27-aastane austraallanna, 2-aastase poja ema Jo Gilchrist laenas ühel õhtul sõbrannalt korraks meigipintslit, et peita punetav vistrik. Ta sai sellest meigipintslist haruldase stafülokoki — MRSA — poolt põhjustatud infektsiooni, mis haaras ta selgroo. Nüüd on Jo elu lõpuni vööst allapoole halvatud.

Loe siit, mis on stafülokokk: See hirmus elukas stafülokokk

Aga loe, kuidas kõik algas. Jo sõbrannal oli näos stafülokoki põhjustatud lööve, mis nakkab väga kergesti. Naine teadis oma sõbranna haigusest ja teadis ka seda, et tema immuunsüsteem on nõrk, aga ikkagi laenas ta oma sõbranna meigipintslit.

Mõni päev hiljem hakkas Jo selg valutama: “Alguses tundsin lihtsalt õrna valu ja arvasin, et seda põhjustab mu vale kehahoiak. Aga valu hakkas järk-järgult hullemaks minema,” räägib naine. “Lõpuks oli see nii hull, et isegi sünnitus kahvatus selle kõrval.”

Alguses ei saanud arstid aru, mis naisel täpselt viga on. Gilchrist hakkas tundma oma jalgades tuimust. Ta viidi haiglasse ja saadeti kohe operatsioonile.

Selgus, et naine oli nakatunud MRSA-sse. MRSA on metitsilliin-resistentne Staphylococcus aureus — tihti haiglates leviv ja sageli surmajuhtumeid põhjustav “superbakter”.  Selle bakteri võib saada ka kokkupuutel teise inimese nahaga nagu antud juhtumil.  Bakter ründas naise nõrgast immuunsüsteemist tingituna tema selgroogu ja tekitas halvatuse. Arstid ütlesid naisele, et on väga tõenäoline, et ta jääb ratastooli terveks oma eluks.

Jo Gilchrist ei leppinud selle diagnoosiga ja treenib kõvasti selle nimel, et ükskord jälle kõndida. Arstid avaldasid kaks nädalat tagasi tema edu märke analüüsides lootust, et naine on tulevikus võimeline 1-2 tundi päevast omal jalal liikuma. “Ma ütleks, et see on suur edasiminek diagnoosist, et ma ei hakka enam kunagi käima,” rõõmustab Jo.

Siiski on veel vaja kõvasti võidelda. Arstid üritavad bakterist Jo Gilchristi kehas võitu saada. Vähemalt kolm kuud peab naine veel haiglas viibima. Aga Jo on siiski positiivne: “Ma olen õnnega koos, et superbakter läks mu selgroogu. Kui see oleks suundunud mu ajju, oleks ma praeguseks juba surnud ja kui see oleks läinud mu jäsemetesse, oleks need amputeeritud.”

MRSA peamised sümptomid on tavaliselt punetavad, paistes ja valulikud vistrikud, mida saab hõlpsasti ravida. MRSA ravimata jätmisel võib tekkida raskeid tüsistusi. Teatud juhtudel võib nakatumine MRSA-sse lõppeda raske haiguse või surmaga. Kui varem levis MRSA peamiselt haiglates, siis  viimase 20 aasta jooksul on superbakter teinud infektsiooni tekitamise võidukäigu ka igapäevastes olukordades. Üks põhjus on inimeste nõrgenenud immuunsüsteem.

Hoidu enda isiklikke asju jagamast. Sinu meigiasjad, käterätikud, raseerijad puutugu kokku vaid sinu enda nahaga. Targem on karta kui kahetseda.

Allikad:

Daily Mail Australia

CBS News

Public Health Agency