Hemorroidid on täiesti normaalne nähtus. Tegemist on kõigest kudedega, mis tagavad pärakus suurema toe. Nii nagu vaagnapõhjalihased aitavad näiteks kõhimisel või naermisel hoida ära uriini lekke, teevad hemorroidid sama gaaside või väljaheite puhul. Inimesed aga panevad neid tähele alles siis, kui tekkivad teatud sümptomid.

Loomulikult kõikidel need ebamugavust ei põhjusta.

Midagi peab minema väga valesti, et täiesti tavalisest koest saab sügelev ja valus mügar, mida sa tõenäoliselt ka sõna “hemorroid” kuuldes ette kujutad. Võtmesõnaks on siin surve alakehale, olgu siis suurest pingutusest või hoopis pikaajalisest kõhukinnisusest, liigsest kõhurasvast, rasedusest või isegi pikamaajooksust. Surve venitab kudet ja muudab selle aja jooksul nõrgemaks, hemorroidides paiknevad veresooned laienevad, mistõttu satub sinna rohkem verd ja võib esineda ka veritsust.

See puudutab üllatavalt paljusid inimesi.

Väga paljudel inimestel esineb ebameeldivust põhjustavaid hemorroide ja see risk suureneb vanusega.

Olemas on kahte sorti hemorroide.

Need on sisemised ja välimised hemorroidid. Viimased paiknevad päraku ümber ja neid katab nahk, mistõttu on neil ka närvid, mis põhjustavad valu, sügelust ja põletustunnet. Sisemised hemorroidid paiknevad aga pärasoole lõpposas ja sa ei tunne neid, sest sisemisi hemorroide ei kata nahk. Küll aga kipuvad need rohkem veritsema ja, kui olukord täielikult kontrolli alt väljub, võivad nad pärakust “välja kukkuda”.

Ebamugav? Jah. Ohtlik? Mitte väga.

Olgu, hemorroidide kirjeldus kõlab vastikult, aga hea uudis on see, et nad ei tee su tervisele otseselt kahju. Hemorroidid ei ole kuidagi seotud vähi tekkega ja ainus hirmutav tagajärg võib olla tugev veritsus, millest tagajärjeks võib olla aneemia. Seda aga juhtub õnneks väga harva.

See ei tähenda, et sa ei pea arstile minema.

Inimesed mõtlevad tihti, et kui neil päraku piirkonnas taolised probleemid esinevad, on koheselt tegemist hemorroididega. Seejärel suundutakse apteeki ja jäetakse arsti juurde minemata. See on viga, eriti sisemiste hemorroididega, mille puhul sa ei näe, kust veri tuleb ja tegelikult võib probleem olla hoopis tõsisem. Igaüks, kes märkab väljaheidetes verd, peaks pöörduma arsti poole. Heal juhul ongi tegemist hemorroididega, aga need sümptomid kehtivad ka käärsoolevähi puhul.

Parim viis hemorroididest hoidumiseks on vaadata üle oma tualetiskäimise harjumused.

Sa ei tohiks kohelda tualetti nagu oma personaalset lõõgastumistuba ja jääda sinna raamatut lugema või telefoniga mängima. Paljud inimesed paraku just vetsus teistest inimestest puhkavadki, olenemata sellest, kas viibitakse kontoris, kodus või kuskil mujal. Lisaks sellele, et see on üsna rõve, on see ka su tagumikule halb. Vähenda vetsupotil veedetavat aega, ära võta kaasa lugemismaterjali ega oma nutitelefoni.

Hemorroidikreem tõenäoliselt ei aita.

Sa ei pea minema apteeki hemorroidikreemi ostma ja seetõttu piinlikust tundma, sest sageli need kreemid ei tööta. Kui otsid kiiret lahendust, mine hoopis õhtul sooja vanni. Pärakupiirkonna leotamine aitab ärritustunnet leevendada.

Harvematel juhtudel on vaja hemorroidid eemaldada, milleks arstidel on mitmeid erinevaid tehnikaid. Kuigi operatsioon on tavaliselt väga lihtne, on paranemine üsna valulik. Enne, kui arst selle valiku langetab, proovib ta tõenäoliselt kõik muud variandid läbi.

Ära tühista oma reisiplaane!

Paljudel reisisellidel tekib pärast puhkust probleem hemorroididega, aga süüdi pole mitte pikaajaline istuv asend (kui nad just pikalt tualettpotil ei istu). Inimesed kipuvad reisidel valesti toituma ja võib juhtuda, et nad ei tarbi piisavalt vett, mistõttu tekib kõhukinnisus. Selle tagajärjeks võib aga olla ärritunud hemorroid. Seega, joo piisavalt vett ja võta ka kõhulahtisteid reisile kaasa ning kõik peaks olema kontrolli all.

Allikas: Prevention