Organismil endal on mitmeid süsteeme, kuidas ta ennast puhastab. Enamjaolt toimub see läbi naha, kopsude, maksa, neerude, soolestiku ja lümfisüsteemi abil. Ükski toode ei aita nende organite tööd asendada ega stimuleerida, selline loomulik puhastus toimub iseenesest ja kogu aeg.

  • Sinu nahk moodustab tugeva kaitsebarjääri, mida ained ei läbista. Ükski detox plaaster ei mõjuta sinu organismi tööd läbi naha. Ka kreemide toime ei läbi nahka, näiteks valuvaigistavad kreemid töötavad samuti peamiselt tänu platseebo efektile, pindmisele tuimestavale efektile ja temperatuuri kõikumistele, mis valuaistingut peidavad. Naha kaisteomadused väliskeskkonna ees on kindlad ja vajalikud. Detox plaastri asetamine nahale paneb ainult selle ühe piirkonna lihtsalt rohkem higistama ja saadav puhastav efekt on vaid lokaalne ja kogu organismi mõistes tühine
  • Sinu maks sisaldab ensüüme, mis kahjulikud ained vähemkahjulikuks lõhub, et need saaksid siis uriini või soolestiku kaudu väljutatud. Terve maks saab oma tööga suurepäraselt hakkama, suutes isegi surmava doosi alkoholi pea 36 tunniga lahustada (mitte kodus järgi proovida)
  • Soolestik moodustab kaitsebarjääri organismi sisemuses ning selle ülesandeks on väljutada ebavajalikud tahked ained kehast. Tooted, mis väidetavalt aitavad soolestikku puhastada ei tööta ning võivad vastupidiselt hoopis kahjustada selle kaitsvat barjääri
  • Neerud töötavad kui sõelad, mis imevad kõik vajalikud ained kehasse ja sorteerivad välja ebavajalikud, mis uriiniga väljutakse. Mingit mürkainete kogunemist organismi ei saa siinjuures tekkida. Kui see tekiks võiks juba väiksem muutus ph-s ja mürkainete sisalduses olla organismile surmav
  • Lümfisüsteem koos põrnaga filtreerib kehast välja kahjulikud bakterid ja viirused ning see süsteem töötab pidevalt. Detox tooted ei aita lümfisüsteemi tööd kuidagimoodi stimuleerida.

Maksimumefekti oma organimi puhastussüteemide tööle saad hoides vedelikutasakaalu kehas normis (joo kui tunned janu), toitudes tavapäraselt, olles kehaliselt aktiivne ja magades korralikult.

Väited, mis puhastuskuuride juures valed on:

  • Toksiinid kuhjuvad kehas ja neid tuleb regulaarselt väljutada — terminit “toksiin” kasutatakse väitena, et üks kemikaal põhjustab halba tervist. Tegelikkuses võivad aga kõik kemikaalid olla kahjulikud ja ainus, mis neid toksiliseks teeb on nende kogus. Näiteks üks tablett (400yg) vitamiin A-d võib tervisele hea olla aga süües 20 tabletti vitamiin A-d võib see kahjustada sinu maksa.
  • Enamik kemikaale ei kogune kehas, nad väljutatakse maksa ja neerude kaasabil. Paljud detox tooted sisaldavad vaid diureetikume, mis panevad su rohkem urineerima. Sellega väljutatakse kehast vaid vett ja soola. Ekstreemsemeatel juhtudel võib see põhjustada lihaskrampe ja koomat, kui soolesisaldus organismis liiga madalale langeb. Selle juures väheneb ka kehakaal, kuid seda vaid vee arvelt (umbes sarnaselt saunas käimisega), ning see tuleb tagasi koheselt kui vedelikutasakaalu taastad. Pikemad detox dieedid, mis kehakaalu vähendavad mõjuvad vaid tänu kalorite difitsiidis olekule ja ei sõltu söödud toidust/kasutatud toodetest. Pärast pikaajalist näljutamist kipuvad inimesed vastupidiselt üle sööma, mis viib kiire kehakaalu tõusuni. Detox ei ole ei vajalik ega ka hea pikaajaline lahendus kehakaalu probleemile.
  • Organismi puhastavaid organeid peab puhastama — ehk neerud, maks ja soolestik vajavad puhastust. Tegelikkuses vajavad need organid puhastamisel kaasabi vaid siis kui tegu on tõsise mürgitusega näiteks narkootikumite üledoosiga. Selleks kasutatakse meditsiinilisi vahendeid nagu kõhupump, vere ülekanne või dialüüs, mitte detox tooteid
  • Detox tooted aitavad neutraliseerida vabu radikaale — Detox tooted sisaldavad väidetatavalt palju antioksüdante, mis vabu radikaale neutraliseerivad. Vabu radikaale toodab meie keha pidevalt ning nende liigsus võib kahjustada rakke ja DNA-d kuid samuti on neid radikaale vaja viiruste ja bakterite vastu võitlemiseks. Antioksüdante toodab meie keha ise tavalisest toidust, mida me sööme ning liigsed antioksüdandid väljutatakse neerude kaasabil.