Meie seas on inimesi, kellel väljendub allergia harva või ainult kindlas olukorras — kevadel mõne taime õitsemise ajal või ka ainult mõnda üksikut toitu süües. Sel juhul tundub, et allergia polegi väga suur probleem. Vahel ei tea inimene sedagi, millest allergia üldse tekkis.

Allergoloog Maie Laaniste sõnul ei tohiks allergiat tähelepanuta jätta. “Koos perearsti ja spetsialistidega tuleks teha selgeks haigusnähtude põhjused ja vältima peaks kontakti ärritajatega. Põhjuste selgitamine nõuab haige väga head koostöövalmidust ja võib võtta kaua aega. Iga haigustunnuse selgitamiseks pole olemas moodsat aparaati või testi, sageli tulevad appi just arstikunst ja kogemused.” Doktor Laaniste sõnul ei tunne allergiahaigused vanusepiire. Lastel ja noortel täiskasvanutel väljenduvad nad ägedamalt ja vanemas eas reaktsioonide tugevus tavaliselt vaibub. Aga sageli võib juhtuda ka täpselt vastupidi.

Ülle (60) pole oma elu jooksul allergiat põdenud ja ka muidu peab ta oma tervist üle keskmise heaks — haigused üldiselt ei kimbuta ja füüsiline vormgi on kiiduväärt. Viimastel aastatel on aga vahel esinenud kindlat tüüpi vaevuseid — tohutu peavalu, iiveldus, oksendamine ja vahel ka kõhulahtisus. Praeguseks on ta täheldanud, et need hädad tekivad siis, kui ta sööb või joob midagi, mis sisaldab sulfiteid. Teine tähelepanek on see, et üsna sageli pärast viinamarjade söömist tekivad käelabadele väikesed sügelevad punnikesed, mis muutuvad lõpuks väikesteks haavanditeks.

Maie Laaniste kinnitab, et allergiast põhjustatud reaktsioonid võivad esimest korda tekkida ka alles täiskasvanueas, sageli muutuvad ka ained, mille suhtes ollakse ülitundlik. “Vanemas eas tekivad siiski pigem talumatusest põhjustatud nähud. Allergiale pole mingeid kindlaid ainuomaseid tunnuseid. Ühesuguseid sümptomeid on ka teistel, mitte allergiast põhjustatud haigustel,” selgitab arst. Kui on selge, et haigus ägeneb mõne kindla toidu söömisel ja seda on tekkinud korduvalt, siis on tõhus ravi lihtne. Seda toitu oleks õige täielikult vältida või siis kasutada väiksemas koguses ja harvem.

Loe artiklit, kuidas oma allergiariski vähendada, edasi ajakirja Mari juulinumbrist: