Sa oled väsinud…

… vaid vahetult enne ja esimestel “punastel päevadel”.

“Päevade” ajal langeb organismis serotoniinitase, mis võib sind uimaseks teha. Ka ööund häirivad emakakrambid võivad muuta su päevasel ajal täielikuks uimerdajaks. Püüa saada kõhuvalu kontrolli alla, kasutades valuvaigisteid. Kindlasti ära loobu trennist, sest füüsiline liigutamine annab sulle vajaliku energialaksu ning tõstab serotoniinitaseme taas õigele kõrgusele.

… tunnike pärast lõunasööki.

Sa oled “süsivesikukoomas”. Organism töötleb valget jahu sisaldava saia ja muud tooted kiirelt suhkruks, vallandades järsu veresuhkrutaseme kõikumise. Mõni minut pärast söömist koged tõelist energiasööstu, kuid juba poole tunni pärast hakkab veresuhkrutase kiirelt langema. Tunnikese pärast tunned ennast juba üsna oimetuna. Sa vajad kõrge toiteväärtusega lõunat — näiteks kana või kala koos köögiviljade ja mõne täisteratootega. Nii kulub kehal rohkem aega, et toitu läbi töödelda. Hea nipp on ka süüa korraga vähem, ent tihemini, sest mida suurem portsjon, seda energiakulukam on selle seedimine. Just see põhjustabki tüütut väsimust.

…ning su silm tõmbleb imelikult.

Silma kontrollimatu tõmblemine on kummaline tunne ja kindel märk sellest, et sul tuleb rahulikumalt võtta. Selle asemel et püüda igal õhtul pisut varem magama minna, tasub keskenduda ärevuse leevendamisele. Püüa päeva jooksul teha asju, mis sind rahustavad — näiteks luba endale tunnike oma lemmikmuusika seltsis, külasta joogatundi, joo piparmünditeed või sukeldu enne magamaminekut mõnusasse vahuvanni.

… ja kurb ning liimist lahti.

Selles võib süüdi olla depressioon. Kui oled masenduses, võid tunda end nagu tühjaks pigistatud sidrun. Energiatase on minimaalne ja sul on tunne, et sa ei taha teha mitte midagi. “Ma ei jaksa isegi voodist välja tulla”-meeleolu võib sind tabada ka siis, kui magad eeskujulikult 7–8 tundi ööpäevas. Pöördu abi saamiseks psühholoogi poole. Ta aitab sul välja selgitada depressiooni põhjused ja määrab vajadusel ravi.

… ning täielik udupea — teed tööl pisivigu ja unustad pidevalt.

Sa kannatad ilmselt unepuuduse all. Siis juhtub, kui püüad teha paljusid asju korraga. Su aju ei ole enam suuteline neurotransmittereid laadima ning sa ei suuda selgelt mõelda. Hoiad end tippvormis, kui tagad endale ööpäevas vähemalt 7–8 tundi kvaliteetset und. Väldi pärastlõunaseid kohvipause, lülita enne teki alla pugemist välja kõik elektroonilised vidinad ja alanda võimalusel toatemperatuuri — jahedas on uni sügavam.

… juba kell neli päeval — kella kuueks aga juba surmväsinud.

Inimkeha väsib kõige kiiremini kahe tunni jooksul pärast lõunat — umbes kella nelja ajal. Krõpsupakk või topelt-espresso siinkohal ei toimi, see teeb asja ainult hullemaks. Siin on sulle nipp, kuidas pärastlõunase uimasuse vastu tõhusalt võidelda. Tõuse toolilt, tee 10minutiline jalutuskäik värskes õhus ja/või joo klaasike külma vett või luba endale üks kõrge proteiinisisaldusega snäkk (näiteks peotäis pähkleid või üks kalkuni-wrap).

Allikad: Ameerika Uneühingu president Nancy Collop, Ameerika Unehäirete keskuse meditsiiniline juht Helene Emsellem, Raamatu “No More Sleepless Nights” kaasautor Shirley Linde, raamatu “Sleep Well, Sleep Deep” autor Alex Lukeman, Yale’i Ülikooli professor Mary Jane Minkin