Puukentsefaliit
on viiruslik (tekitaja kuulub flaviviiruste perekonda) nakkushaigus, mis levib puugihammustuste kaudu. Puugid on viiruse vaheperemeesteks, saades nakkuse enamasti metsloomadelt ja -lindudelt. Puugihooaeg kestab tavaliselt aprillist oktoobrini. Puuk muutub aktiivseks, kui ööpäeva keskmine temperatuur on juba +7° C.

Eestis on puukentsefaliiti diagnoositud alates 1950. aastast. 1-2 nädalat peale puugihammustust ilmnevad tavaliselt esimesed haigusnähud (gripisarnane haiguspilt), mis võivad mööduda nädalaga. Raskematel juhtudel tungib viirus ajju ja ajukelmetesse. Haiguse läbipõdemine annab eluaegse immuunsuse. Spetsiifilised antikehad tekivad umbes nädal peale haigestumist või neuroloogiliste nähtude tekke alguses.

Puukborrelioos e. Lyme'i tõbi on multisüsteemne põletikuline haigus, mis kahjustab nahka, närvisüsteemi, südant ja liigeseid. Haigustekitaja on spiroheet Borrelia bugdarferi ja nakkus saadakse infitseeritud puukide hammustuse kaudu. Borreelia reservuaariks looduses on närilised, vähemal määral linnud ning puuk infitseerub nende vere imemisel.

Eestis kannavad ca 5% puukidest inimesele ohtlikku nakkust. Puugi hammustusel satuvad spiroheedid nahaalusesse koesse, paljunevad lümfisüsteemis ja migreeruvad hematogeenselt. Arvatakse, et spiroheedid persisteeruvad organites pikka aega (liigestes, liikvoris). 60-80%-l nakatunutest tekib puugi hammustuse kohale erüteem (erythema migrans), mis areneb paari päeva või paari nädala jooksul (läbimõõt vähemalt 5 cm). Inkubatsioon võib kesta 3-30 päeva.

Puukborrelioosi kliiniline pilt on mitmekesine: peavalu, üldine nõrkus, liigeste ja lihaste valud, subfebriliteet, kehakaalu langus, pearinglus, spastilise para- või tetrapareesi teke. Immuunsus puudub. Ravimata jäänud borrelioos võib põhjustada kroonilist haiguskulgu: närvisüsteemi-, südame- või liigesekahjustusi. (Allikas: Tervisekaitsetalitus)

Puukentsefaliidi kaitseks on olemas vaktsiin ning kuna haigus on raske ja meie, eestlased, üldiselt armastame soojal ajal metsas jalutada, kutsuvad tervishoiuasutused üles inimesi ennast selle vastu vaktsineerima.

Kõigile head tervist ja puugivaba suve soovides valmistasid Lasnamäe Tervisekesuse turundusjuht Karin Pärnpuu ja perearst dr.Ester Eensaar Delfi Naistelehele ette järgmise info:

Puukentsefaliit levib puugi hammustuse kaudu ning ohustab kõiki inimesi, eriti lapsi ja vanemaealisi. Haigus algab 1-2 nädalat peale nakatunud puugi hammustust sarnaselt gripiga - väikese palaviku, pea- ja lihasvaluga. Puukentsefaliidi puhul esineb nii kergeid kui raskeid haigusvorme. Eriti ohtlikud on just rasked vormid, mille puhul esinevad kõrge palavik, peavalu, kaela kangestumine, oksendamine ning uimasus kuni teadvushäireteni.

Vaadates haigestumist puukentsefaliiti viimaste aastate jooksul on kurb tõdeda, et haigusjuhtumite hulk on peale lühiajalist langust seoses riigi poolt kompenseeritud vaktsineerimistega 1999.aastal taas kasvama hakanud. Sotsiaalministeeriumi Meditsiinistatistika Büroo juhataja Ene Palo sõnul registreeriti 1997. ja 1998.aastatel vastavalt 404 ja 387 haigusjuhtu. 1998.ja 1999.aastal toimunud aktiivse vaktsineerimiskampaania tulemusena langes haigusjuhtude arv 1999.aastal 185 juhtumini. Paraku tuleb tunnistada, et juba 2000.aastal tõusis see arv taas 272 korrani.

Analüüsides haigusjuhtude arvu ealises skaalas võib täheldada, et ligi kolmandik juhtumitest esineb just lastel, teiseks riskigrupiks on enam kui 55-aastased inimesed.

