Puhkusel haigeks

Uuringud on näidanud, et puhkusel olles on erinevatesse haigustesse haigestumise risk kõrgem kui muul ajal. Sa oled ümbritsetud kõikvõimalikest pisikutest, mis pärinevad näiteks mõnelt haigelt kaasreisijalt. Üheks haigusetekitajaks võib olla ka stress, mis tekib puhkuse planeerimisest ningsõidueelsest asjade korraldamisest.

Enne kui lähed: erguta oma immuunsüsteemi kvaliteetsete vitamiinidega. Alusta nende pidevat võtmist vähemalt kaks nädalat enne puhkusele minemist.


Appi, moskiitod!

Kui sulle meeldivad soojad õhtud palmide all,siis suure tõenäosusega on su seltsilisteks... moskiitod. Ja miski muu ei saa su puhkuserõõmu rohkem rikkuda kui vihased punased moskiitokublad. Kas teadsid, et ühel inimesel kümnest toodab keha teatud hapet, mis neid lendavaid paharette eriti ligi meelitab?

Enne kui lähed: uuringud on näidanud, et moskiitodele ei meeldi B-vitamiin. Võta seda enne reisi ja reisi ajal ning sa ei ole neile enam nii ahvatlev, ütleb toitumisspetsialist Shona Wilkinson.

Haara ohjad: enamik moskiitotõrjevahendeid sisaldab ainet nimega N,N-dietüül-meta-toluamiid, mille efektiivsus püsib mitu tundi. Küll aga võib see kollane õli tekitada nahaärritust ega sobi kõikidele inimestele. Kasuta alternatiivina looduslikke tooteid, mis sisaldavad eeterlikke õlisid nagu näiteks citronella. "Enne kui kasutad moskiitotõrjet, käi duši all ning pese maha keha- ja päikesekreemide jäägid. Samuti ära tarvita parfüüme ja puuviljalõhnalisi seepe, mida moskiitod lausa jumaldavad," räägib nakkushaiguste arst Martin Wiselka.


Kõht korrast ära?

"Umbes 50% turistidest kannatab reisides kõhulahtisuse all," teab mikrobioloogiaprofessor Glenn Gibson. Tema soovitus: pese enne söömist käed seebi ja sooja veega korralikult puhtaks, kuna just nii vähendad halbade bakterite organismi sattumist.

Enne kui lähed: su vastupanuvõimet aitavad tugevdada probiootikumid (näiteks Lacto Seven), mida võiks hakata tarbima nädal enne reisi. Jätka nende võtmist kogu reisi vältel. Haara ohjad: vähendad oluliselt kõhuhädade riski, kui loobud kraanivee joomisest, seega eelista reisides alati pudelivett.


Kuumarabandus

Kuumade ilmadega kaotab su organism higistades palju vedelikku ja palju rohkem polegi kuumarabanduse tekkeks vaja. Hoiatusmärgid on uimasus, peavalu, väsimus ning janu.

Haara ohjad: palavate ilmadega väldi otsest päikesepaistet, püsi varjus ning joo rohkelt vett. Kui oled aga terve päeva õues olnud ja tunned end halvasti, siis mine kohe varju, joo palju vett ning väldi alkoholi ja kofeiini sisaldavate jookide tarbimist.


Heinapalavik

20-30% inimestest kannatab mõne allergia all ning enamikule teeb muret just heinapalavik. "Õietolmu- ja heinaallergia ohustab sind vähem rannikualadel," ütleb allergiaekspert Stephen Adelstein, kes soovitab kõikidel allergikutel vältida reisimist kevadel, kui enamik taimi õitseb.

Haara ohjad: kui sul on heinaallergia, sule aknad ning püsi toas. Samuti käi õuest tuppa minnes duši all ning pese juustest ja riietelt õietolmujäägid.


Päikesepõletus

Kuigi tahad puhkuselt jumekana naasta, siis rohkem kui päevitusrandid ohustab sind päikesepõletus. "Pärast seda on täiesti normaalne, et hakkad nahka ajama," räägib vähiuurija Caroline Cerny. "Kui kahjustused on suured, võivad järgneda ka tüsistused."

Enne kui lähed: varu oma reisikotti erinevate kaitsefaktoritega päikesekreeme. Ühte tüüpi kreem ei sobi igas olukorras.

Haara ohjad: väiksemaid põletusi leevendab külm dušš või külma riide asetamine põlenud kohale. Kui põletusaste on raske, joo palju vett ning kreemita end aloe vera kreemi või Panthenoliga. Kui asi on nii hull, et tekivad villid, määri nahale antibakteriaalset kreemi ning otsi üles lähim arstikabinet.


Vaktsineerimine

Enne kui valmistud puhkusele lendama, konsulteeri vaktsineerimise asjus perearstiga. Lase end vaktsineerida vähemalt kuus kuni kaheksa nädalat enne reisi, sest mõned vaktsiinid vajavad lisasüste. Osadesse riikidesse sisenemisel on vaktsineerimine kohustuslik ning sul on vaja arsti allkirjaga vaktsineerimispassi. Vt ka www.vaktsiin.ee