Rasedaid kimbutab tihti ebamugav ja vastik tupe kandidiaas, mida põhjustab pärmseen. See haigus on peamiselt tuntud tupeseene nime all. Selle raviks kasutatakse suukaudseid ravimeid ja tupeküünlaid. Suur osa ka Eestis müüdavatest tupeseene ravimitest sisaldavad sellist toimeainet nagu flukonasool (Diflucan, Diflazon, Mycosyst, Fluconazole Sandoz jt), aga hiljuti Taanis korraldatud ulatuslikus uuringus selgus, et lisaks sellele, et flukonasool võib põhjustada loote väärarenguid, tõstab see ka märkimisväärselt raseduse katkemise ohtu.

Uuringus, mille tulemused avaldati Ameerika Meditsiiniühingu AMA väljaandes JAMA (ingl The Journal of the American Medical Association) analüüsiti 1,4 miljoni naise haiguslugusid. Selgus hirmutav tõsiasi, et naistel, kes võtsid raseduse esimese 22 nädala jooksul suukaudset flukonasooli sisaldavat ravimit, katkesid rasedused palju tihemini kui neil naistel, kes seda ei teinud. Lõplikud numbrid on veel uurimisel ja riskianalüüs töös ehk täpsemad tulemused selguvad lähiajal.

FDA on tegelikult varemgi flukonasooli eest hoiatanud, aga tookord puudutas see hoopis loote väärarenguid ja risk tõusis siis, kui naised flukonasooli väga suurtes kogustes tarvitasid (400-800 milligrammi päevas). Uue uuringu puhul tõstis aga raseduse katkemise riski täiesti keskmine päevadoos ehk 150 milligrammi.

“Uuringud jätkuvad,” vahendas Ameerika Ühendriikide Toidu- ja Ravimiameti FDA (ingl U.S. Food and Drug Administration) esindaja Lyndsay Meyer käesoleva nädala alguses väljaandele New York Times. “Seni soovitame olla rasedatel ettevaatlik flukonasooli sisaldavate ravimitega ja soovitame arstidel hoiduda neid rasedatele välja kirjutamast.”

Õnneks on olemas ka teisi toimeaineid sisaldavaid ravimeid pärmseenega võitlemiseks, nii et kui teadlikkus ohtudest on olemas, saavad rasedad edukalt flukonasooli vältida.

Allikas: She Knows