TERVIS

Rohke verega menstruatsioon
Selline nähtus pole haruldus vere hüübimist reguleeriva K-vitamiini defitsiidi korral. Astelpaju pole lihtsalt rikas selle vitamiini poolest — verdpeatav vitamiin omastatakse taimest täies mahus.

Köha
Külmetuse ja bronhiidi puhul soovitab rahvameditsiin juua kolm korda päevas pool klaasitäit astelpajumahla ja piima segu (1:1) meega või juua pajuleheteed astelpajumoosiga.

Kõht valutab
Kõhuvalu rahustab astelpajuõli, mida meedikud soovitavad seespidiseks kasutamiseks haavandite korral (teelusikatäis pool tundi enne sööki).

Huuleherpes
Pigista marjast veidi mahla välja ning pane see haigele kohale. Herpese puhul võib kasutada ka purustatud õisi ja lehti ning õli.

Jõuetus
Astelpajumahl või -tee, kuhu on lisatud astelpajumoosi, teeb reipamaks sama hästi kui peened energiajoogid.

Kõrvetasid suu kuuma joogi või supiga
Pista suhu jäätükk, et haiget kohta jahutada, ning määri siis astelpajuõliga.

Pragunenud suunurgad
Tegu on vitamiinipuudusega. Astelpajus on neid enam kui küll. Tupsuta valutavaid kohti mahla või õliga ning söö värskeid marju või nendest valmistatud moosi.

ILU

Tedretähnid ja pigmendilaigud
Hõõru probleemseid kohti astelpajumahlaga ning tee näole astelpajuõlimaski. Mõned õied võib näppude vahel puruks hõõruda ning pigmendilaikudele panna. Need muutuvad kohe heledamaks.

Päikesepõletused
Hõõru end astelpajuõliga. See on päikesekaitsevahend ning ravim päikese ja ka teiste põletuste puhul.

Päevitus on laiguline ja kaob kiiresti
Joo sidruniteed, kuhu on lisatud astelpajulehti või astelpajumoosi.

Vistrikud
Puhasta neid astelpajumahla või -õliga. Astelpajus leiduv A-vitamiin taastab nahka. Põletikuvastased komponendid takistavad uute vistrike teket. Pleegitavad puuviljahapped kaotavad tumedad täpid.

Kuivad ja karedad küünarnukid ja kannad
Pehmenda nahka purustatud marjadest tehtud kompressiga ning määri astelpajuõliga. Tee küünarnukkidele ja jalgadele vanne astelpajulehtedest valmistatud tõmmisega.

Juuksed langevad välja
Hõõru juuksejuurtesse astelpajuõli, jäta see tunniks ajaks pähe. Seejärel pese pea ning loputa astelpajulehtedest valmistatud tõmmisega või pajukoore keeduveega.

Kuiv ja kestendav nahk
Et varustada nägu ja keha nii välispidiselt kui ka seespidiselt vitamiinidega, määri nahka astelpajuõliga, kasuta astelpaju ekstraktiga dušigeeli ning joo teed astelpajumoosiga.