutit enne, kui hambaid pesta tohib. Põhjus: söömise järel muutub suu keskkond happeliseks, mis muudab hambaemaili pehmeks ning harjamine võib kahjustada emaili. Tuleks täpsustada, aga minu meelest kolmandikul patsientidel on sel põhjusel email kahjustatud.

• Hambahari peab olema soft või isegi ultrasoft, sest kõvemaga harjaga teeme tihti haiget igemetele. Tulemuseks on tundlikud hambakaelad. Kõvemad on mõeldud mitte hammaste, vaid proteeside jaoks.

• Hambaharja peab käsitlema pehmelt ja õige nurga alt, muidu vigastab hammast. Soovitav on harja käes hoida nagu pliiatsit, sest siis on surumisjõud hammastele tunduvalt väiksem.

• Harjamist võib alustada iga kord erinevast kohast – kuna harjamisega alustades kipub inimene harjale vajutama tugevamini ja pärast surve nõrgeneb, võib iga kord ühest kohast harjamist alustades seda kohta kahjustada

• Elektrihambahari on parem ja tõhusam kui tavaline hari – hügienistide kinnitusel on vahe (nende jaoks) silmaga näha. Elektrilised hambaharjad aitavad efektiivselt eemaldada hambakattu, mis on võtmeks suuhoolduse probleemide vältimisel (nt hambaaugud ja igemehaigused). Elektrilise hambaharja võnkuv-pöörlemine ja pisike harjake on välja töötatud just hamba anatoomilist kuju järgides.

• Hambapastat võib panna harjale herneterasuuruselt – sellest piisab täiesti. Jälgida tuleks ka pasta fluoorisisaldus, mis võib kõikuda 900 -1400 ppm vahel. Pasta võiks olla minimaalse abrasiivsusega, et mitte "kraapida" emailile väikseid kriipsukesi. Võimalus valida geel.

• Whitening-pastadega ja suitsetajatele mõeldud pastadega tuleb piiri pidada, sest nad sisaldavad abrasiivseid osakesi ja võivad hamba pinda kahjustada.


Hambavahede puhastus hambaniidiga

• Hambaniiti tuleb kasutada enne hambapesu, sest seejärel hambaid harjates saavad hammaste vahele pääseda pastas sisalduvad ained. Vastupidi tehes toome muidu niidiga puhtale hambapinnale uuesti bakterid.

• Tõmba niit küünarnukini välja, keera suurem osa niiti vasaku keskmise sõrme ümber ning hästi väike osa parema keskmise sõrme ümber. Võta niidist kinni pöidla ja parema nimetissõrmega. Hakka sujuvate liigutustega hambavahes liikuma igeme suunas. Kui oled jõudnud igeme juurde, suuna niit ettevaatlikult ühele poole hamba alla, võta sujuvalt välja, suuna teise hamba alla. Kui üks hambavahe on puhas, lase vasakust käest natuke niiti lahti ning keri kasutatud osa ümber parema sõrme. Nii saad iga hambavahe jaoks puhta niidi.


Keele puhastamine keelekaabitsaga

• Kord päevas õhtuti pärast hambapesu

• Suunaga tagant ette

• Pehmelt, et mitte vigastada keelenäsasid

Loe keelekaabitsa kasutamise kohta lisaks dr Anna Nõu vastusest küsimusele Kuidas puhastada keelt?


Mis on hammaste sügavpuhastus?

Kord aastas peaks käima hügienisti (või kus pole, siis arsti) juures hammaste sügavpuhastuses. Suuremate hambamurede korral (nt igemehaigused) kaks korda aastas.

Hammaste sügavpuhastuses tehakse kolm protseduuri, mille tulemusel saavad hambad täielikult puhtaks, mis aitab vältida hambamurede teket ja süvenemist ning aitab koduse hügieeniga hõlpsamalt jätkata. Protseduurid on:

• Soodapesu (airflow) või pärlipuhastuse käigus eemaldatakse hammastelt katt, pigmentatsioon ja võimalik igemepealne hambakivi.

• Ultrahelipuhastuse käigus eemaldatakse hambakivi nii igeme pealt kui ka igeme alt, sealhulgas hammastevahelises piirkonnas.

• Pastapuhastus annab puhtusele viimase lihvi.

Kõik kolm protseduuri täiendavad üksteist ning seetõttu on neid soovitav teha korraga hammaste sügavpuhastusena.


Närimiskumm

Söögikordade järel tuleks närida närimiskummi. Aga mitte lihtsalt igasugust, vaid jälgida, et oleks ksülitooliga närimiskumm. Ksülitool on looduslik magusaine ning ksülitooliga närimiskummil on kahene kasulik toime: nagu iga teine suhkruvaba näts, aitab see süljeeritust tõsta, mis puhastab hambaid, aga lisaks aitab ksülitooliga närimiskumm pikaajaliselt vähendada suus elavate bakterite arvu ja kahjulikku mõju hambavaabale. Juba tekkinud hambaauke ksülitool ära ei paranda, kuid hambaemaili pisikahjustused võivad ksülitooli manustamisel taandareneda. Lihtsustatult: ksülitooli bakterid armastavad, ent nad ei aimagi, et see on neile surmav. Inimestele kahjutu.


Suuvesi

Suuvett tuleb kasutada siis, kui seda on soovitanud arst/hügienist. Suuveest on abi, kui on tehtud hammaste sügavpuhastus, sooritatud kirurgiline protseduur (hamba eemaldamine, implantatsioon jne), sest siis on hammaste puhastamine harjaga raskendatud ning suuvee ülesanne on nn “pahade bakterite” hävitamine ja suu desinfitseerimine. Suuvett kasutatakse tavaliselt kuurina 2-6 nädalat.

Jaga
Kommentaarid