Alljärgnevalt on toodud kaks võtet, kuidas kiiresti kergendada seisundit, ning kolm pikemaajalist plaani, mis on suunatud taoliste atakkide ennetamisele tulevikus.

Kiirabi 1

Massaazh on küllalt kiire ning tõhus viis peatamaks maomahla liikumist mööda söögitoru ning takistamaks kõhu puhitumist, mis halvendab seisundit. Et leida õiget punkti, asetada kaks näppu 10 cm nabast kõrgemale ning vajutada sinna ettevaatlikult seni, kuni on tunda kergendust.

Kiirabi 2

Mao kaitsmine. Teatud ravimtaimed on võimelised eritama liimjat ainet, mis sarnaselt limaskestale katab seestpoolt seedetrakti. Sel moel moodustub kaitsebarjäär, mis neutraliseerib mahla ning võimaldab rakkudel taastuda.

Üks sellistest taimedest on lagritsa-magusjuur (Glycyrrhiza glabra). Selle taime juurel pole mitte üksnes pärssiv toime, vaid see takistab ka selliste bakterite kasvu, mis ärritavad maoseinu ning vigastavad kudesid.

Süüa 1-2 pastilli (´a 380 mg) lagritsa-magusjuure ekstrakti 15 minutit enne sööki. Võib ka teisiti toimida: lisada 2 spl pulbrit 120 ml veele ning juua korraga ära.

On ka teisi taimi, näiteks punane jalakas (Ulmus rubra) ning aaloe (Aloe vera), mis ravivad limaskesta. Spetsialistid soovitavad öösel leotada 1 spl kuivatatud juurt klaasitäies vees. Hommikul lisada saadud segu pudru sisse ning süüa.

Aaloe tarvitamine on hulga lihtsam – 1-2 spl pressitud mahla enne sööki. Neid taimseid vahendeid võib tarvitada koos või eraldi, kuid kuur ei tohi kesta üle kuu aja.

Kui aga seisund on krooniliseks muutunud, tuleb vabaneda selle esmapõhjustest.

Allpool mõned võtted:

Pikaajaline plaan 1

Eredavärvilistes puuviljades, samuti kõrrelistes ning petersellis sisalduvad flavonoidid vähendavad tundlikkust toiduainetele

Stressi võitmine. Suurem osa spetsialiste on ühisel seisukohal, et mao-seedetrakti häireteni viib vale eluviis. Inimesed töötavad palju, heidavad täiskõhuga hilja magama. Stressist mõjutatud närvisüsteem, mis kontrollib lihaste tööd, on täiendava koormuse all, mistõttu nõrgeneb söögitoru sulgur.

Võiks proovida järgmist taktikat: seadke end mugavalt istuma ning kuulatage oma hingamise rütmi, püüdmata seda seejuures muuta. Tehes harjutust kasvõi ainult 20-30 minutit päevas, muutute rahulikumaks – alaneb arteriaalne rõhk ning hingamine ühtlustub. Alaneb üldine stressitase.

Pikaajaline plaan 2

Jälgida toitumist. Toidud, mis ärritavad magu on alkohol, shokolaad, kohv, hapupiimatooted, magusad gaseeritud joogid, vürtsid ning nisujahu. Näiteks stimuleerib kohv maomahla sünteesi ning kutsub esile lihaste kokkutõmbeid.

Halvasti mõjuvate toitainete väljaselgitamiseks tehakse välismaal ka vereanalüüse, mis määravad ära tundlikkuse teatud toidule. Kõigile kättesaadav variant on katsetada spetsiaalse dieediga. Selleks valige välja see toiduaine, mida peate halva enesetunde põhjustajaks ning lülitage see paariks nädalaks oma toiduratsioonist välja. Seejärel kasutada toitu uuesti ning võrrelda enesetunnet.

Traditsioonilises hiina meditsiinis kirjeldatakse suurenenud maohappesust metafooriliselt kui vastuvoolu eluenergiale. See otsekui pöörduks tagasi, kui süüa või juua kas liiga kuuma või liiga külma toitu või jooki.

Seetõttu võib külma toidu poolt esile kutsututud tagasivoolu, millega kaasneb keele heledaks muutumine, neutraliseerida ingveritee abil. 2 tl ingverit valada üle klaasitäie keeva veega,
lasta 10 minutit tõmmata,
kurnata ning juua päeva jooksul.

Kui aga algpõhjus on teravas ning kuumas toidus ning keel on punaseks tõmbunud, tulevad appi sellised taimed nagu kollane emajuur (Gentiana lutea) või võilill (Taraxacum officinale). Lisada klaasitäiele soojale veele 2-3 tilka tõmmist ning juua päeva jooksul.

Pealegi pole tähtis mitte ainult see, mida süüa, vaid ka kuidas süüa. Igal juhul tuleb süüa väikeste portsjonite kaupa mitu korda päevas; sest ülesöömise korral peab magu mõõtmetelt suurenema, see aga nõrgestab mao svinktorit.

Samuti ei tohi unustada, et õhtusööki peaks sööma 3-4 tundi enne magamaheitmist. Siis ei tõuse maomahl horisontaalasendisse laskudes mööda söögitoru üles.

Pikaajaline plaan 3

Võiks proovida homöopaatiat

Kui eluviisi muutmine ei andnud soovitud tulemusi, võiks proovida homöopaatilisi vahendeid, mis ärgitavad organismi enesetervendamisele. Õigesti valitud vahend ei too mitte üksnes kergendust, vaid ravib ka haiguse esmapõhjust. Järgnevalt on toodud neli efektiivset vahendit mao suurenenud happesuse korral – nii et jääb vaid valida, milline neist vastab täpsemini antud sümptomitele. Kui ei suuda otsusele jõuda, võiks alustada Nux vomica´st.

NB! Eestis homöopaatilisi vahendeid ei müüda, küll aga on nad kättesaadavad sellistes Euroopa riikides nagu Inglismaa, Soome, Rootsi, Saksamaa, Läti, Andorra, Itaalia, Prantsusmaa.

1. Arsenicum album. Piinavad külmavärinad, on tunda rahutust ning pidevat joogijanu. Tihti esineb kõrvetisi, mida kergendab piima joomine.

2. Lycopodium. Gaasid, kõhu puhitus, kõrvetustunne kurgus, ning kergendust toovad soojad joogid.

3. Nux vomica. Enesevalitsuse kiire kaotamine stressisituatsioonides, on tunda pinget selja- ja kaelalihastes.

4. Pulsatilla. Kõrvetistega kaasneb iiveldus. Atakid on seotud tavaliselt rasvase toiduga.

Preparaadid peaks olema potentsiga 30 (ehk siis apteegist küsida: Pulsatilla 30) ja võtta neid 2 tera kaupa kaks korda päevas 15 minutit enne või pärast sööki ühe nädala jooksul, seejärel aga vajaduse korral. Kui esimese nädala järel pole olulist paranemist märgata, peaks pöörduda profesionaalse homöopaadi poole.