Toiduvalik peab olema mitmekülgne ja tasakaalus, sellest tulenevalt vajab inimese keha valkude ja rasvade kõrval ka süsivesikuid. Veidi enam kui pool vajaminevast energiast peakski tulema süsivesikute arvelt. Sellesse toiduainete gruppi kuuluvad näiteks puu- ja köögiviljad ning kaunviljad, aga ka teraviljad. Meie kehal on neid kõiki vaja, küsimus on vaid kogustes ning kvaliteedis. Mõnel juhul tuleb küll tõepoolest teatud teravilju vältida või nende tarbimist oluliselt vähendada, kuid omal käel nii olulise toidugrupi menüüst täiel määral välja jätmine pole enamasti õigustatud. Kui on tekkinud kahtlus mõne teravilja sobimatuse osas, tasuks konsulteerida vastava ala spetsialistidega.

Ka teraviljal ja teraviljal on vahe

Üldiselt on teraviljatooted meile väga heaks energiaallikaks. Oluline on siiski märkida, et ka teraviljal ja teraviljal on tervise seisukohalt suur vahe. Täisteratootega on tegemist siis, kui sellesse on alles jäetud kõik viljatera kasulikud komponendid oma looduslikus proportsioonis. Nad on kiudaineterikkad ning neis on rohkem vitamiine ja mineraale kui on rafineeritud jahust valmistatud teraviljatoodetes. Pelgalt seemnete, pähklite või terade lisamine ei tee veel tootest täisteratoodet. Samuti on hea teada, et täisteratooted pole ainult pagaritooted, suurepärased täistera allikad on näiteks ka täisterapasta ja -riis.

Täisteratooted on organismile väga kasulikud muuhulgas ka seetõttu, et need ei kõiguta meie veresuhkrutaset liiga palju. Süsivesikud, mida me täisteratoodetest saame, imenduvad verre aeglaselt ja ühtlaselt, see omakorda hoiab meie kõhu kauem täis. Seevastu rafineeritud teraviljatoodete söömine kutsub esile veresuhkrutaseme liigse kõikumise, mis võib viia ülekaalulisuseni ning põhjustada muid terviseprobleeme.

Kiudainete kasulikud omadused

Täiskõhutunnet aitavad tagada ka täisteratoodetes leiduvad kiudained. Kiudainetest ei saa me küll energiat, ent need toetavad meie seedimist. Kiudainetel on omadus endasse vett imada ja paisuda, soodustades sedasi toidu liikumist seedekulglas ning aidates vältida kõhukinnisust. Samuti seovad kiudained enda külge kahjulikke aineid, mida on vaja organismist välja transportida. Kuna kiudainete ületarbimine võib põhjustada probleeme mineraalide imendumisega, ei ole ka täisteratooteid soovitatav süüa liiga palju. Kiudaineid võiks päevas tarbida umbes 35 grammi.

Täisteratoodetes on rohkesti B-grupi vitamiine, mis on vajalikud näiteks energia tootmiseks, rakkude ainevahetuse tagamiseks, närvisüsteemi funktsioneerimiseks, südameveresoonkonna tugevdamiseks, naha, juuste, küünte ja silmade tervise hoidmiseks ning aneemia ennetamiseks.

Täistaimetoitlased peaksid siiski arvestama, et kuigi täisteratooted on B-grupi vitamiinide rikkad, võib neil tekkida B-12 vitamiini defitsiit. Selle vältimiseks tuleb kontrollida oma B-12 vitamiini taset ning vajadusel juurde võtta sobivat B-12 vitamiini lisandi kujul.

Lisaks on täisteratoodetes E-vitamiini. E-vitamiin on antioksüdant, mis kaitseb meie keha rakukahjustuste eest, aitab kolesterooli taset kontrolli all hoida ning toetab fertiilsust.

Tsink, magneesium, fosfor ja kaalium on mineraalid, mida samuti täisteratoodetes leidub. Tsink aitab näiteks toetada meie immuunsüsteemi ning haavade paranemist, magneesium on oluline luude tervise seisukohalt ning peletab väsimust, kaalium stabiliseerib vererõhku ning fosfor aitab kaasa normaalsele aju funktsioneerimisele.

Täisteratooteid on soovitatav tarbida igapäevaselt, kombineerida saab pagari-, pasta- ja riisitooteid. Kogustega ei tohi liialdada, menüü peab olema tasakaalus, nii nagu kõik meie elus.