Aleksander Laane arutles dr. Kristel Ehala-Aleksejevaga selle üle, kuidas on lood Eesti meeste tervisega.

Tervis ei tähenda mõõduvõtmist

Esmalt tuleb muidugi mõelda sellele, et meid on nii vähe, et me ei saa suurrahvaste kombel rahulikult suhtuda ühegi inimese tervise kaotusse. See on liiga raske kandam kogu riigile.

Teades kogu Euroopa tendentsi näiteks teise tüübi diabeedi sagenemisele, peab endale aru andma, et samasugune oht on ka Eestis, aga riigi rahakott ei pea lihtsalt sellisele haiguskoormusele vastu. Eluiga küll loodetavasti pikeneb, kuid see tähendab, et sellise kehva tervisebaasi juures löövad paljud haigused välja.

Mind häirib Eestis üks tendents — pea kogu tervisepropaganda on suunatud võistlemisele, mõõduvõtmisele, üritustele. Isegi kooli kehalise kasvatuse tundides pannakse hindeid. Osale võib võistlemine ju stiimul olla, aga sugugi mitte kõigile. Päris paljusid peletab see minu arust hoopis liikumisest eemale.

Öeldakse, et kõik, mis liigub, see kulub. Mina arvan, et inimese puhul on vastupidi — kõik, mis seisab, see kulub, mandub. Tehke töökohtades kasvõi trepikõnnipäevi — isegi see aitab. Või alustage näiteks kõndimisest — 15-20 minutit päevas, pärast rohkem.

Milline on hea ja lihtne tervise näitaja?

Näiteks vöö ümbermõõt on hea riskinäitaja südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi osas.

Miks räägitakse meeste tervise nädalal toitumisest? Eelmine kord räägiti rohkem eesnäärmevähist…

Räägitakse nii ühest kui teisest — need on paratamatult seotud. Toitumine on eluviisi osa. Kui toiduenergiat pikemat aega üle jääb, ladestatakse see lõpuks rasvana. Rasv on aga eluskude nagu iga teinegi. Ta vajab veresooni ja vere poolt toodud toitaineid, ta kaalub palju — see kõik tähendab südamele ja liigestele suuremat koormust.

Samas toodab rasvkude ise erinevaid aktiivseid aineid. Siit tuleb ka vererõhutõus, vererasvade tasakaalu häirumine, veresuhkru probleemid jne.

Ja lõpuks mõjutab rasvumine näiteks osalt eesnäärmevähi ravimise tõhusust — negatiivses suunas. Teiste kasvajate puhul sageli samuti.

On meeste ja naiste dieedipidamisel vahet?

Mehed on rasvumisest lahtisaamisel põhjalikumad kui naised. Kuid naised mõtlevad liigsetele kilodele lausa koolieast alates rohkem. Naised proovivad dieete ja võtavad alla minu arvates eelkõige teiste arvamuse pärast, meedias loodud kuvandi survel — et ilus välja näha, et teksadesse mahtuda jne.

Nii ongi suuremas osas just naistel see kurikuulus jo-jo-efekt — dieedi ajal võtad alla, kui dieet läbi, tuleb kõik tagasi ja rohkemgi veel. Ja siis leitakse mõnest ajakirjast või sõbrannalt uus dieet. Milline naine ka pole, ikka tahaks olla 10 kilo kergem.

Naistel tundub olevat rohkem soovi selleks, et nendega midagi tehtaks kilode mahatulekuks, mehed uurivad rohkem, mida, kuidas ja miks tegema peab. Kuid meestel on otsuseni tihti pikk tee. Esiteks ei pööra mehed rasva lisandumisele erilist tähelepanu. See pole mehele oluliste asjade nimekirjas 10, ehk isegi 20 esmatähtsa asja hulgas.

Linnas on võimalik üsna lahedalt ära elada nii, et hommikul astud ukselt autosse, autost ukseni, siis liftiga ülesse. Ma nimetan seda autospordiks. Õhtul teistpidi tagasi. Riiete number pole ka selline probleem kui naiste jaoks. Mõtlema hakatakse ehk siis, kui midagi põhjalikult mõttemaailma raputab või kui mingil muul põhjusel “klõks” ära käib.

See võib olla must-valgel ettenäidatud veresoonte kehv seisukord või avastus, et üle kahe trepivahe pole enam võimalik ülespoole liikuda — hingeldus tahab ära tappa. Aga aastaid on alles 30 või veidi peale. Meestel on otsuseni pikk tee, kuid kui otsus muutuste vajalikkusest tehtud, siis uuritakse kõik põhjalikult läbi ning küsitakse kõik küsimused ära. Sageli on koostöö meestega just sellise põhjalikkuse, ratsionaalsuse ja motiveerituse tõttu väga hea.

Kas meeste rasvumine on kuidagi teistsugune kui naistel?

Siin ei saa asju absoluutselt võtta, kuid on tendents, et mehed on altimad just seda õunakese-tüüpi rasvumisele ehk rasva kogunemisele kõhule. Kuid kõhurasv pole lihtsalt soe polster või ujumisrõngas keha ümber. Kui detailidesse mitte laskuda ja juuksekarva mitte pooleks ajada, siis võib öelda, et kõhurasv — ja eriti kõhusisene rasv — on bioloogiliselt palju aktiivsem kui naistele omasem rasvapolster tuharatel ja reitel.

