Andmed alkoholi omaduste kohta ning selle mõjust tervisele on üsnagi vastuolulised ning võivad eksitada. Ometi on ka küllalt veenvaid ning piisavalt kontrollitud fakte. Allpool on toodud vastused kõige populaarsematele küsimustele, mis on seotud alkoholi tarbimisega. Järeldused peab aga iga inimene ise enda jaoks tegema.

Arvatakse, et alkohol on tervisele kasulik. On see tõsi või ei?

Leidub hulgaliselt uuringuid, mis tõestavad, et kerge või isegi mõõdukas alkoholi tarbimine alandab riski haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse. See käib mitte ainult meeste, vaid ka naiste kohta, kinnitab meditsiiniteaduste doktor Ann Manson Harvardi meditsiinikoolist. Ometi on ekspertidel — vaatamata taoliste uuringute tulemustele — rohkem andmeid alkoholi hävitavast mõjust tervisele.

Igapäevane kuni 150-grammine kogus veini suudab tõepoolest teatud määral tervisele kasulik olla. Alkoholi kuritarvitamine aga põhjustab haigusi, mida nii kutsutaksegi: alkohoolne kardiomüopaatia, alkohoolne pankreatiit, alkohoolne maksatsirroos jne. Seega ei tohi alkoholi mitte mingil juhul suhtuda kui südame ja veresoonte kaitsesse.

Kas on olemas seos alkoholi ja rinnavähi vahel?

Otsest seost ei ole. Kuid naised, kes on nn riskigrupi naised (pärilik kalduvus onkoloogilistele haigestumistele), peaksid loomulikult olema eriliselt tähelepanelikud ja ettevaatlikud piiritusjookide tarbimisel.

Kui palju võib juua?

Sellele küsimusele pole olemas ühest vastust. Arvatakse, et 40 grammi etanooli ööpäevas on organismile kahjutu (see on 100-150 ml veini, 360 ml õlut või 40-45 ml kangemat alkoholi). Kõik, mis on sellest enam, kutsub organismis esile muutusi. Kuid ka see „terapeutiline annus“ ei sobi kõikidele — kõik sõltub isiku individuaalsetest iseärasustest ning tema tervislikust seisundist.

Milline võiks olla parim valik?

Rida spetsialiste — kuid mitte kõik — on arvamusel, et eelistada võiks kuiva veini. Selles on palju kasulikke aineid, sealhulgas ka antioksüdante, mida viinamarjades rikkalikult leidub. Mis puudutab punast või valget veini, siis pole täpseid andmeid, kumb neist kasulikum on.

Allikas: Domašni Otšag