Erinevate rahvusvaheliste uuringute ning Eesti statsitika andmetel selgus, et 27% 20-80 aasta vanustest naistest kogeb mingil eluperioodil uriinipidamatust, kõige enam juhtub seda 40-49 eluaasta vanuses, mil uriinipidamatust on tundnud 33% kõigist naistest. Naised ei teadvusta oma haigust ning seetõttu on ravi tihti hilinenud või puudub sootuks.

SCA Hygiene Products Incontinence Care Balti riikide kommertsdirektori Matti Hirvi sõnul on Eesti uuringu tulemused võrreldavad mujal Euroopas tehtud samalaadsete uuringutega ning küsitlustega. “Arvestades Eesti rahvastiku vananemist lähitulevikus on inkontinentsus muutumas teravaks sotsiaalseks probleemiks ning puudutab järjest laiemat elanikkonda,” ütles pidamatustooteid tarniva ettevõtte juht. Ta lisas, et haigus on väga levinud kogu maailmas ja Eesti ei ole selles osas erand.

EGGA läbiviidud Eesti eakate elanike toimetuleku- ja terviseuuringust, milles osales 811 vanurit ning 545 meditsiini- ja sotsiaaltöötajat, selgus, et ligi pooled eakatest inimestest põevad uriinipidamatust, kuid vaid 8% Eesti haigetest on oma probleemiga pöördunud abi saamiseks perearsti poole.

Seoses elanikkonna üldise vananemisega kasvab vajadus individuaalsete hooldusvahendite järele ja suurenevad riigi kulutused nii koduhooldusele kui hooldusasutustele. EGGA uuringust ilmnes, et riigi poolt tagatavate hooldusvahendite soetamine on juba praegu 44% hooldustöötajate jaoks rahaliselt probleemne. “Haigust ennetav ravi ning abivahendite parem levitamine Eesti hooldussüsteemis aitaks riigil säästa kuluka hoolduse arvelt,” märkis Matti Hirvi.

Uuringute kohaselt soovib 95% Eesti eakatest inimestest veeta vanaduspäevi oma kodus, kuid üks sagedamini esinev põhjus, millega kodused enam hakkama ei saa on just uriinipidamatus. Kuni 70% hooldusasutuste elanikest on inkontinentikud.

Inkontinentsust peetakse vananemisega kaasnevaks loomulikuks nähtuseks, kuid teglikult on tegemist meditsiinilise probleemiga, mis on ravitav.

Lisainformatsioon: Jana Jõeaas, SCA Hygien Products Incontinence Care, tootespetsialist Telefon (0)627 3832, e-post: jana.joeaas@hygiene.sca.se

Matti Hirvi, SCA Hygien Products Incontinence Care Balti riikide kommertsdirektor telefon (0) 627 3832, e-post: matti.hirvi@hygiene.sca.se