1. Valusööst mööda käsivart

Paljud mehed kipuvad kogema valusööstu mööda vasakut käsivart ja naised kas mööda üht käsivart või hoopis mõlemat. Mõned naised on ka väitnud, et tundsid enne infarkti ebatavalist valu küünarnuki piirkonnas.

2. Köhahoog, mis ei lõppe

Köha võib esineda erinevatel põhjustel, aga see võib olla ka märk südame-veresoonkonna haigustest. Köhahoog, mis ei kao ja toob kaasa roosaka vedeliku, milles leidub ka verd, on väga selge märk, et midagi on su südamega korrast ära.

3. Paistes jalad

Kui su süda ei tööta nii nagu peaks, lekib veresoontes olev vedelik ümbritsevatesse kudedesse ja gravitatsiooni tõttu mõjutab see just su jalgu. See ei pruugi olla maailma lõpp, aga siiski peaksid sellele tähelepanu pöörama.

4. Söögiisu kaob ja sees iiveldab

Paljudel patsientidel, kes kannatavad südamehaiguste käes, kaob söögiisu ja kõigest mõni amps ajab juba iiveldama. Selle põhjuseks on maksa ümber kogunenud vedelik ja häiritud seedimine. Nendele sümptomitele järgneb sageli alakõhuvalu ja kui tajud neid kõiki korraga, tuleks kohe arsti poole pöörduda.

5. Ebatavaline ja tugev ärevushoog

Mitmed uuringud on kinnitanud, et inimestel, kes kannatavad ekstreemse ärevuse all juba varajases nooruses, on südamehaiguste tekkimise oht suurem. Ärevust võib tekitada väga stressirikas elustiil, aga ka näiteks paanikahood või foobiad.

6. Teadvuse kaotamine või minestamine

Kui su pea käib ringi ja kaotad teadvuse, siis tea, et see on ka väga levinud südamehaigete märk. Kui süda ei saa korralikult verd pumbata, tähendab see, et midagi on valesti. Kui tunned, et õhk hakkab ära kaduma ja hakkad minestama, helista kohe arstile ja lase end kontrollida.

7. Su nahk muutub valgemaks ja isegi sinakaks

Tegemist pole kõige tavalisema sümptomiga, aga kui see esineb, siis seetõttu, et su vereringe on häiritud, punaste vererakkude arv langenud ja su süda ei pumpa verd sellisel viisil nagu ta peaks. Tavaliselt on selle põhjuseks mingisugune šokiseisund ja kohe ei tasuks minna paanikasse, aga kui see esineb ilma igasuguse põhjuseta, võiksid lasta end kontrollida.

8. Veider nahalööve

Uuringud leidsid, et nii ekseemi kui ka vöötohatise esinemine tõstavad südamehaiguste riski. Leiti, et inimestel, kel esineb ekseemi, on 48protsendise tõenäosusega kõrge vererõhk ja 29protsendise tõenäosusega liiga kõrge kolesterooli tase. Vöötohatise puhul aga tõusis südameataki risk 59 protsenti.

Allikas: BrightSide