Mis tingimustel on võimalik, et spiraal tuleb ära/hakkab liikuma/kaob ära?

Alustuseks mainiks kohe ära, et emakasisest rasestumisvastast vahendit ehk spiraali loetakse väga tõhusaks. Rasestumisvastaste vahendite efektiivsust mõõdetakse Pearli indeksi järgi. See näitab raseduste arvu 100 naise kohta esimesel kasutamisaastal — mida suurem on Pearli indeks, seda suurem oht soovimatuks raseduseks vahendit kasutades. Hormoonspiraali Pearli indeks on 0,09, vaskspiraalil 0,16-1,26. Võrdlusena on vastav arv näiteks kondoomil 15. Samas peab meeles pidama, et ükski vahend ei ole absoluutne ja tõepoolest vahend toimib vaid siis, kui on oma õiges kohas.

Tõusnud risk spiraali väljumiseks on:

  • Vahetu sünnitusjärgse paigaldamise korral
  • Esimestel paigaldamise järgsetel kuudel
  • Menstruatsiooni ajal
  • Menstruatsiooni ajal paigaldamise korral
  • Emaka anatoomiliste eripärade puhul
  • Väga noorel naisel (alla 19aastane)
  • Ekstreemselt vererohkete ja valulike menstruatsioonide korral
  • Kui varasemalt on juba juhtunud, et spiraal ise väljub

Kui tavapärane see on?

Esimese paigaldamise järgse aasta jooksul nihkub paigast 3-6% hormoonspiraalidest ja 3-10% vaskspiraalidest. Suurim oht on esimesel kolmel kuul. Edasi kasutades oht nihkumiseks väheneb tunduvalt.

Samas vahetult sünnitusjärgselt (st kohe sünnitusmajas) paigaldades on see suurem, isegi 10-30%, mistõttu ei ole see aeg paigaldamiseks tavajuhul esmavalik. Peab aga arvestama, et teatud tingimustel on ka see paigaldamise aeg väga õigustatud, näiteks suurte sotsiaalsete probleemide korral, kui see on võib-olla ainus hetk, kui naisel üldse on võimalik arsti vaatevälja sattuda.

Kui üks spiraal on juba ära kadunud, kas siis on üldse mõtet hakata teist proovima?

Kui eelnevalt on spiraal iseeneseslikult väljunud, siis on lubatud uue paigaldamine, kuid arvestama peab, et risk loo kordumiseks on suurem, nimelt 14-31%. Täpne põhjus selleks on teadmata, kuid pakutud on teooriat emaka ja emakaõõne kuju iseärasusest, kuhu lisandub mõni eespool mainitud lisategur. Ei ole teada, kas sellisel juhul spiraali tüübi vahetamisest on kasu. Kui jäädakse siiski soovi juurde paigaldada uus, võiks arst paigaldamist ideaalis läbiviia ultraheli kontrolli all.

Kui tihti tuleb ette, et spiraalikasutaja jääb rasedaks? Kas teil on sellist juhtumit olnud?

Spiraaliga rasedaks jäämine on harv, juhtub alla 1%. Kuna vahendid on aga nii laialt kasutusel, siis tuleb neid üksikuid juhtumeid ka reaalselt ette. Meenub tõepoolest möödunud aastast ka endal üks lugu, kus säärases situatsioonis naine sattus vastuvõtule. Sellisel juhul on Eestis naisel valikuvõimalus nagu iga rasedusega — sünnitada või mitte seda rasedust soovida. Teadma peaks, et spiraal emakas tõstab pisut riski põletiku tekkeks raseduse ajal ja enneagseks sünnituseks.

Möödunud aastal ringles sotsiaalmeedias pilt imikust, kes sündis, spiraal käes. See on ilmselt üks miljonist?

Tegu on siiski kõnekäänuga, mille ilmestamiseks on foto kompositsioon kokku pandud. Eks lapsele võib erinevaid asju pihku pista, et vahvaid pilte kodualbumisse või sotsiaalmeediasse talletada. See on juba iga pere enda maitse ja huumorimeele küsimus.

Millistel tingimustel üldse on spiraal vastunäidustatud või ei tohiks seda kasutada?

On olemas kindlad vastunäidustused: teadmata põletik või ravimata sugulisel teel leviv infektsioon, allergia toimeaine vastu, uurimata veritsushäired, aktiivne emakakaela või emaka limaskesta vähk. Hormoonspiraali ei paigaldata ka aktiivse rinnavähiga naistele.

Oluline on oma günekoloogiga võimalikult täpselt ja ausalt enda tervisesse puutuvat infot jagada, et ei tekiks hilisemaid üllatusi.

Mida peaks veel teadma ja vältima selleks, et spiraal püsiks kindlalt sees ja täidaks oma eesmärki?

Iga rasestumisvastane vahend peab sobima täpselt selle kasutajale. Näiteks emakasisese vahendi suurus, kasutamise aeg ja toimeaine erinevad. Selles osas tuleks põhjalikult nõu küsida oma naistearstilt ning erinevad meetodid ja võimalused koos läbi arutada.

Kui spiraal paigaldatakse suvalisel hetkel menstruatsioontsükli jooksul, siis on vajalik ühe nädala jooksul lisakaitse (kondoomi) kasutamine või vahekorrast hoidumine raseduse vältimiseks.

Silmas tuleks kindlasti pidada ka seda, et naine ei oleks juba rasestunud vahetult enne spiraali paigaldamist.

Paigaldamise järgselt on tavaliselt vajalik järelkontroll 1-1,5 kuu pärast.