“Minu isa on arst ja mina olen otsustanud tema jälgedes käia. Maailm on oodanud esimest vähivaktsiini aastakümneid ja nüüd on ta olemas, milleks jätta see elusid säästev teadusinnovatsiooni saavutus kasutamata,” põhjendas oma läbimõeldud otsust patsient.

Täna avatud uus patsiendiportaal: www.hpv.ee annab ülevaate infost, mida on oluline teada emakakaelavähist ja seda põhjustavast HPV viirusest.

HPV (Human Papillomavirus) on inimese papilloomiviirus, mis levib peamiselt sugulisel teel. Praeguseks on tea¬a üle 100 HPV tüübi. Peaaegu 70% täiskasvanutest on oma eluea jooksul nakatunud mõne HPV tüübiga. HPV on emakakaelavähi peamine tekitaja. Samuti on HPV viirus seotud tupe ja häbemevähiga ning välissuguelunditel esinevate teravate kondüloomidega.

Emakakaelavähk on noorte (15- kuni 44-aastaste) naiste seas surma põhjustavate pahaloomuliste kasvajate hulgas Eestis ja Euroopas teisel kohal. Ligikaudu 33 500 naisel aastas Euroopas diagnoositakse emakaelavähk, ja 15 000 korral lõppeb see surmaga (40 iga päev, ligi 2 iga tund). Sadadel tuhandetel naistel diagnoositakse emakakaela-, häbeme- ja tupevähi vähieelseid seisundeid.

Eesti esimene HPV viiruse vastane vaktsineerimine leidis aset Viruplatsi Arstikeskuses. Arstikeskuse juhataja Krista Kruuv peab väga oluliseks naiste teadlikkuse suurendamist, et nad mõistaksid, kuidas ja mille vastu vaktsiin neid kaitseb ja kuidas peaks oma tervist kontrollima peale vaktsineerimist.

Vaktsiin SILGARD® hoiab ära HPV 16 ja 18 tüübi poolt põhjustatud emakakaelavähi ja häbeme vähieelsete seisundite tekke ning samuti HPV 6, 11, 16 ja 18 tüübiga seotud madala riskiastmega ja vähieelsete kahjustuste ning genitaalkondüloomide tekke. Tüübid 16 ja 18 põhjustavad emakakaelavähki ca 70% juhtudest.

Vaktsiini annus koosneb kolmest doosist, mis süstitakse käsivarde teisel ja kuuendal kuul peale esimest doosi. Ühe doosi maksumuseks kujuneb ca 1700 EEKi, millele lisandub visiiditasu. Täielik kaitse eelnimetatud HPV viiruse tüvede vastu tekib peale kolmandat doosi.

Merck Sharp&Dohme (MSD) poolt loodud vähivastane HPV vaktsiin Silgard® on Euroopa Liidus heaks kiidetud esimese ja ainsa vaktsiinina, mis on mõeldud kasutamiseks 9- kuni 15-aastastel lastel ja noorukitel ning 16- kuni 26-aastastel naistel.

HPV vaktsiin emakakaelavähi vastu on maailmas leidnud elavat vastukaja. Muuhulgas kuulutati HPV vaktsiin eelmisel nädalal ajakirja TIME üheks 2006. aasta silmapaistvaimaks teadusinnovatsiooniks.