Teame, et on haigusi, mis saavad esineda ainult naistel (näiteks tupepõletik või munasarjatsüst jms), ja tõbesid, mida põe­vad ainult mehed (eesnäärme suurenemine, munandimanusepõletik jms). Tuntakse ka haigusi, mis tabavad nii mehi kui naisi, kuid kulgevad neil hoopis erinevalt. Ja ravimidki ei mõju meestele ja naistele alati ühte­moodi.

Organismi kaitsva immuunsuse poolest on mehed nõrgemaks sugupooleks. Naiste immuunsüsteem on ründavam ja kaitseb nakkuste ning muude ohtude eest. Näiteks naissuguhormoonide östrogeenide mõjul on põletik kaitsereaktsioonina tugevam kui meestel. Ka kaitsvaid antikehi tekib naistel rohkem.

Paljudel vanematel meestel on problee­me eesnäärmega. Kui sellele tähelepanu ei pöörata ja raviga ei alustata, võib see lõppeda kroonilise eesnäärmepõletikuga ehk prostatiidiga, halvimal juhul aga ees­näärme adenoomiga (kasvajaga). Prostatiiti võib esineda ka keskeas meestel, kus selle põhjuseks on külmetamine, nakkus, genee­tilised tegurid või soolte tegevuse häired (krooniline kõhukinnisus või -lahtisus).

Meeste depressioon

Meeste depressioon on naiste depres­siooniga võrreldes omanäoline ja seda ei tunne sageli ära ei lähedased ega arstidki. Naised elavad sageli depressiooni välja läbi pisarate ja kaeblemisega. Ütlemine „mehed ei nuta” peab siin üsnagi paika: nad ei tunnista oma nõrkust ja võivad muutuda agressiivseks. Mehe tervenemine oleneb paljuski perekonna suhtumisest ja koduse meeldiva õhkkonna loomisest, millel on suur osa naistel. Kui peres armastatakse ühiseid söögiaegu, toit on tervislik ja kodu­selt valmistatud, on ka mehe meeleolu ja tervis korras.

Meeste klimakteerium

Keskeas mehed elavad läbi muutusi, mis on seotud vananemisprotsessiga. Ehkki mehed ei koge naiste menopausi sarnast järsku füsioloogilist üleminekut, hakkavad neidki sel perioodil mõjutama vananemisega seonduvad probleemid. Mõned arvavad, et „keskeakriisid” on emotsionaalse või psüh­holoogilise päritoluga, ent kui need on tõsised või pikale venivad, võivad neil olla füüsist mõjutavad tagajärjed. Mis iganes ka „keskeakriisi” esile kutsub ja põhjustab, seda kogevad inimesed võivad kannatada ärrituvuse, närvilisuse, ängistuse, enese­hinnangu languse ning teiste psüühiliste ja emotsionaalsete häirete all. Kui problee­mid muutuvad liiga tõsiseks, võivad need põhjustada füsioloogilisi hälbeid, näiteks erektsioonihäireid. Erektsioonihäireid saab ravida mitmel viisil, kuid oluline on siinkohal koduse elu korraldus, abikaasa mõistev suhtumine ja kindlasti ka kodused söömisharjumused. Kodused söögikorrad tuleb muuta meeldivaks: toidud olgu kodus valmistatud, hea maitsega ja isuäratava väljanägemisega.

Nii kuseteede- kui ka eesnäärmepõletik ja potentsihäired (viimane rohkem vanemas eas) on sagedane meeste probleem. Ravi­matuse korral ähvardab mehi haigestumine eesnäärmevähki.

Teaduses on tehtud palju uuringuid toiduainete mõju kohta eesnäärmevähi ennetamisel ja ravil. Uuringutest ilmneb, et olulisemad taimsed toiduained selles vallas on järgmised:

• Tomat

Teaduslikku kinnitust on leidnud fakt, et tomatis sisalduv bioaktiivne aine lükopeen vähendab normaalsete rakkude võimalust muutuda kasvajalisteks. Samuti muudab see mõningal määral meessuguhormooni­de regulatsioone eesnäärmes. On huvitav, et erinevalt enamikust toiduainetest on töödeldud tomatiproduktide vähki en­netav toime tugevam kui värskel tomatil. Arvatakse, et töötlemise järel paraneb lükopeeni biokättesaadavus. Mitmed epi­demioloogilised uuringud on näidanud, et tomatiproduktide igapäevase tarvitaja risk eesnäärmevähi tekkeks võib olla kuni kol­mandiku võrra väiksem kui mittetarvitajal.

