Mõne eeterliku õli lõhn on esmapilgul ebameeldiv. Öeldakse, et organism tunneb kõige rohkem puudust nendest omadustest, mida kandev õli meie jaoks kõige ebameeldivamalt lõhnab. Lohutuseks võib öelda, et õli lõhna maskeerimiseks võib seda kasutada koos teiste õlidega. Lisaks vähem tuntud õlide tutvustamisele katsume seekord anda ka juhiseid õlide omavahel kombineerimiseks.

Õli saadakse ka rohelisest mandariinist

Mandariini eeterlikku õli on kolme sorti — n-ö tavalisele lisaks ka kollast ja rohelist. Sort oleneb sellest, millises küpsusastmes viljast õli on destilleeritud. Kõigi kolme keemiline koostis ja seega ka omadused on erinevad.

Rohelisest mandariinist saadud õli lõhn on teravam ja mitte nii magus. Seda on hea kombineerida vetiveeria, mõruapelsini ja apelsiniga, see annab aroomisegudele tugevalt puuviljase noodi ja selgelt kõigist teistest erineva aroomi. Seda võib kasutada vannipommide ja vanniõlide, samuti kreemide, seepide ja küünalde lõhnastamiseks.

Omaduselt on roheline mandariin tsitruste eeterlikest õlidest kõige rahustavam, kuigi ka see on omamoodi ergutav. Roheline mandariin on sobilik nahale kandmiseks ning võib aidata akne korral. Roheline mandariin sobib lastele paremini kui tavaline mandariin.

Rahustavad Atlase seeder ning vetiveeria

Seeder on üks puidustest lõhnadest, mis aitavad ninakinnisuse ja köha korral. Lisaks mõjub seeder rahustavalt ning toob sügava ja rahuliku une. Seda võib kasutada lemmikloomade parasiiditõrjeks, samuti aitab see šampooni sisse segatuna kõõmast vabaneda.

Soojalt, hingamisteid avavalt ning kergelt puidusuitsuselt lõhnav seeder sobib segamiseks viirukipuu, sandlipuu, jasmiini, ilang-ilangi ja küpressiga. Paljud vanemad on leidnud, et küpressi ja seedri segu, millega enne uinumist kõhule massaaži tehakse, võib aidata laste öise voodimärgamise korral.

1999-2001 viidi läbi uuring, kus vaadeldi eeterlike õlide mõju aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ADHD) korral. Leiti, et häid tulemusi annavad lavendel, Atlase seeder ning vetiveeria. Parima tulemuse saamiseks võib neile lisada veel viirukipuu, sandlipuu, tüümiani ja bergamoti eeterlikke õlisid ning saadud segu aroomilambis kasutada. Täpse retsepti eeterlike õlide segule leiate ingliskeelsest blogist The Hippy Homemaker.

Pelutava lõhnaga tärpentin

Tärpentin on enim tuntud kui lahusti pintslite puhastamiseks. See on kergestisüttiv ning seda kasutatakse tihti eeterlike õlide turul esinevates pettustes. Tööstuslikul tärpentinil ja tärpentini eeterlikul õlil on aga ühine vaid algallikas.

Tärpentinivaik saadakse männiliste tüvest ja pungadest. Tööstuslik tärpentin on lahustite ja nafta derivaatide abil ekstraheeritud ja vedeldatud. Eeterlik õli on aga saadud auru destillatsiooni teel ühest kindlast männiliigist. Sel on palju häid omadusi, mida on inimese tarbeks kasutatud juba aastatuhandeid.

Nahale kantult annab tärpentin kohese soojendava efekti, mistõttu võib seda vähestes kogustes kasutada lihasmassaažiks mõeldud massaažiõlides. See võib aidata nii lihasvalude, liigesvalude kui ka närvivalude korral. Tärpentiniõli sisaldavad ravikreemid aitavad paljude hingamisteede haiguste korral. Lisaks on tärpentin ebameeldiv täidele — sel otstarbel kasutamiseks sega paar tilka tärpentini eeterlikku õli jojobaõliga ja määri peanahale.

Viirukit võib nii põletada kui ka nahale määrida

Viirukipuu eeterlikku õli saadakse viirukipuu (Boswellia carterii/Boswellia sacara) vaigust. Viiruk on stressivastase toimega, seda võib lisada vannitoodetele. Viiruk aitab hoida hormonaalset tasakaalu, tugevdada immuunsüsteemi ning toob rahuliku une.

Vananemisvastase näoseerumi saamiseks lisa 100ml jojoba- või mõnele muule meeldivale baasõlile 20 tilka viirukipuu-, 10 tilka sidruni– ning 10 tilka lavendliõli.

Kallimad õlid

Kallimate õlide hulka kuuluvad kummel, jasmiin, roos ja sandlipuu.

Nende puhul peab tähelepanu pöörama ka kogusele. Näiteks jasmiini ja roosi eeterlike õlide kogus on tavapärase 10ml või 15ml asemel 1ml. Võib tunduda, et sellest ei jätku eriti millekski, kuid eeterlikke õlisid doseeritakse tilkadena ja ühes milliliitris on umbes 20 tilka.

Kummel on rahustav, sobib eelkõige lastele ja võib aidata jonnieas väikelapse viha- ja frustratsioonihoogude korral. Kummeli, mandariini, apelsini, patšuli ja ilang-ilangi segu sobib igapäevaselt kodu lõhnastama ning sel on kogu perele rahustav toime. Jasmiini lõhn mõjub erutavalt ja ergutavalt, see võib olla abiks depressiooni, PMSi ja menopausi sümptomite korral. Jasmiin on tugev afrodisiaakum. Väga väikesest kogusest piisab, et end sellega parfüümi asemel lõhnastada. Sandlipuu annab vaimse selguse, aitab võidelda depressiooniga ning parandada mälu. Roosiõli kasutatakse haavade ja armide raviks ning närvisüsteemi tugevdamiseks.