Hammaste tervise kuu eestvedaja Kliinik 32 peaarsti dr. Lauri Vahtra sõnul puudutab hammaste kulumine praktiliselt kõiki inimesi. „Hammaste kulumine pole otseselt seotud vanuse ega kaasasündinud olukorraga, vaid just inimese enda tervisekäitumisega. Hambaid kiputakse võtma iseenesestmõistetavatena, kuid valede harjumuste tagajärjel võivad hambad ära kuluda juba noortel inimestelgi. Samuti aitavad sellele kaasa mitmed müüdid hammaste hoolduse kohta, mis põhjustavad kasu asemel hoopis halba — näiteks tõtatakse kohe pärast sööki hambaid pesema või harjatakse hambaid liiga tugevalt. Tegelikult pole kindlamat viisi oma hammastest ilma jääda, kui näiteks pärast happeliste jookide või söökide tarbimist kohe hambaid pesta, sest hambavaap on happerünnakust veel pehme ning harjates saab see tugevaid kahjustusi. Hambaid tuleks hooldada õigel viisil ja õigel ajal,” rääkis dr. Vahtra.

 

Dr. Vahtra lisas, et teadliku käitumisega saab iga inimene on hammaste tervise jaoks kõige enam ära teha. „Siit ka hammaste tervise kuu deviis: ennetada on lihtsam kui ravida. Ja loomulikult ka palju soodsam.”

 

Hambad kuluvad peamiselt kolmel põhjusel: 1) hammas-hamba vastu kulumine, näiteks krigistamise tulemusel; 2) happelise söövituse järel, näiteks koola- ja energiajookide ning happeliste puuviljade tarbimisest, kui pärast sööki ei neutraliseerita suus happelist keskkonda, ning 3) mehhaanilisel kulutamisel suuvälise esemega, näiteks pastaka ja küünte närimine, aga ka pesemisel tekitatud kulumine hambaharjaga, abrasiivsete, sh valgendavate pastade pidev kasutamine jne.

 

Kodulehel www.hammastetervisekuu.ee saab teha hammaste kulumise testi, mis näitab, kui „kobras” keegi oma harjumuste poolest on; lugeda nõuandeid, kuidas hambaid kulumise eest kaitsta, ning vaadata lõbusaid, ent mõtlemapanevaid videosid, kus koprast teadlane teeb inimhammastega kulumiskatseid.

 

Hammaste tervise kuud tähistatakse novembris juba neljandat aastat, eesmärgiga edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust, pannes inimesi mõtlema oma suuhügieeniharjumustele — ennetada on lihtsam kui ravida. Varasematel aastatel on hammaste tervise kuu keskendunud nii õigele suuhügieenile kui ka igemehaigustele.

 

Hammaste tervise kuu koduleht