Mis haigus see selline on?

Põiepõletik ehk tsüstiit on üks laialt levinumaid haigusi. Kõige sagedamini on selle põhjustajaks infektsioon, mis ei anna endast teada seni, kuni immuunsüsteem korras on. Kui aga organismi kaitsefunktsioonid nõrgenevad, asub infektsioon otsekohe ründama. See võib juhtuda näiteks pärast külmetumist või hingamisteede viirushaigusi. Ka üleväsimus võib üheks põhjuseks olla.

Põiepõletiku esmased tunnused võivad endast märku anda ka pärast pikaajalist vürtsitatud, soolase või suitsutatud toidu söömist, ning isegi stressi ja vitamiinipuuduse tagajärjel. Pole harvad juhud, mil äge põiepõletik algab tütarlapsel pärast esimest vahekorda — seda nimetatakse ka „mesinädalate haiguseks”.

Haigus tabab sagedamini naisi, kuna nemad on anatoomiliselt ehitatud nii, et infektsioonil on kerge kusepõide pääseda. Tihti on naised — oma teadmatuse tõttu — ise selle ebameeldiva haiguse tekkes süüdi — kannavad liialt kitsast pesu, ei jälgi hügieenireegleid, “hoiavad häda tagasi”. On teada, et põiepõletikku haigestumise risk tõuseb menopausi ajal, aga ka ainevahetuse häirete all kannatavatel ning suhkruhaigetel inimestel. Sageli tumestab põiepõletiku ägenemine beebiootel ema elu. Sel juhul on provokaatoriks kasvav emakas, mis kusepõiele surub.

Kui ohtlik on põiepõletik?

Nii nagu paljud haigused, pole ohtlik mitte niivõrd põiepõletik ise, kui just võimalikud tagajärjed. Kui probleem unarusse jätta, „tõuseb infektsioon kõrgemale”, see tähendab — neerudesse. Siis võib arenema hakata neeruvaagnapõletik. Viimase ravi toimub aga juba haiglas. Seda kõike saab aga vältida, kui asuda end õigeaegselt ravima.

Kui see ei ole põiepõletik?

Sellele küsimusele vastamiseks tuleb läbi teha mõningad uuringud — anda uriini- ja vereanalüüsid. Mõningatel juhtudel läheb vaja veel täiendavaid analüüse. Arst tutvub tulemustega ning valib ravimeetodid. Põiepõletiku esimeste tunnuste ilmnemisel tuleb pöörduda uroloogi poole. Mõningad arstid on aga seisukohal, et on parem, kui haigusega tegeleb kaks arsti koos — uroloog ja günekoloog, kuna vaevuse teke võib õige sageli olla seotud suguorganite infektsioonidega.

Põiepõletikku on lihtne kindlaks teha

• Sage urineerimine, hiljem kaasnevad sellega valud.
• Järgmisel etapil püsivad valud alakõhus ka tualetiskäimiste vaheaegadel.
• Haiguse ägenemise korral muutub uriin häguseks, sinna ilmub veri.

Vahel kaovad esimesed sümptomid 2-3 päeva pärast, kusjuures ilma erilise ravita. See teeb rõõmu ning naine võib otsustada, et polegi tarvis arsti poole pöörduda. Ometi pole rõõmustamiseks põhjust, sest ilmsest pole kadunud põiepõletik, vaid selle tunnused. Ning haigus võib uuesti välja lüüa igal väiksemalgi põhjusel.

Kuidas ravida?

Tavapäraselt ravitakse haigust kodustes tingimustes. Kusepõie limaskest taastub küllalt kiiresti ning haigus kaob jälgi jätmata. Kuid seda ainult juhul, kui diagnoos on õigesti langetatud ning on määratud korralik ravi.

• Kõige tõenäolisem on, et arst määrab antibiootikumid. Iseseisvalt ravikuuri alustada ei tohi. Sõltuvalt põiepõletiku põhjustest määratakse erinevad ravimid ning nende kasutamise aega arvestatakse lähtuvalt haige seisundist. Kontrollimatu ravimite võtmine võib viia selleni, et infektsioon ei reageeri enam kõikidele vajalikele ravivõtetele.

• Kui uriinis pole veel verd ning pole ka günekoloogilisi tüsistusi, võib arst määrata sooja koti alakõhule või kuumad vannid.

