Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhi Sirje Potisepa sõnul näitavad erinevad uuringud nii Eestis kui ka Euroopas, et tarbijad tunnevad puudust lihtsalt esitatud toitumisalasest infost tootepakenditel ning ei võta praegu ostuotsuse tegemisel tervisliku toitumise argumente seetõttu eriti arvesse.

"GDA (Guideline Daily Amounts) märgistuse toiduainete märgistamise süsteem on tootjate vastutustundlik algatus, mis võimaldab astuda suure sammu tervislikumate eluviiside poole. Mul on hea meel, et GDA toitumisjuht on ilmunud Eestis üha rohkemate toidukaupade pakenditele ning kutsun omalt poolt üles kõiki tootjaid süsteemiga tutvuma ning liituma,“ ütles Potisepp.

GDA märgistus on välja töötatud toitumisteadlaste poolt ning tugineb lisaks teadlaste ekspertiisile ka laialdastel uuringutel ja toitumisharjumuste analüüsil. GDA töötas välja Euroopa Komisjoni poolt kokkukutsutud toitumisteadlaste paneel. Märgistust arendas edasi Euroopa Toiduaine- ja Joogitööstuste Konföderatsioon (CIAA), andmaks oma panust Euroopa Liidu tegevuskavasse, mille keskmes on toitumine, aktiivne eluviis ja tervis.

Eesti ühe tunnustatuma toitumiseksperdi Mai Maseri sõnul on GDA toitumisjuhi lisamine tootepakenditele tootjate poolt samm väga õiges suunas, kuna võimaldab tervislikuks toitumiseks vajaliku info arusaadavalt inimesteni viia. „Toitumisteadlased on arvamusel, et igasuguse tervisliku toitumise alus on tasakaalustatud menüü. Igal toiduainel on selles oma koht, küsimus on alati õigetes tarbimiskogustes, toitainete vahekorras ning ülesöömise vältimises. GDA toitumisjuht on eelkõige abimees, mis võimaldab kiiresti ja ilma erialateadmisteta saada ülevaadet sellest, mida ja millises koguses sinu poolt valitud toit või jook sisaldab ning kui palju see moodustab toitumisteadlaste poolt soovitatud päevastest kogustest. Ja seda nende toitainete lõikes, mis tervise seisukohalt on kõige olulisemad – suhkur, rasvad, sool jt,“ kinnitas Maser.

GDA toitumisjuht võimaldab anda tarbijale kiiresti ja arusaadavalt kogu vajamineva teabe:
pakendi esiküljel on välja toodud, kui palju sisaldab üks toidu- või joogiportsjon toiduenergiat ja kui suure osa moodustab see soovitatavast päevasest kogusest. Pakendi tagaküljel on märgitud tervise seisukohalt tähtsamate toitainete (nt suhkrud, rasvad, küllastunud rasvhapped) kogused ühes portsjonis ja nende osakaal päevasest soovituslikust kogusest. Alles jääb ka praegu pakenditel olev 100g või 100 ml kohta toodud informatsioon.

GDA toitumisjuhi teavituskampaaniat juhib Eesti Toiduainetööstuse Liit ning sellega on liitunud Coca-Cola, Leibur, Tere, Põltsamaa Felix ning Maag. Kõigi nimetatud tootjate pakenditelt võib leida ka GDA märgistuse.

Veebileheküljelt www.gdainfo.ee saavad soovijad igakülgset infot GDA märgistussüsteemi osas.