Peamine on võidelda külmetusega otsustavalt ja ettevõtlikult, mitte lasta sellel isevoolu teed minna, et “küll läheb ise üle”. Kui palju kordi on endale seda kõike lubatud ja ometi kiiresti oma tõotused unustatud niipea, kui palavik on langenud ning nina enam ei voola.

Mida siis külmetusperioodil ette võtta?

Esiteks tuleks päevasesse toiduratsiooni lisada rohkem värskeid köögivilju, eriti selliseid nagu porgand, kapsas ja peet. Reeglina peaks nüüd alati laual olema küüslauk ja mugulsibul. Mida rohkem neid süüa, seda parem. Hoolitsedes oma tervise eest võib ju lõppude lõpuks mõnda aega olla hoolimatu oma kaaslaste suhtes.

Kasvõi kord nädalas tuleks tervele perele valmistada ravivõileibu. Purustada kolm küüslauguküünt, segada ühe supilusikatäie värske võiga ning määrida segu leivaviilule. Hea oleks selline võileib kaunistada hakitud petersellilehtedega — see pole mitte ainult kasulik, vaid ka maitsev.

Teiseks tuleks sel ajal hoolega vältida liigset külmetamist — eriti jalgade külmetamist. Jalad on esimesed ja peamised külmetuse teejuhid.

Kui organism on kõvasti külma saanud, siis kanna koju tulles eelkõige hoolt jalgade soojendamise eest. Eriti jalatallad. Selleks sobivad igasugused soojaprotseduurid. Kõige parem on sinepipulbrit sokkidesse puistata või hõõruda taldu pipra ja kampriga või õli ja tärpentiniga. Kuuma pärnaõie- ja vaarikateed tuleks juua, kuni higi väljas. Kuumad jalavannid sobivad kõigile v.a rasedad.

Edasi katsetamiseks mõningaid rahvatarkusi:

Apteegist võiks osta ka joodipudeli. Võtta üks liiter jahutatud keedetud vett, tilgutada sinna 5%-list joodi (6-8 tilka), segada hästi, lisada 1 teelusikatäis keedusoola, segada veel kord, valada segu peopesale ning tõmmata see ninna, loputada kõri. Teha 3-4 sellist loputust järjest. Ülejäänud vedelik, kui vastik see ka poleks, tuleb ära juua. Kõik! Ja ükski külmetushaigus enam maha ei murra.

Kui aevastus tuleb juba 3-4 korda järjest peale, pole tarvis oodata, kuni nohu lõplikult nina kinni paneb. Viivitamatult tuleb asuda profülaktikat tegema. Panna jalga villased sokid. Lõigata küüslauguküüs pikuti pooleks ning asetada 1-2 minutiks sõõrmetesse. Eriti efektiivne on see protseduur vahetult pärast aevastusi, kui nina on limast puhas.

Hea on sibul pudruks tampida (sobib ka küüslauk), kallata klaasi ning hingata segu kohal 2-3 korda ööpäevas 3-5 minutit korraga; sisse hingata nina kaudu, välja aga suu kaudu.

Mida teha aga siis, kui pole jõudnud ühtegi ülalmainitud protseduuri läbi teha? Käes on aga kuiv köha, silmad on punased kui küülikul ning nina voolab otsekui mahlakask. Esimesel 4-5 päeval tuleb teha vee-joodi-soola segu. Kui valutab kurk, tuleb kuristada järgmise seguga: ühele klaasitäiele keedetud soojale veele lisada üks teelusikatäis söögisoodat ning 5-6 tilka joodi. Kuristada vähemalt 2-3 korda päevas.

Ette võib võtta veel järgmist:

- Nina loputada värske peedimahlaga, tilgutades 5-7 tilka kummassegi sõõrmesse. Samaks otstarbeks võib kasutada kalanhoe-, aaloe- või sidrunimahla.
- Võimalikult sageli — iga tunni või kahe tagant — juua teed (vaarikamoosi või meega — mett ei tohi lisada tulikuumale teele, see hävitab tema antibakteriaalsed omadused), jõhvikamorssi või kibuvitsatõmmist. Kui piinab köha — juua kuuma piima pooleks “Borzhommiga”, sobib ka rõika- või sibulamahl meega.
- Kasuks tuleb ka inhalatsioon piparmündi- või eukalüptilehtedega. Liitrile kuumale veele lisada 3-4 tilka tõmmist.
- Nohu korral aitab hästi küüslauguvesi. Küüslauk tampida, kallata üle sooja keedetud veega, lisada aaloemahla ja mett (võrdsetes osades) ning tilgutada 3-4 korda päevas ½ pipetitäit ninna. Kui nohu on väga tugev, siis tuleb iga 2-3 tunni tagant võtta supilusikatäis meega segatud sibulamahla.
- Viimaks üks vähetuntud retsept. Pesta hoolikalt keskmine toores peet, puhastada see ning lõigata pooleks. Mõlemasse poolde uuristada suured augud, puistata sinna peensuhkrut ning asetada soojendatud praeahju. Suhkur sulab ning nii saadakse ravisiirup, mis mõjub hästi köha puhul. Ainult et iga päev tuleb valmistada uus portsjon.

Allikas: Naisteka arhiiv