• Kõrvitsaseemned

Eesnäärmehädade vastu on leitud abi ka kõrvitsaseemnetest, millel on uriinieritust suurendav, turseid vähendav ning ees­näärme liigkasvu pidurdav toime. Külm­pressitud kõrvitsaseemneõli kapslid on rikkad väärtuslike õlide, B-grupi vitamiini­de ja E-vitamiini, karotenoidide jm poolest. Müügil on kõrvitsaseemneõli, mida võib profülaktikaks kasutada salatite kastmena ja mujal toiduvalmistamisel.

• Linaseemneõli ja linaseemned

Linaseemneõli on oluline toiduaine kõigile, kuid eluliselt vajalik meestele. Selle kõige väärtuslikumaks omaduseks on asendama­tute rasvhapete (oomega-3- ja oomega­6-rasvhapped) sisaldus, mis on kaks korda suurem kui kalaõlis. Kuna linaseemned sisaldavad pea 27 erinevat antikantsero­geenset ainet, siis aitavad need võidelda ka eesnäärmepõletikuga ja pidurdada vähirakkude arengut. Linaseemnete eri­pärase maitse tõttu võib neid kasutada näiteks toorsalatites ja küpsetistes. Kuid miks mitte lisada neid ka pudru sisse koos marjade või maitseköögiviljadega, samuti maitsestatud kohupiimale, külmadesse kastmetesse (maitsestatud küüslaugu või maitsetaimedega), köögiviljatoitudesse jm.

Linaseemned sisaldavad rohkesti lima­aineid, ka linamariini, millest organismi eraldub veidi sinihapet. Linaseemnete vähene mürgisus aga kaob kuumutamisel ja õli valmistamisel.

Kui linaseemneid kasutada keetmata kujul väikeses koguses, siis organismile ohtu olla ei tohiks — vähemalt seni pole toitumis­teadlased sellest suurt probleemi teinud.

Nii on soovitatav päevas tarvitada kuni 3 sl linaseemneid. Kui linaseemneid korraga kasutada juba üle 300 g, siis teeb nendest vabaneva mürgise sinihappe hulk organis­mile tõenäoliselt ka kahju.

NB! Linaseemneid ja -õli ei ole soovi­tatav kasutada maksakivide, sapipõie­põletiku, ägeda soolepõletiku või soolesulguse korral. Linaseemneõliga, nagu ka kõigi teiste külmpressitud õlidega ei praeta (tekivad vähki tekita­vad kantserogeensed ained) toite, vaid kasutatakse küpsetistes, putrudes ja salatikastmetes.

• Tšilli

Viimase aja uuringutest selgub, et tšillis sisalduv kapsaitsiin lausa tapab eesnäärme­vähi rakke, igal juhul pidurdab nende aren­gut. Kas see köögivili on kasulik ka haiguste ennetamiseks, pole teada. Kindlasti on see teravamaitseline taim aga kasulik profülak­tika mõttes.

• Brokoli

Meestele peetakse äärmiselt soovitatavaks brokoli söömist — iga mees peaks seda paar korda nädalas endale lubama. Ka tema sugulane lillkapsas on toimelt lähedane.

• Kibuvitsamarjad

Kibuvitsamarjad on organismi turgutajad ja aitavad ka meeste eesnäärmevaevusi vähendada. Marjad on rikkad C-vitamiini poolest, kuid nad sisaldavad ka B-grupi vitamiine ning E-, K- ja PP-vitamiini. E-vitamiini leidub küll rohkem seemnetes, millest toodetakse tööstuslikult õli. Ja see õli on äärmiselt kasulik eesnäärmevähi ennetamiseks. Marjadest saab aga hõlpsas­ti termoses teed valmistada, millega võiks lausa paarikuuse ravikuuri teha ja nii paar korda aastas.