Puugid ärkavad talveunest aprillis, mistõttu on just nüüd õige aeg alustada vaktsineerimist puukentsefaliidi vastu. Kaitse saamiseks tuleb lasta teha kolm süsti:
esimese aprillis,
teise kuu aja möödudes mais
ning kolmanda üheksa kuu pärast, ehk järgmise aasta veebruaris.

Muretu ja puugihirmu-vaba suve tagab juba teine kaitsesüst. Juhul, kui kõik kolm süsti on tehtud, on kaitse haiguse vastu tagatud kolmeks aastaks. Järgmise kaitsesüsti tegemine kolme aasta möödudes tagab omakorda kaitse järgnevaks kolmeks aastaks. Vaktsineerida soovitame kõigil, kel vanust alates 2 aastast.

Vaktsineerida on eriti soovitav:

- inimestel, kes teevad tööd eelkõige looduses
- vanematel kui 55-aastastel, kes käivad tihti marjul või seenel
- neil, kes plaanivad oma suve veeta looduses
- inimestel, kes plaanivad sõita Venemaale, Lätti, Leetu, Kesk-Euroopasse või Skandinaaviasse

Vaktsineerida ei tohi:
- rasedad
- kanamuna suhtes ülitundlikud
- inimesed, kellel on mõni haigus ägedas faasis

Kõrvaltoimed: Mõnikord võivad tekkida paiksed reaktsioonid (süstekoha punetus, turse ja valu) ning regionaalsete lümfisõlmede suurenemine. Harva võivad esineda nõrk palavik, peavalu, iiveldus, oksendamine, lihas- ja liigesvalu, mis tavaliselt mööduvad 24 tunni jooksul (allikas "Pharmaca Estica").

Puukide vältimiseks on soovitav metsas kanda tumedaid pikkade varrukatega riideid. Kui puuk on hammustanud, tuleb ta kiiresti eemaldada: haarata peast hästi naha lähedalt ja päripäeva keerates tõmmata, mitte mingil juhul pigistada.

* * * * * * * * *

Paraku käis kogu eelnev jutt ainult puukentsefaliidi kohta. Puukborrelioosi eest väljareklaamitud vaktsiin kaitset aga ei anna. Siinkohal veel mõned Tervisekaitsetalituse leheküljel eksponeeritud arvud:

2000.a. 11 kuu jooksul Tallinnas registreeriti 51 puukentsefaliidi ja 167 puukborrelioosi juhust.

Puukentsefaliidi haigete puugiründe kohad:

Harjumaa - 16 (Leesi, Loksa, Saue, Juminda poolsaar, Keila-Joa,Viimsi)
Lääne-Virumaa - 4 (Käsmu, Võsu)
Läänemaa - 2 (Taebla, Haapsalu lähed.)
Saaremaa - 3 (Hindu küla)
Tartumaa - 1 (Peipsi ääres)
Võrumaa - 3 (Mõniste)
Pärnumaa - 3 (Tõstamaa)
Hiiumaa - 1
Ida-Virumaa - 1
Venemaa - 1
Tallinn - 1
teadmata - 15

Puukborrelioosi haigete puugiründe kohad:

Harjumaa - 70 (Aruküla, Kose, Klooga, Kuusalu, Keila-Joa, Loksa, Laulasmaa, Leesi, Maardu, Muraste, Muuga, Vääna, Kernu, Laitse, Rannamõisa, Jagala, Saku, Saue, Vihterpalu, Viimsi, Vääna-Jõesuu, Raasiku, Pillapalu, Randvere, Kose-Uuemõisa, Leppneeme, Salmistu, Vasalemma, ),
Saaremaa - 12 (s.h. Muhu saar, Vilsandi),
Läänemaa - 10 (Haapsalu linna lähistel, Vormsi saar, Liivi, Nõva, Virtsu),
Tallinn - 23 (Kakumäe, Nõmme, Pääsküla, Kopli, Mustamäe, Männiku, Rocca-al-Mare, Mähe, Pirita-Kose, Merivälja, Pelgurand, Veskimetsa),
Hiiumaa - 7
Järvamaa - 3 (Türi, Jäneda),
Raplamaa - 3 (Märjamaa),
Valgamaa - 2 (Hargla, Otepää), Lääne-Virumaa - 4 (Käsmu, Viitna, Kohtla-Järve lähistel),
Ida-Virumaa - 4 (s.h. Peipsi põhja kallas),
Põlvamaa - 1 (Mehikoorma),
Pärnumaa - 3 (s.h. Kabli, Tori vald),
Tsehhi - 1
Rootsi - 1
Saksamaa - 1
teadmata -22.

