Silmade väsimuse, kipituse, punetavate või paistetavate laugude ning ka rähma tekke põhjuseid võib olla erinevaid, kuid üldjuhul on selleks silmade kuivus. Kuivus tekib tavaliselt silmade ülepingest, vähesest pilgutamisest, aga ka kuivast õhust, elektroonikaseadmete ja päikesevalguse kiirgusest. Silmade tervisele tuleb aastaringselt tähelepanu pöörata, sest probleemide eiramine võib halvimal juhul lõppeda kroonilise silmapõletikuga. Silmade tervise hoidmise alast nõu saab küsida nii apteegist, perearstilt kui silmaarstilt, kuid palju saab igaüks ka ise ära teha.

Kuivade silmade leevendamiseks:

Puhka silmi ning tee töös ja õppimises pause

Õpitükkide või arvuti taga istujad peaksid iga 20 minuti järel aega leidma, et korraks ennast sirutada ning kaugusesse vaadata. Veelgi parem on teha väike jalutuskäik ilma arvuti või telefoniekraani piilumata.

Küsi nõu arstilt või võta ette käik apteeki

Kui silmade puhkamine ja keskkonnavahetus ei aita, tuleks võtta ette käik apteeki või pidada nõu arstiga. Näiteks BENU apteekides on müügil kuni paarkümmend erinevat varianti silmatilkadest, geelidest ja salvidest. Sobiva toote väljavalimine sõltub vanusest, elustiilist ja ka sellest, kas probleem on ajutine või tegemist on pideva murega.

Pidevalt kuvariga töötades tarvita tilku ja salve regulaarselt

Üldine reegel on, et salve ja geele on mõistlik panna silma õhtuti enne magamajäämist, tilkadena võib ravimit manustada keskeltläbi 4-5 tunni tagant sõltuvalt konkreetsest tootest ja ravijuhisest. Pidevalt kuvariga töötavad inimesed võiksid eelistada pikema kasutusajaga silmatilku ning tarvitada neid ka regulaarselt.

Toitu tervislikult

Tilkade, salvide ja geelide kõrval tuleb tähelepanu pöörata tervislikule toitumisele ja antioksüdantsete toiduainete tarbimisele. Nii näiteks mõjuvad ka silmadele hästi kõik värsked puu- ja juurviljad, iseäranis kasulikud on punased ja oranžid köögiviljad nagu paprika, tomat, porgand, kõrvits. Samuti toetavad silma tervist ka erinevad vitamiinid nagu A, E ja C ning toidulisandid luteiin, beetakaroteen, zeaksantiin, seleen, tsink ja omega-3 rasvhapped.

Kontrolli tervist ja ole aktiivne

Väga oluline on hoida üldiselt oma tervis korras ja olla aktiivne. Aeg-ajalt tuleks kontrollida oma vererõhku, kolesterooli ja veresuhkru taset. Kui need ei ole normis, siis tuleks parandada oma liikumisharjumusi ja korrigeerima vajadusel kehakaalu. Veresoonkond on üks tervik, mille kaugemas otsas toidavad peenikesed veresooned silmi ning soonte lubjastumisel võivad need just esimesena ummistuda.