• Haigetele on ette nähtud voodirežiim, ohtralt juua ning dieet, kus puuduvad praetud, teravamaitselised, vürtsikad ja marineeritud toidud.

• Kui valud on alanud ootamatult ning otsekohe pole võimalik arsti juurde minna, tuleks püüda rohkem juua. Kusjuures mitte liiter korraga, vaid iga 20-30 minuti tagant klaas vett, lonkshaaval. Tualetis tuleb küll sagedamini käia, kuid mõne aja pärast piinav valu kaob. Infektsioon uhutakse välja ning põletik alaneb. Mustast teest, kohvist ja värvilistest gaseeritud jookidest on rohkem kahju kui kasu.

Millega saab aidata rahvameditsiin?

Põiepõletiku puhul saab kergesti abi lihtsatest vahenditest, tõsi küll, kombineerituna traditsioonilise meditsiiniga. Kõige mõjusamaks peetakse tavalist jõhvikamorssi. Jõhvikal on mikroobidevastane toime ning see võimendab põiepõletiku ravimisel kasutatavate antibiootikumide ja teiste preparaatide aktiivsust.

Sõltumata tervislikust seisundist, hoidke „kiirabivahendina” kodus tavalist neeruteed. Sellesse kuuluvad pohlalehed, tilliseemned, leesikas, kuldvitsaürt, kaselehed. Kergendust toovad ka teised taimed — kummel, teeleht, naistepuna. Niipea kui tunnete haiguse ägenemist, keetke tee ning jooge vastavalt kaasasolevale instruktsioonile.

Kuidas ennetada kordumist?

Kõigepealt tuleb vabaneda infektsioonidest, mis on organismis endale alalise elukoha leidnud, sest just need on peamised põiepõletiku põhjustajad. Selleks võivad olla soor, klamüüdia, ureaplasmad, mükoplasmad, soolekepikesed, streptokokid ja stafülokokid. Tõsiselt tuleb suhtuda ka sellisesse esmapilgul ohutuna näivasse diagnoosi nagu düsbakterioos. Normaalne bakterite tasakaal kaitseb organismi kõikvõimalike infektsioonide sissetungi eest.

Ärge imestage, kui arst soovitab teil hakata tegelema oma hammaste ja kurgu raviga. Seal leiduvad infektsiooniallikad asuvad „rändama” mööda organismi ning õige pea võib neid leida ka kusepõies.

Kuidas põiepõletikust hoiduda?

Tuleb kinni pidada mõningatest lihtsatest reeglitest:

• Ärge istuge külmadel pindadel — metallil, kivil, maa peal.

• Külmade saabudes kandke sooje jalanõusid ning ka seelikud ja püksid peavad soojad olema. Väga külma ilmaga pange pükste alla sooja šortsid või termopesu. Ilu nõuab ohvreid, kuid mitte selliseid, nagu on valu põiepõletiku puhul.

• Menstruatsiooni ajal jälgige rangelt hügieenireegleid — vahetage sagedamini tampoone ja sidemeid. Pesu peaks olema naturaalsest kangast või õhku läbilaskvast sünteetikast. Odavad sünteetilised materjalid soodustavad infektsiooni arenemist.

• Ärge lükake tualetiskäimist kauaks ajaks edasi, isegi siis mitte, kui olete väga hõivatud. Pole midagi tähtsamat kui tervis. Ning ärge unustage tualetis käia ka enne ja pärast seksi.

• Kui teil on istuv töö, tehke kasvõi iga tunni–pooleteise järel viieminutiline vaheaeg: tõuske püsti ja liikuge.

• Jälgige, et teie immuunsüsteem korras oleks. Valige sobivad vitamiinid, epideemiate korral võtke aga immuunsust tugevdavaid vahendeid, et vältida grippi ning respiratoorseid haigestumisi. Igasugune külmetus võib esile kutsuda põiepõletiku sümptomeid.

• Ärge kurnake oma organismi pikaajaliste koormustega spordiklubis. Füüsiline kurnatus ning krooniline väljamagamatus võivad kiirendada põletiku saabumist.

• Kui armastate teravaid, vürtsitatud ning pipardatud toite, siis vähemalt jooge neile „ohtlikele” söökidele peale suurel hulgal vett.