Kõrvuti klassikalise meditsiini tõestatud meetoditega on aegade jooksul kogu maailmas pakutud ka kaheldava väärtusega võtteid — seda nii tervisehädade leevenduseks kui ka haigustest vabanemiseks. Neid inimesi, kes pakuvad mistahes arstiabi ilma vajalikku kvalifikatsiooni, väljaõpet ja tunnistust omamata, kutsutakse šarlatanideks.

Ajaloost on hästi teada, kuidas näiteks 18. sajandil “raviti” impotentsust ja viljatust “meditsiiniteatrites” spetsiaalse muusikaga või rasestumisprobleemidega naistele pakuti puhastumiseks ja suguorganite taastekitamiseks mürgiseid “ravisid” elavhõbedaga.
Kodutohtri maikuu teemad:
* Elu pärast infarkti

* Mida süüa kartuli asemel?

* Allergiavaba pesupesemine

* Stressi üllatavad sünnitised

* Hambad vajavad armastust

* Veenilaiendid: sooned sõlmes

* Intervallpaastu dieet

* Ettevaatust — šarlatanid!

* Värvipimeda isemoodi maailm

* Kui kõrge vererõhk on ohutu?

* Seljata tselluliit!

Haige inimene on kerge saak

Paraku tegutsevad šarlatanid meie ümber ka tänapäeval ning pettureid leidub peaaegu igas meditsiinivaldkonnas. Oma oskuslike psühholoogiliste ja turunduslike võtetega võivad nad mõjutada heausklikke abivajajaid. Tervisehädaga kimpus olevad inimesed on enamasti haavatavamad ja kergeusklikumad kui terved ning langevad sagedamini ka pettuste ohvriks. Tõsiste haigustega inimesed kaaluvad mõnevõrra erinevalt ka teenuste hinda ja loodetavat kasu — tervenemislootuse nimel ollakse sageli valmis loobuma mistahes maisest varast.

Erinevalt ravitsejatest, kes ise oma võimetesse ja oskustesse usuvad, teavad šarlatanid hästi, et nende teod põhinevad pettusel. Seega ei valeta nad isikliku kasu ja hüvangu saamise nimel sugugi mitte endile, vaid ainult teistele. Klassikaliseks võtteks oma “ravi” tõhususe tõendamisel on nii turunõudluse kui ka rahulolevate patsientide lugude esitamine, jättes seejuures avalikustamata luhtunud juhtumid ja nende tagajärgede tegeliku tõsiduse.

Lubades kiiret, odavat ja kindla peale saadavat ravi, mõjub selline reklaam abiotsijale palju veetlevamalt, kui klassikalise meditsiini viljelejate antud vähem entusiastlikud, kuid ometi realistlikumad hinnangud. Oma osa mängib ka lihtne ja kiire pääs selliste petturite juurde — arstijärjekorda tuleb mõnikord oodata mitu kuud.

Kergeusklikkuse saatuslikud tagajärjed

Kuigi mitmed šarlatanide pakutavad võtted võivad olla kahjutud, on osa neist ka kahtlased või lausa ohtlikud. Peale selle, et raha on kulunud asjatult, võivad niimoodi õige diagnoos ja ravi lükkuda aega, mil arstiabi on jäänud juba saatuslikult hiljaks.

Lisaks võivad oma tervise šarlatanide kätte usaldanud inimesed kannatada valede võtete ja kahtlaste ainete kõrvaltoimete käes, kogedes elukvaliteedi langust, otsest kehalist ja ka psühholoogilist kahju.

Kuigi šarlatanide juurde minnakse sageli nende teenuse madalama hinna pärast, läheb valeravi tagajärgede leevendamine abiotsijale kokkuvõttes sageli hoopis kallimaks. Nii võib pettuse ohvriks langemise hind olla tohutu ja halvimal juhul maksta isegi elu.

Kuidas valevalikut vältida

Paraku on tõestamata raviviiside propageerimises oma koht ka meedial, kus tihtilugu avaldatakse segadust tekitavaid väiteid. Need lood ei sisalda mingeid kriitilisi hinnanguid, vaid on lihtsalt kahtlaste võtete eestvedajate vaadete kirjeldused. Kahjuks on sellistel patsientidel, keda tavameditsiin enam aidata ei suuda, kergem mõelda, et “veel mingeid ravisid” klassikaline meditsiin lihtsalt eirab, kui et nende olukord on lootusetu. Seepärast on inimeste harimine šarlatanide tegevusega seotud ohtude suhtes erialainimeste tähtis ülesanne.

Praktilises elus teevad vaid üksikud inimesed tõsiseid tervisega seotud otsuseid omapäi: erinevate ravivõimaluste vahel aitavad valida pere, sõbrad ja tervishoiutöötajad. See omakorda näitab, kui olulised on meditsiinis arsti ja patsiendi vastastikused suhted.

Piiride seadmine šarlatanide tegevusele võib eeldada aga ka mahukamaid toiminguid. Nii näiteks alustas Ameerika Vähiühing juba 1955. aastal programmi tõestamata vähiravimeetodite kindlakstegemiseks, et olla abiks võitluses vähišarlatanidega.

Mis peitub šarlatanide edulugude taga ja millised on olnud läbi aegade kõige suuremad petuskeemid, loe juba Kodutohtri maikuu numbrist.