Kes on süüdi?

Sul on alati käepärast vähemalt üks paljudest külmetusvastastest ravimitest, sa sööd kilode viisi tsitruselisi, sinu parim sõbranna muutub otsemaid „vaenlaseks”, kui ta kasvõi korra sinu poole aevastab. Ometi, vaatamata kõikidele ettevaatusabinõudele, tuleb sul igal talvel läbi teha kõik külmetuse „üheksa nõiaringi”… Ja nii aastast aastasse! Sellist nukrat seaduspärasust võib seletada sellega, et meeleolu ja tervis on ühe terviku kaks poolt. Ja kui seda endale teadvustada, võib “talvituda” ka ilma pidevate külmetuste ning halva enesetundeta.

Mida siis teha?

1. Treeni nii, et higi voolab

Kes meist poleks talviselt tusasel päeval oma hüpohondriat kõikvõimalike maiustustega ravinud, ise kringlina diivanil lesides? Kuid õnn peitub „kardinaalselt vastupidises”: mõõdukad treeningud 3 korda nädalas, minimaalselt tund aega korraga, rikastavad organismi endorfiinidega. Need “rõõmuhormoonid” tugevdavad immuunsust, võimendades leukotsüütide tööd hetkel, mil organism viiruseid ründama valmistub.

Põhirõhk ei pea olema mitte treeningu keerukusel, vaid kestusel. Peamine eesmärk on higistama hakata. Higi on justkui endorfiinide tootmise lakmuspaberiks. Treenida tuleb aga siiski nii, et end üle ei pingutaks. Ülemäärase koormuse mõjul suureneb veres kortisooli — stressihormooni — hulk, mis pidurdab leukotsüütide võitlust viirustega. Kui tunned end pärast treeningut kurnatuna ning sul on raske magama jääda, siis unusta kerge südamega kõiksugu jõumasinad ning puhka — jaluta — mõned päevad värskes õhus.

2. Naera südamest

Naer aktiviseerib immunoglobuliin A toimet, mis esimesena haigustekitajate vastu võitleb. Uuringud kinnitavad, et naistel, kes komöödiaid vaadates südamest naeravad, tugevnevad ka organismi kaitsefunktsioonid. Naer mõjub soodsalt veresoontele (efekt on võrreldav treenimisega värskes õhus) ning mõjutab positiivselt südame tööd. Seetõttu, kui murrad pead, kuidas puhkepäevi mööda saata, eelista komöödiaid või lõbutse täiel rinnal oma parimate sõpradega. Ja loomulikult — ära unusta naeratust! Naer parandab vereringe tööd 22% ning vähendab stressi toimet 35% võrra.

3. Suhtle rohkem

On ekslik arvata, et mida rohkem aega seltskonnas viibida, seda rohkem on teil šansse nakatumiseks. Otsene sõltuvus: palju inimesi — palju mikroobe. Tegelikult hoiab lai suhtlusringkond teie „tervet” potentsiaali. Uuringud näitavad, et üksinduse üle kurtvate katsealuste immuunsüsteem kohanes gripivaktsiiniga raskemini kui nendel, kes aktiivselt oma sugulaste ja sõpradega suhtlevad. Armastus ja sõprus on suurepärased tunded, tänu millele alaneb nende hormoonide tase, mis immuunsust kahjustavad.

4. Mõnule kauem voodis

See, et magada tuleb vähemalt 8 tundi ja tõusta voodist õige jalaga on juba ammu teada-tuntud tõde. Kuid vähesed teavad, et pikemalt magades võib lahti saada ka esimestest külmetuse sümptomitest. Igal öösel teeb inimene läbi mitu une staadiumit. Kõige tõhusama süsti saab meie immuunsüsteem viimase, kõige pikema staadiumi ajal, mis — siin võivad küll unimütsid rõõmu tunda! — algab pärast seitset magatud tundi.