Need rasvarakud on isegi erineva ehitusega ja suurusega — reitel ja tuharatel on rasvarakud näiteks suuremad ja mõeldud n-ö tagavarade pikaajalisemaks ladustamiseks. Tervisele avaldab rohkem mõju rasvumine kõhu piirkonnas. Kõhusisene rasv koosneb väiksematest rakkudest ja toimib kui aktiivne laboratoorium. Ühed seal moodustuvad ained mõjutavad rasvkudet, teised muid kudesid ja funktsioone.

Ühelt poolt on kõhusisese rasva bioloogiliselt suurem aktiivsus hea — sellest on lootust paremini lahti saada kui vähemaktiivsest reierasvast. Seepärast annavadki eluviisi muutused — nii head kui halvad — just kõhul endast kõige kiiremini märku.

Nüüd võib arvata, et meestel oleks nagu parem seis oma kõhurasvaga kui naistel reierasvadega. Kaalust mahavõtmise puhul see sageli nii ongi. Teisalt tähendab kõhurasva aktiivsus seda, et seal toodetakse aineid, mis vähendavad läbi pika biokeemilise protsessi näiteks meessuguhormooni testosterooni taset.

Ja kui mehe rasva hulka õnnestub vähendada, siis õnnestub pidama saada ka testosterooni vähenemine?

Meeste testosterooni tase langeb aeglaselt koos vanusega. Mina nimetan testosterooni ebaõiglaseks hormooniks, sest testosteroon takistab tegelikult rasva ladestumist. Rasvumine vähendab testosterooni taset, sest pidurdab testosterooni sünteesi kehas. See on biokeemiline suletud ring, mis rasvumisel tekib. Rasvumise vähendamisega saab testosterooni taset taas normile lähemale tõsta.

Kõige parem tulemus on meie kabineti lühikese tööaja jooksul olnud testosteroonitaseme kahekordistumine ravi algusega võrreldes. Seoseid rasvumise, meta-boolse sündroomi ja testosterooni vahel uuritakse praegu aktiivselt ja selle kohta tuleb järjest rohkem infot.

Naiste jaoks on leitud taimseid östrogeeni-laadseid ühendeid — kas mõni taim sisaldab ka meestehormoonide-laadseid ühendeid?

Tegelikult on üks taim, millega praegu katsetatakse, kuid neid katseid tehakse alles hiirte ja rottidega. Seega on vara rääkida veel mingitest tulemustest või soovitustest. Tundub nii, et selles taimes sisalduv aine suurendab testosterooni-retseptorite tundlikkust.

Milline on normaalne rasvaprotsent?

Naistel alumine 15-16, ülemine 25-30, meestel ülemine umbes 20-25. Ei tohiks numbrites väga kinni olla — et ei grammigi rohkem ega vähem. Ülekaalu puhul, kui kilosid on normist rohkem vaid mõni, tuleb vaadata inimest tervikuna. On ta õnnelik, on ta eluga rahul, saab ta nii hakkama, nagu soovib, on tervis muidu korras?

Aga kui on tegemist rasvumisega, siis see on minu jaoks ikka diagnoos. Meie keha peab üpris kaua hästi vastu ja suudab igasugu asju kompenseerida, kuid rasvumise puhul ühel hetkel midagi käriseb.

Kaua läheb kaalulangetamiseks aega? Millal tulemusi oodata?

Naljaga pooleks — naistel on dieedi tulemuslikkuse mõõtmiseks väga hea vahend — kui vanad riided selga lähevad, siis on ju asi õnnestunud. Inimesed tahavad sageli, et pärast esimest muudatust — näiteks muudatust menüüs — tuleks tulemused kohe. Või vähemalt mõne nädala jooksul. Parem on aga, kui me teeme ühe väikse muudatuse paremuse poole, kuid see on püsiva loomuga ja jääb meie ellu püsima.

Nähtavate tulemusteni jõudmine võtab siis ehk veidi rohkem aega. Kui me liigume samm-sammult, siis võtame igal kohtumisel ette ühe teema ja arutame kõik küsimused põhjalikult läbi. Aga muidugi võib teha ka kohe suuri muudatusi — nii, nagu inimesele endale sobib. Mina ei suru midagi peale.

Meestel tekitab vahel arusaamatust tõik, et püksirihma koomaletõmbamise võimaluse tekkimine võtab rohkem aega, kui nad arvasid. Kuid tulemus on esimesena näha ülalpool, püksirihmast kõrgemal. Just sealt on kõht mõõdetavalt vähenenud — isegi siis, kui kaal pole väga palju langenud! Minul arstina on muidugi väga hea meel, kui just kõhupiirkonnast rasv kaob.

Kuidas see töö teie juures käib?

Alustame samm-sammult. Esmalt teeme ära need asjad, mis n-ö põlevad ja mida saame kohe ära teha. Minu arusaamine on see, et pigem kinnistugu üks oluline väike muudatus, kui et päevapealt asuda kõike muutma.