1. Kas sul on kunagi olnud vähirisk? Kui teame, kas meie vanematel või vanavanematel on olnud kunagi vähk või muutused organismis, mis võivad viidata vähi tekkele, õpime ka ise rohkem valvel olema. Arstid ei küsi meilt asjata, mis põhjusel on meie esivanemad surnud ning kas ema või isa poolel on esinenud teatud tüüpi vähktõbe.

2. Millal su kuulmine halvenema hakkas? Inimese kuulmine hakkab halvenema umbes 60ndates, kuid on ka neid, kelle kuulmine juba varem kaduma hakkab. Sellel on tugev seos sugupuu tervise ajalooga. Kui su emal või isal hakkas kuulmine kehvenema juba 30ndates eluaastates, võib tegemist olla otoskleroosiga ja ka sinul on selle oht.

3. Kas mõni meie sugulane on noorelt ja äkiliselt surnud? Kui keegi on surnud enne 40ndat eluaastat äkiliselt ja eelnevalt haige olemata, on sageli tegu päritud südamehaigusega.

4. On sul kunagi esinenud eesnäärmeprobleeme? See on miski, mida iga mees võiks oma isa kohta teada. Teema võib olla ebamugav, aga kui oleme võimalikest hädadest teadlikud, oskame neid ka paremini ennetada.

5. Kuidas on lood su kilpnäärmega? Ühel naisel kahekümnest on kilpnäärmehaigus ja kui see on mõnel sinu lähisugulastest, tõuseb ka sinu risk 20%! Naised peaksid selle välja selgitama kindlasti lapseootele jäämist, sest korralikult töötav kilpnääre on loote arengule äärmiselt oluline ja seda eriti raseduse esimesel trimestril. 

6. Kas sul esineb kõrvetisi? Pole midagi, kui su emal või isal on kõrvetistega probleeme olnud, võivad need tekkida ka sinul. Seda teades võid hakata vältima liiga rasvaseid toite, kohvi, alkoholi, šokolaadi ja tubakat, mis kõik kõrvetisi veelgi intensiivsemaks muudavad.

7. Kas vanaema on küürus? Kui su peres on kellelgi osteoporoos, tõuseb sinu risk vananedes üha enam küüru jääda koguni 80%! Ja muide, 80% osteoporoosihaigeid on just naised. Ole selleks valmis — seni saad endale head teha rohkelt kaltsiumi ja D-vitamiini tarbides.

8. On sul kõrge kolesteroolitase? Ka see võib pärilik olla ning et kõrge kolestoroolitase võib viia tõsisemate südamehaigusteni, tasuks siinkohal ettevaatlik olla. Kui see on paljudel su sugulastel ilma ilmse põhjuseta (vale toitumine ja elustiil), võib see olla pärilik ning ka sinu risk tõuseb 50%. Lase end juba varakult kontrollida, siis on võimalik ka ravi.

9. Millal sul menopaus algas? Kui su emal oli menopaus juba enne 40ndat eluaastat, võib sellel olla geneetiline põhjus, mis mõjutab suguvõsas mitmeid naisi. Sul on võimalik end testida lasta ja näha, mis tempos su viljakus langema hakkab, kuid kui vanematel naistel su suguvõsas on menopaus varakult alanud, tasuks ka sul unistus alles 40aastaselt sünnitada maha matta.

10. Oled sa hambaid kaotanud? Hammaste lagunemine ja igemeprobleemid võivad samuti pärilikud olla, nii et kui su vanematel sugulastel on juba “hõre riiul”, hoolitse oma hammaste eest erilise hoolega ja ole sellele vaatamata valmis tulevikus proteesidele mõtlema. Kurb, aga tõsi…

Allikas: Daily Mail