"Kuidas küll ennast ja oma peret kaitsta ?" vasardab ilmselt paljude peas. Arstiteadus teid borrelioosi nakatumise eest kaitsta ei oska, küll aga on mõned soovitused välja pakkuda alternatiivsete ravimeetodite kasutajatel. Kas te neid ka kasutama hakkate, on nagu alati igaühe enda valida, aga "parem karta kui kahetseda". Ütleb ju rahvatarkusgi, et "jumal kaitseb seda, kes iseenda eest seisab". Seega esitasin sama küsimuse ka Ülle Liivamäele, kes on aastaid tegutsenud aktiivsünnituettevalmistusega, õppinud aroomiterapeut ja homeopaat.

Ülle Liivamägi pani kõigepealt südamele, et puuki välja tõmbama valmistudes, ei tohi mitte mingil tingimusel puugi peale õli (võid) määrida (nagu veel mõned aastad tagasi laialt soovitati). Põhjus lihtne - õli aitab viirustel, mida puuk kanda võib, naha peal veel laiemalt levida.

Igal perel on soovitav (ja seda mitte ainult puugikaitseks) esmaabi kapis hoida pudelikest 100% Tea-Tree õliga. Tea-Tree on juba ka akadeemilise meditsiini poolt tunnustatud kui immunsüsteemi tugevdajat, kinnitust on leidnud ka tema viirusi, baktereid ja seeninfektsioone hävitav mõju. Ostes tuleb kaasa küsida õli valmistanud firma soovitused tema kasutamiseks, kuna esinevate firmade taimede korjekohad jpm õli mõjutavad faktorid on erinevad, siis võib ka tilkade ravitoime varieeruda. Õli ostes jälgige kindlasti, et pudelikesel oleks kirjas Tea- Tree ladinakeelne nimi (Melaleuca alternfolia), sest kahjuks ilmub müügile ka "pseudovariante", mis loomulikult teile mingit kaitset ei taga.

Niisiis: käisite metsas ja avastasite endal või lapsel end naha sisse imenud puugi. Esimene asi on tilgutada otse puugi peale 1 tilk 100% ülalmainitud Tea- Tree õli. Miks seda võib, aga tavalist toiduõli mitte? Sellepärast, et Tea-Tree õli eesmärk on tappa juba nahal ja puugi küljes olevad viirused. Ja tema tuleb sellega ka edukalt toime. Oodata 1-2 minutit ning seejärel kiire vastupäeva liigutusega ohtlik vereimeja nahalt eemaldada. Miks vastupäeva? Sest naha sisse imedes liigub puuk päripäeva, teil on ta vaja aga kätte saada.

Edasi tuleb teha lahjendus Tea-Tree ja Tüümiani õlidest ning 2 nädalat 2 korda päevas määrida seda segu nii hammustuskoha peale kui tõmmata sõrmedega mööda selgroogu. Selgitus:
1. Ka tüümian on tunnustatud viiruste hävitaja, immunsüsteemi tugevdaja ja aroomiteraapias kasutusel närvisüsteemi häirete raviks. Seega - kahe õli segu mõju on laiem kui ainult ühe õli puhul. Siin räägitud tüümiani ladinakeelne nimi on Thymus vulgaris linalol.

2. Kaks nädalat on haiguste peiteaeg. Sel ajal on teil tarvis toetada oma organismi, et ta ise haigustekitajate hävitamisega hakkama saaks. Selgroogu läbib kogu "kehasisene infovool", mis peaks selgitama vajaduse õli just sinna määrida. Puugihammistuse koht on aga juba elementaarne - lõppude lõpuks on haigustekitajate kontsentratsioon just siin kõige kõrgem.

Mida tähendab lahjendus 100% õlist?
Igasugune aroomiõli kandmine nahale tähendab aktiivset sekkumist organsimi talitlusse. Seetõttu on 100% õli kasutamine näidustatud ainult kriisisituatsioonis. Igapäevase kasutamise juures tuleb need kindlasti baasõlides lahjendada, kusjuures lahjendused (ehk tilkade arv) sõltub
1)sellest, kas tegemist on lapse, täiskasvanu või vanuriga;
2) õli valmistanud firmast ja tema soovitustest. Baasõliks võib võtta ka tavalise oliiviõli Extra Virgin variandi.

NB!
Tüümiani kasutamine on rasedatel absoluutselt vastunäidustatud. Tea-Tree õli ei tohi aga kasutada neeruprobleemidega inimsed.

Lasnamäe Tervisekeskuse leiate aadressil: Punane 61, Tallinn

Ülle Liivamäe perekoolist saate osta kontrollitult puhataid õlisid ja ka soovitusi nende koduseks kasutamiseks.