5. Kuula sagedamini oma lemmikmuusikat

Teadlased on välja selgitanud, et teatud helide-nootide kombinatsioonid võivad anda innustust igapäevasteks kangelastegudeks, kuid lisaks võidelda ka külmetusega. Katsete varal on kindlaks tehtud, et muusika mõjutab soodsalt immunoglobuliin A teket, eriti stressisituatsioonides. Niisiis, pane muusika mängima!

6. Toitu maitsvalt ja mitmekesiselt

Sa väldid salateid ning valmistad õhtuks ikka ühtesid ja samu kanalihast poolfabrikaate. Ebatervislik toit nõrgestab aga immuunsüsteemi. Organism võib lüüa häirekella isegi suhteliselt vähese vitamiinide ja mikroelementide puuduse tõttu. Seetõttu tuleks panustada mitmekülgsele menüüle. Kohe kindlasti ei tohi unustada kala ja teisi mereande — neis sisalduvad küllastamata rasvhapped tugevdavad organismi vastupanuvõimet. Tuleb aga silmas pidama, et pikaajaline kuumtöötlus hävitab kasulikke aineid. Päeva jooksul tuleb kindlasti süüa hulgaliselt puu- ja köögivilju. Sealjuures mõtle ka, kas sa ikka sööd küllaldaselt. Dieedil olles ei saa organism võib-olla vajalikus koguses kaloreid — ning siin võibki peituda väsimuse põhjus.

7. Pese käsi õigesti

Kõik teavad, et käte pesemisest algab võitlus mikroobidega. Ometi pole niivõrd tähtis kasutada seepi kuivõrd pesemise tehnika — so, kuidas te pesete. Tee käed märjaks ning seebita neid vähemalt 20 sekundit. Kusjuures mitte veejoa all, sest nii mikroobid ei hävi ega kao pestes, vaid lihtsalt paigutuvad ühest kohast teise.

8. Ära armastust unusta

Kindlasti ei näe nohust paistes nina kuigi seksikas välja. Teisalt on ameerika teadlased (ja mitte ainult!) tõestanud, et seks ja armastus mõjuvad tervisele soodsalt. Harmoonilised suhted partneriga ning regulaarne seks 1-2 korda nädalas parandavad hormonaalset fooni ning tugevdavad immuunsüsteemi. Sobiv prints puudub? Pole probleemi. Ka intensiivsest professionaalsest massaažist võib olla abi organismile oluliste leukotsüütide aktiviseerimiseks.

9. Joo taimeteed

Võimalik, et sul juba on oma lemmiksegu taimset päritolu külmetusvastastest vahenditest. Taimi, mis immuunsust stimuleerivad, on palju: punane päevakübar, ženšenn, punane ristikhein, kollajuur, võilill, naistepuna, verehurmarohi, üheksavägine… Apteekides on müügil ka raviteede segud Lõuna-Ameerikast ja Kagu-Aasiast pärit taimedest. Selliseid taimetõmmiseid võib kasutada nii ravi otstarbel kui ka profülaktikaks.

4 abilist võitluses külmetusega

Küüslauk. Värskes küüslaugus sisalduv allitsiin on oma viiruste ja bakterivastase toimega võrreldav antibiootikumidega. Ärge unustage põhiroogadele lisamast ühte küüslauguküünt.

Seened. Paljud seened sisaldavad aminohappeid ja mikroelemente, mida organism ei sünteesi. Neil on ka bakteritsiidne toime ning nad soodustavad toksiinide ja radioaktiivsete elementide väljaviimist organismist.

Punane paprika. Teatavasti tugevdab C-vitamiin peale kõige muu ka immuunsüsteemi. Üks klaasitäis tükeldatud punast paprikat sisaldab 190 mg C-vitamiini, see on kaks korda rohkem kui apelsinis.

Brasiilia pähklid. Vaatamata suurele kalorsusele — 65% rasva ja 14% valku — ei tasu neid pähkleid siiski toidust kõrvale jätta. Kõigest 2 pähklit katavad päevase seleenivajaduse, seleen aga aitab tõhusalt võidelda stressi ja pingega.