Lavendel. Kutsutakse eeterlike õlide emaks, hoolitseb keha, hinge ning vaimu eest. Toimelt on antiseptiline, rahustav, valuvaigistav, toniseeriv, palavikualandaja ning viiruste vastane. Üks väheseid eeterlikke õlisid, mida võivad kasutada ka rasedad ning väikelapsed.

Tüümian. On teine vähestest õlidest, mida võivad kasutada väikelapsed. Toimelt rahustav ning lõõgastav, kasutatakse kõhu-, liigeste-, hingamisteede- ja lihasvalu korral.

Teepuu. Toimelt antiseptiline, puhastav, toniseeriv, bakterite, viiruste ning seente vastane, võib kasutada lahjendamata kujul otse haavadel, aga võib siiski nahka ärritada. Kasutatakse veel külmetushaiguste või põletikuliste haiguste korral.

Eukalüpt. Toimelt põletikuvastane, jõudu andev, antiseptiline, ruumi puhastav, hingamisteid vabastav. Ahtalehelise eukalüpti eeterlik õli on lahjem kui siniseleheline eukalüpt. Ahtaleheline sobib paremini väikelastele.

Kaneel. Kasutatakse puhituste, kurnatuse, täide, madala vererõhu, reuma, sügeliste ja stressi korral. Ergutab vereringet. Kui kaneeli eeterlikku õli lisada aroomilampidesse või aroomikividele, siis teha seda mõõdukalt, sest kaneeli eeterlik õli on limaskesti ärritav ning tekitab nahal ülitundlikkust — nahk “põleb”. Ära kasuta alkoholismi, hemofiilia, eesnäärmevähi, neeru- või maksaprobleemide korral või kui kasutad antikoagulante! Kui kasutad kaneeli eeterlikku õli, siis kasuta sellist, mis on tehtud kaneelilehtedest mitte koorest. Koorest tehtud eeterlik õli on väga ohtlik ning vänge!

Spearmint. Kasutatakse astma, väsimuse, palaviku, puhituse, peavalu, iivelduse ja sügeliste korral. Õli on limaskesti ärritav.

Piparmünt. Kasutatakse astma, koolikute, kurnatuse, palaviku, puhituse, peavalu, sügeliste, iivelduste, sinusiidi ja peapöörituse korral. Väldi piparmündi õli, kui sul on südame arütmiahäired või epilepsia. Piparmündi õlil on limaskesti ärritav toime ning on neurotoksiline. Seda tuleb arvesse võtta just piparmündi õli suukaudsel manustamisel. Ühtegi eeterlikku õli ära tarbi ilma kvalifitseeritud aroomiterapeudi järelvalve või ettekirjutuseta!

Muskaat. Kasutatakse artriidi, väsimuse, kõhukinnisuse, lihasvalu, iivelduse, reuma, vereringehäirete ning aeglase seedimise korral. Kui muskaatpähkli EÕd kasutada suurtes kogustes, siis võib õli põhjustada mürgistuse nähte nagu iiveldus ja südame arütmia või tahhükardia.

Mida eeterlikke õlide tarbimisel tähele panna ja kuidas neid lahjendada? Kuidas leevendada eeterlike õlidega peavalu ja milliseid õlisid hakata kasutama kevadel? Seda kõike loe Hingepeegli artiklist "Eeterlikud õlid koduapteeki"