Eesti kapitalil põhinev rahvusvaheline telemeditsiinifirma Docobo Ltd alustas koos Tartu Ülikooli Kliinikumi kardioloogia osakonnaga meditsiinilist uuringut, mille eesmärgiks on testida Eestis välja töötatud unikaalset patsientide tervisejälgimise programmi
doc@HOME
.

Kontseptsioon ise on väga kasutajasõbralik ja efektiivne. Lähtudes eeldusest, kus igasugune informatsioon inimese tervise kohta aitab vastu võtta otsuseid selle mõjutamiseks ja kontrolli all hoidmiseks kontrolli all, on firma Docobo Ltd loonud vahendite ja meetodite süsteemi tervist puudutava informatsiooni regulaarseks kogumiseks ja vahendamiseks asjaosaliste (arst-patsient)vahel.

Süsteem koosneb:
1. patsiendi individuaalsest andmete kogumise, töötlemise ja edastamise seadmest nimega Docobo .
2. avalikust kommunikatsioonivõrgust (telefon, Internet, mobiilside jmt)
3. tsentraalsest andmete talletamise ning töötlemise kompleksist, mille juurde kuuluvad patsiendi, arsti ja patsiendi lähikonna informeerimine muutustest patsiendi seisundis, soovitused tema seisukorra parandamiseks jne.

Docobo eelised: Docobo kasutamise põhilised eelised nii patsiendi kui arsti seisukohast on järgmised:

  • - individuaalsed rapordid
  • - reaalsete andmete baasil tehtavad järeldused ja arsti nõustamine
  • - akuutsete juhtumite preventsioon ja väiksem sõltuvus haigusest tingitud kitsenduste osas
  • - kulukate arstivisiitide vältimine
  • - kontakti paranemine arstiga ja hoolde läheduse tunnetamine
  • - lähikonnal parem ülevaade kaugel asuva lähikondlase tervisest

    Projekti eemärk

    - Aktiviseerida patsienti ise ravis osalema.
    Tal on vaja esitada kokkulepitud ajal kokkulepitud näidud, s.h. ravimite õigeaegne manustamine. Erinevad uuringud näitavad, et iga seitsmes väljakirjutatud tablett jääb patsientide poolt võtmata.

    - Aktiviseerida patsienti ise jägima oma seisundeid.
    Kogemuste kasvades hõlbustab selline enesejälgimine langetada patsiendil ise päeva jooksul õigeid otsuseid, et võimalikke haigushooge või ägenemist ennetada.

    - Rohkem informatsiooni.
    Sageli jääb visiitide vahepeale suur hall maa, kuna arsti juurde jõudes ei oska või ei mäleta patsient ka ise, millal on enesetunne kehvem, millal parem, ega oska luua seoseid tervise seisundi ja muude, tema elus aset leidvate, sündmuste vahel (stress, ülepinge jne).

    - Luua parem ülevaade patsiendi seisundist nii arsti, patsiendi kui ka tema omaste jaoks. Ülevaateid patsiendi seisundi kohta võib saata nii patsiendile endale kui ka tema omastele. Näiteks saavad lapsed objektiivse ülevaate üksinda ja lähedastest kaugel elava vanuri tervisliku seisundi kohta või arst jälgida ühe või teise ravimi toimet (ka kõrvaltoimete) esinemist, et leida sobiv ravimisviis jne.

    - Tagada patsiendile turvatunne, et tema probleemidega tegeletakse.
    Kui patsiendi saadetud näidud muutuvad järsult halvemuse poole, saab arst reageerida ise, patsiendi pöördumist ära ootamata.

    Mis on telemeditsiin?

    Haigused, mille puhul doc@HOME eriti efektiivne võiks olla

    Uuringu esimene etapp kestab 2,5 kuud ja selle käigus jälgitakse 50 kõrgvererõhu patsiendi sümptomeid ning muid tervislikke parameetreid (näiteks vererõhu-, EKG ja kehakaalu mõõtmistulemused, lisaks mitmesugune subjektiivne informatsioon nagu une kvaliteet, igapäevane stress jms.), mis edastatakse arstidele doc@HOME süsteemi vahendusel. Kogu uuring kestab sõltuvalt tulemustest 6 kuni 12 kuud. Lähtuvalt tulemustest on plaanis süsteemi täiustada ning seejärel hakata seda pakkuma paljudes riikides k.a Eestis kui innovaatilist tervisehoolde lahendust.

    Lisainformatsiooni leiate Docobo koduleheküljelt.