Aastavahetus tuletas meelde eestlaste vanu rahvakombeid ja mõtted jooksid lapsepõlvemaale. Mäletan, kuidas talu uhkele täkule anti vanaasta õhtul ämbritäis kaeru, talle jõudu ja jaksu soovides.

Kui väljusime laudast vanaisaga käsikäes, ütles ta mulle siiani meeldejäänud sõnad: “Kui inimesed ka selle kombe omaks võtaks ja peale suuri pühi sööks ära ämbritäie kaeru kuu aja jooksul, oleks nad kõik terved.” See tundus mulle, väikesele lapsele naljakas, kuid kahjuks oleme liiga hilja teadjaks saanud. Seletame siis selle vanaaja tarkuse lahti.

Millest kaeraterade imeline jõud

Kaer on populaarsemaid teraviljakultuure, mida oleme õppinud hindama just suure kiudaine sisalduse tõttu. Kaerakliisid ja kaerahelbeid oleme ikka pidanud heaks kiudaine allikaks. See kõik on õige. Kaerahelvestes on 6 g ja kliides 36 g kiudainet 100 g kohta, kusjuures soovitatav päevanorm on 25-30 g. Et seda normi on tänapäevaste toitumisharjumuste juures raske täita, siis täistera kaerajahu, -helveste, -kliide abil saame kergesti sellega hakkama.

Loomulikult ei pea üksnes kliisid sööma, kuid kasutada tuleks koos teiste toiduainetega küll. Kuid mitte üksnes kiudainete sisaldus ei tee kaerast hinnalist toidukultuuri, vaid olulised on ka temas leiduvad mineraalained, valgud, vitamiinid (eeskätt B-rühma vitamiinid), bioaktiivsed ained jm. Kaerajahu erineb nisujahust just selle poolest, et sialdab kordi rohkem mineraalaineid: kaaliumi 4 korda ja magneesiumi näiteks 7 korda rohkem. Peale nimetatute sisaldab kaer fosforit, rauda, kaltsiumi, naatriumi. Erilise väärtuse annavad kaerale B-, K-, PP- ja E-vitamiinid. Kaeratooted on rikkad valkude, rasvade, tärklise ja suhkru poolest võrreldes teiste teraviljatoodetega. Just optimaalne toitaineline kooslus teeb tast võimsa ravimtoiduaine.

Kaer hoiab organismi tasakaalus

Kaer ja tema tooted on suure toiteväärtusega ja mitte asjata ei öelda, et ämbritäis kaeru päästab meid rasketest haigustest ja muudab meid tugevateks. Eksime, kui arvame, et liha söömine on esmatähtis. Hoopiski mitte! Kaera kasutamine peaks olema igapäevane harjumus, kasutades teda küll tummina, pudruna, müslina, piimana, küpsetistena, idanditena jne.

Pered, kus kaer on igapäeva toidus ühel või teisel moel, peaks end alati tundma reipana ja energilisena. Kahjuks läheme poest kaerajahu või kliisid otsima alles siis, kui tervis “kahel jalal lonkab”. Hea seegi, et laste hulgas on saanud populaarseks müsli (kaerahelbed on müsli traditsioonilisem komponent) ja täiskasvanutel herkulopuder.

Millist mõju avaldavad kaeratooded organismile? Olulisim on immuunsüsteemi tugevdamine, ainevahetuse korrastamine, mao- ja soolestiku mikrofloora korrashoid, naha noorendav toime, mälu taastav toime, vere kolesterooli taseme reguleerimine jm. Need, kel südamega probleeme, teadkem, et kasulikud on kaeratooted kõrge vererõhu ja südame arütmia korral.

Teatakse, et kaer on hea sapiajati ja kasulik uriini peetusel vanemas eas, samuti hea veeajati. Soovitatav toiduaine meeste impotentsuse ja naistehaiguste korral, samuti neeruhaiguste puhul (eriti kaerapiim). Viimasel ajal on räägitud kaerast kui organismi puhastavast toiduainest ja eeskätt olulisim siin on raskemetallisoolade väljutamine. Viimane on eriti oluline neil, kes elavad saastatud piirkondades, nagu endiste mahajäetud sõjaväeosade ääremail (just tänaseks on jõudnud põhjavette kogu laialiloobitud saastained ja raskemetallid).

Kaeratoidud on soovitatavad ka närvihaiguste, sooleatoonia, maohaavandite all kannatatavatele inimestele.

Kaerahelvestes on palju B3 vitamiini ja palju bioaktiivseid aineid, mis avaldavad soodsat toimet ekseemide, krooniliste dermatiitide ja isegi laste diateeside ravis. Seepärast tuleks laste toidusedelisse lülitada kaeratummid, -supid ja -pudrud. Lokaalse toime saamiseks kasutatakse puhastamata tangude keediseid mähistena ja vannideks (keedus kurnatakse ja lisatakse vannivette). Kosmeetikas kasutatakse kaerajahu või veega leotatud kaerahelbeid närtsinud naha toniseerimiseks. Kuiva ketendava naha jaoks soovitatakse mähiseid koorimata teradest või helvestest (1 spl 1 liitri keeva vee kohta).

Rahvameditsiin kinnitab, et kaeratõmmise joomine parandab isegi sarvestunud ja karedad kannad, mis tulenevad enamasti neerude halvast seisundist. Sel puhul on raviperiood kuu-kaks ja tõmmis on soovitav valmistada igaks päevaks uus (1 kl purustatud kaeru või helbeid 2 liitri toasooja vee kohta, tõmbamise aeg 4-5 tundi). Nii et ämbritäis kaeru 1-2 kuu jooksul kulubki, et pääseda naha ja neeru probleemidest. Tõmmis väljutab liigestest ka soolad, mis esimestel ravikuuridel võib põhjustada liigeste tugevamat valulikkust (kui soolade kogunemist on liigestes juba tunda).

Ka külmetushaiguste ja palaviku korral kasutatakse kaeratõmmist (1 kl purustatud kaeru või helbeid keeta veidi 1 liitris vees, kurnata ja juua koos meega).

Liigesepõletiku, artriidi ja külmade jäsemete korral soovitatakse kaerapõhu tõmmisega vanne (0,5 kg põhku 2 liitri keeva vee kohta, keeta 30 minutit, kurnata ja lisada vanni vette).

Bronhiidi korral soovitatakse juua piimatõmmist (0,5 kg kaeratangu 2 liitri piima kohta, peale 2 tunnist hautamist kurnatakse ja juuakse 1 kl enne magamaminekut).

Mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandtõve korral on kasulikud tummid ja vedelad pudrud karahelvestest. Sel puhul soovitatakse ka juua kaeratõmmist kolm korda päevas enne sööki 0,5 klaasi korraga (1 klaas helbeid 2 liitri keeva vee kohta termoses). Kaeratõmmis on sobilik ka hommikusöögiks, kaotab väsimuse ja annab energiat hea päeva alustamiseks.