Cambridge’i ülikooli autismi uurimiskeskuse professor Simon Baron-Cohen ja psühholoogiadoktor Bonnie Auyeung mõõtsid 235 naisel raseduse ajal lootevedelikust testosterooni taset. Aastate pärast, kui lapsed olid kuue- kuni kümneaastased, paluti emadel täita küsimustik, mille järgi on võimalik mõõta laste autistlikke jooni. Selgeid seoseid leiti nii poiste kui tüdrukute puhul.

Küsimustiku järgi saadud kõrged punktisummad olid seoses viletsamate sotsiaalsete oskuste, kehvema kujutlusvõime ja loetust arusaamisega, kuid samas ilmnes neil lastel hea tähelepanuvõime ja detailimälu.

See uurimus sidus ja üldistas ka eelnevad uurimused, kus oli juba avastatud, et rasedusaegne kõrge testosteroonitase on seoses vähese silmkontaktiga lapse esimeseks sünnipäevaks, aeglasema keelelise arenguga teiseks sünnipäevaks ja empaatiaprobleemidega kuuendaks eluaastaks. Baron-Cohen ütleb, et rasedusaegne kõrge testosteroonitase ei tee mitte ainult lapse keha maskuliinsemaks, vaid muudab ka vaimu ja aju rohkem mehelikuks.

Professor seletab, et meil kõigil on mõningaid autistlikke jooni. See uurimus ei ütle, et kõrgenenud testosteroonitasemele järgneb autismi või Aspergeni sündroomi diagnoos. Selle seose tõenäosust saab hinnata alles siis, kui uuritud on juba tuhandeid lapsi. Uurimise jätkamiseks tehaksegi koostööd Taani Biopangaga.

Dr Auyeung lisas, et poisi loode tekitab kaks korda rohkem testosterooni kui tüdruku loode ning seetõttu on alust teoorial, et autistlik aju on “ekstreemselt mehelik”. See selgitab ka, miks poiste seas on autiste rohkem kui tüdrukute hulgas.

Teised põhjused:

Autismi esinemise tõenäosuse üheks suurendajaks peetakse ka lastevanemate vanust – mida vanemad vanemad, seda suurem on autistliku lapse sünni risk. Isa vanus mõjutab autismi esinemissagedust rohkem kui ema vanus.

Autismi esineb sagedamini ka enneaegselt sündinud ja vähese sünnikaaluga lastel ja sellisel puhul suureneb eriti tüdrukute autismirisk – kolm kuni viis korda.

Testosteroon on olulisim meessuguhormoon, mis tekib munandites. Kuid mõnevõrra eritavad seda hormooni ka munasarjad ning neerupealiste koorollus.