1. Ma tean, mida sa tunned

Sa võid arvata, et nii ütlemine näitab, kui palju sa kaasa tunned, aga tegelikult näitab see su sõbrale, et sa ei taha mõista, kui hull olukord tal on. Isegi kui oled ise depressiooni põdenud, pole inimeste kogemused kunagi sarnased.

2. Ikka tuleb halbu päevi ette

Depressioon või sellele kaldumine pole halb päev. Sa ei aita oma sõpra sellega, kui püüad talle öelda, et teistelgi on halb. Sa aitad teda sellega, kui palud tal kirjeldada, mida ta tunneb.

3. Mille pärast sul üldse depressioonis olla on?

Sa arvad, et teda aitab see, kui sa talle tema ilusat kodu ja armsat peret meelde tuletad, aga su sõber võib ennast selle pärast veel rohkem süüdi tunda.

4. Aga leia endale hobi/mine joogasse/joo kummeliteed

Kas sa tõesti arvad, et ta pole ise kõige peale mõelnud, mis aidata võiks. Depressioonis sõpra pole vaja kuskile saata, küll võib aga aidata, kui teda endaga koos kuhugi kutsud. Sinu toel on tal kergem millegagi alustada.

5. See kõik on sinu peas

Sa võib-olla ei taha selle lausega karmilt kõlada, aga igal juhul teeb see talle haiget. Depressioon on haigus. Sa ei ütle ju kellelegi, kellel on ajukasvaja: “See kõik on lihtsalt sinu peas”?

6. Kas sa antidepressante ei taha võtta?

Sama lahendus ei sobi kõigile. Las ta arutab ravi oma arstiga — see et sinu onupoeg antidepressantide abil terveks sai, ei tähenda, et sama aitab su sõbra puhul.

7. Palun ära enesetappu tee

Jumala eest ära nii ütle, aga sa võid temalt usaldusliku vestluse käigus uurida, kas tal on kunagi selliseid mõtteid olnud. Kui ta tunnistab, et on, pöördu kiiresti tema perekonna ja psühhiaatri poole — aega ei tohi kaotada, ta vajab abi kohe!

Allikas: Woman's Day