1. Loputa nina värske peedimahlaga, tilgutades 5-7 tilka kummassegi sõõrmesse. Samaks otstarbeks võib kasutada kalanhoe- või sidrunimahla.

2. Proovi punase päevakübara tinktuuri, mis aitab nohu kergendada. Lahjenda seda pisut veega ja tilguta ninna või lisa üks lusikatäis tinktuuri kuumale teele.

3. Tilguta ninna naturaalset mett.

4. Hõõru vietnami salvi nina ümbrusesse, juuste piirile ning rangluu nõkku.

5. Pane paar tilka eukalüptiõli vatitupsule ja hoia nina ees. See aitab kiirabivahendina ninakinnisuse vastu, kui oled näiteks tööl ja pole võimalik auruvanne teha.

6. Nohu algstaadiumis aitavad purukstambitud sibulaga täidetud marlilapid, mida tuleks hoida nina ees viis-kuus korda päeva jooksul.

7. Kasuks tuleb ka inhalatsioon piparmündi- või eukalüptilehtedega. Liitrile kuumale veele lisada 3-4 tilka tõmmist. Hinga kuuma auru, see lööb lõõrid kohe valla.

8. Kui eukalüptiõli käepärast pole, aitab ka kartulikeeduaur. Pista kartulid vette ja aja keema, kata juuksed rätikuga, kummarda ettevaatlikult poti kohale ja hinga auru rahulikult sisse. Sama võib teha ka õunaäädikaga — vala seda veidi kausi põhja, lahjenda veega, lase kuumaks ning hinga.

9. Hästi aitab küüslauguvesi. Küüslauk tambi pudruks, kalla üle sooja keedetud veega, lisa aaloemahla ja mett (võrdsetes osades) ning tilguta 3-4 korda päevas pool pipetitäit ninna.

10. Küüslauguga saab teha muudki. Parim nõuanne on muidugi küüslauku sisse süüa. Kui see aga üldse ei maitse, pane kooritud küüslauguküüs ninna (ei sobi väikelastele), riputa vanik endale kaela ja voodipeatsisse.

11. Väikelastele ja imikutele on küüslauku keeruline sisse sööta, kuid kinnise nina lahtistamiseks saab küüslauku kasutada ikka. Seo purustatud küüslauk marlisse, pane lapse pea lähedale, näiteks voodipulkade külge või lina alla. Jälgi ainult, et imik nutsakat kätte ei saaks ja endale silma ei hõõruks.

12. Kui nohu on väga tugev, tee meest ja sibulast siirup (haki sibul peeneks, sega paari lusikatäie meega, jäta natukeseks seisma) ja võta supilusikatäis vedelikku iga paari tunni järel. See rohi maitseb ka lastele hästi.

13. Klaari nina ja kindlusta endale hea ööuni poole klaasi hõõgveiniga vahetult enne uneaega, aga sellega ei maksa üle ka pingutada. Suurem kogus alkoholi võib koormata su organismi ning muuta haigusest toibumise raskemaks.

14. Kasuta nuuskamiseks pabertaskurätikut, mille pärast kohe ära viskad ning seejärel pese käed. Nii väldid pisikute levikut.

15. Niisuta nina seestpoolt ja joo palju, kuid väldi kuivatavaid jooke nagu alkohol ja kohv.

16. Väldi sigaretisuitsu, mis limaskesti veelgi ärritab.

17. Kergemat hingamist aitab taastada ingveritee. Pane teelusikatäis riivitud või tükeldatud ingverit tassi ja vala kuum vesi peale. Lase mõned minutid tõmmata, maitsesta sidruni ja meega ning naudi.

18. Loputa nina meresoolaveega. Meresoola müüakse igas toidupoes, enne ostmist aga loe pakendilt, kas on tegemist ikka 100% naturaalse soolaga, kuhu pole lisatud mingeid lisaaineid.

19. Sega pool lusikatäit soola sooja (mitte kuuma) veega, vala vedelik peopesale või spetsiaalsesse kannukesse, hoia üht ninapoolt kinni ning teisega tõmba vedelik ninna. Vett liiga soolaseks ei maksa teha, see võib limaskesti ärritada.

20. Nohu ajal ära söö nisutooteid. Arvatakse, et nisutoidud aitavad limaeritust suurendada ja halvendavad hingamisteede olukorda.

21. Magamise ajaks tõsta pea kõrgemale — pane tavalise padja alla veel teinegi. See nipp aitab ka lastel paremini magada.

22. Ööseks tilguta eukalüptiõli padjale.

23. Hoia tuba niiskena, et sul oleks parem hingata. Kui kütteperiood algab, pane märjad rätikud radiaatoritele või tõsta kauss veega tuppa. Võimalusel tilguta rätikutele jälle eukalüptiõli või mentoolõli.

Allikas: Naisteka arhiiv