• Mesilasõietolm

Mesilaste toodetud õietolm on otsekui kingitus meestele. Mehed peaks seda tarvitama vähemalt 2 tl päeva jooksul kas joogis, salatites või meega segatult võileiva katteks.

Neid ja teisi kasulikke loodusande tuleb meeste toidus eriti arvestada, kuid kind­lasti ei pea mees eraldi toidusedeli järgi toituma, sest nimetatud toiduained on kasulikud kõigile.

Eesnäärmevaevuste ärahoidmiseks ja raviks on oluline:

  • tugevdada immuunsüsteemi, süüa võima­likult palju aedvilju;
  • vähemalt neli söögikorda päevas;
  • vältida õhtuti rohket vedelikutarbimist;
  • tarvitada võimalikult palju juurvilja toor­mahlu, eriti kasulik on tomati- ja kõrvitsa­mahl;
  • tarvitada linaseemneid (mitte üle 3 des­sertlusikatäie päevas) ja linaõli (hommikuti 1 dessertlusikatäis);
  • tarvitada toiduks regulaarselt tomatit ja sellest valmistatud tooteid, seejuures juua 1 kl tomatimahla päevas;
  • süüa iga päev sibulat ja küüslauku kas toidu sees või võileiva peal;
  • tarbida rohkesti kaunvilju (parimad on herned) ja erinevaid kapsaid, eriti kasulik on brokoli;
  • süüa rohkelt punapeeti, eriti kasulik koos küüslauguga;
  • välistada sool ja liialt rasvane toit;
  • eelistada marjadest metskibuvitsamarju ja viinamarju;
  • juua rohelist teed ja ravimtaimede teed, kasuks tulevad ka apteegis müüdavad põie­teed, neeruteed, diureetiline tee jm;
  • juua hommikuti purustatud linaseemne­test teed;
  • piirata punase liha söömist (soovitata­valt alla 5 korra nädalas) ja piimatoitude ülemäärast tarvitamist;
  • piirata ülemäärast suhkru- ja kaloririkka toidu söömist;
  • süüa toitu, mis sisaldavad rohkelt E- ja D-vitamiini (vähendavad haigusriski), mille allikateks on kala, kalamaksaõli, maks, kanamunad, juust, seened, pärm, rafineeri­mata taimeõlid, seemned, pähklid, oliivid, täisteratooted, lehtsalat, porgand, tomat, paprika;
  • süüa tsingirikkad toiduained (lisavad me­hele seksuaalset võimekust), mida leidub rikkalikult lihas, maksas ja koorikloomades, mõningal määral ka piimas ja mesilasõie­tolmus;
  • süüa toitu, mis sisaldab seleeni (vähendab eesnäärmevähi riski); seda leidub seentes, mereandides, lihas, teraviljades, hernestes ja munades.
Meestehaigusi leevendavad:


Eesnäärmehaiguste korral:

kapsas, kõrvits ja -seemned, porgand, tomat, sibul, küüslauk, aedselleri pealsed ja juur, aedpetersell, linaseemned ja pähklid (õli), pohlad, mais, hirss, kaer, mesi, taruvaik, õietolm (kasvaja korral konsulteeri arstiga)


Impotentsuse korral:

mugulsibul, küüslauk, kõrvits ja -seemned, porgand, roheline sibul ja murulauk, karulauk, vaarikad, mustsõstrad, ebaküdoonia, pohlad, jõhvikad, aedseller, aedpetersell, salatkress, aniisiseemned, linaseemned, seesamiseemned, teeleheseemned, mandlid, kaer, tera- ja kaunvilja idandid

Naistekas avaldab katkendeid Aive Luigela “Tervise Kokaraamatust” kirjastuselt Varrak. Armastatud autori ja tervisliku toitumise eeskõneleja Aive Luigela kuuendas raamatus käsitletakse nii immuunsüsteemi tugevdamist, toiduallergia ohjamist, südamele, neerudele ja teistele organitele meelepäraseid toite, ning ka lihtsalt nõuandeid ja nippe, kuidas organismi puhtana hoida ja turgutada.