„Alati ei pea ära ootama, millal haigus tabab. Pigem võiks vahest mõelda selle peale, et tervist ka ennetavalt kontrollida,“ ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla vanemarst, kardioloog dr Heli Kaljusaar. Üheks selliseks võimaluseks on kompaktsed terviseuuringud – laboriuuringud ja terviseauditid, mis vaatlevad elundite ehitust ja hindavad nende talitlust.

Laboriuuringud aitavad hinnata, kuidas organid töötavad

Kõige sagedamini tehakse laboriuuringuid veeniverest. Need annavad olulist infot immuunsüsteemi seisundist, võimalikest põletikest, allergiatest, südameveresoonkonna haiguste riskist ja paljust muust. Peale veenivere tehakse uuringuid ka uriinist või väljaheitest, mille abil saab muuhulgas tuvastada kuseteede infektsiooni või seedetrakti veritsusi ja võimalikke parasiite. „Normaalsed tulemused ei kindlusta, et terviseprobleeme ei ole või neid ei teki. Seetõttu tuleks enne uuringute tegema asumist siiski pidada nõu laboriarstiga, kes aitab sobivad uuringud valida ning hiljem ka tulemusi selgitada,“ täpsustab Ida-Tallinna Keskhaigla laboriarst Maarit Veski.

Terviseauditid ühendavad laboriuuringud ja diagnostilised uuringud

Üldist tervislikku seisukorda hindavad ka terviseauditid, sisaldades nii peamisi laboriuuringuid kui ka piltdiagnostika uuringuid, näiteks ultraheli. Terviseauditil hinnatakse kopsude ja kõhuõõne elundite talitlust, südametööd ja selle vastupidavust füüsilisele koormusele. „Füüsilise koormusega nähakse ennetavalt südameversoonkonna haiguste aspekti isheemiatõve suhtes,“ rõhutab dr Kaljusaar uuringu vajalikkust. Vere- ja uriinianalüüside põhjal jälgitakse erinevaid näitajaid, nagu põletikud organismis, kolesterool, veresuhkur, maksa ja neerude funktsioon jm. Uuringuid alustatakse hommikul ning maksimaalselt nelja tunni pärast selgitab nende tulemusi patsiendile juba eriarst.

„Inimestel on huvi oma tervisliku seisundi vastu ning peetakse oluliseks teha vajalikud uuringud ühel päeval suhteliselt lühikese aja jooksul. Paljude jaoks on tähtis kohtuda kogemustega arstiga, kes selgitab uuringute tulemusi ning jagab nõuandeid edaspidiseks jälgimiseks või lisaraviks,“ räägib Ida-Tallinna Keskhaigla sisehaiguste keskuse juhataja, dr Alice Lill. Arstiga kohtutakse uuringute tegemise järel. Dr Lille sõnul võtab arst kõigepealt põhjaliku anamneesi inimese tervisekaebuste, põetud haiguste, talle tehtud operatsioonide ja kasutatavate ravimite kohta, küsitleb pereliikmete haiguste ja inimese enda elustiili kohta ning teeb seda infot arvesse võttes seejärel uuringutulemustest ülevaate ja annab soovitusi, mida edaspidi oma tervise heaks teha.

Terviseuuringuid saab teha mitmel viisil

Laboriuuringuid võib tellida nii üksikuuringu kui ka uuringute paketina, soovi korral koos laboriarsti konsultatsiooni või tulemuste kirjaliku kokkuvõttega.

Terviseauditid keskenduvad üleüldisele füüsilisele tervislikule seisundile või spetsiifilisemalt südametöö hindamisele.

Tulemused jäävad alles elektroonilisse tervishoiu andmebaasi Digilugu ning neid väljastatakse vajadusel ka paberkandjal.
Ühepäevane ehk ambulatoorne terviseaudit (tabelis nr 1) kestab neli tundi ja on mõeldud peamiselt kardiovaskulaarsete riskifaktorite hindamiseks ning esmase ülevaate saamiseks oma tervisliku seisundi kohta neile, kes ei põe kroonilisi haigusi.

Ühepäevane kardioloogiline terviseaudit (tabelis nr 2) hindab eelkõige südametegevust, südamehaiguste riski ja koormustaluvust ning kestab samuti neli tundi.

Kahepäevane kardioloogiline terviseaudit (tabelis nr 3) on soovitatav neile, kes on varem põdenud südamehaigust või kellel on südameprobleemid. Uuringud sobivad ka palju reisiva ja stressirohke elustiili puhul, kui perekonnas esineb või on esinenud südame- või veresoonkonnahaigusi.

Terviseauditid ja laboriuuringud on tasulised uuringutepaketid ning dr Alice Lille sõnul sobivad need kiire elutempoga inimestele, kes soovivad aega kokku hoides saada võimalikult head ülevaadet oma tervisest ning kes hindavad kogemustega arsti konsultatsiooni. Samuti sobivad sellised uuringud ideaalselt neile, kes elavad ja töötavad välisriikides.

Rohkem infot terviseauditite ja muude terviseuuringute kohta: tel 620 7987, terviseaudit@itk.ee, www.terviseaudit.ee.

Jaga
Kommentaarid