Geenid mõjutavad meie ainevahetust. Nii nagu on geneetilistel põhjustel erinev meie silma- või juuksevärv, nii on olemas erinevused ka rasvade sünteesil ja lagundamisel, rasvarakkude moodustamisel, energia kulul. Erinevused geenides määravad, kuidas üks või teine toit meile mõjub, milline söök meile iseäranis maitseb, kas me suudame vastu panna näksimise soovile ja millise toidu liigtarvitamine kiiremini kaalunumbreid tõstab.

Oma iseärasusi teades ja järgides on pingutused kehakaalu kontrollimiseks tõhusamad Teadusuuringute järgi mõjutavad geenid meie kehakaalu 40-70% ulatuses. Ülejäänud osa aga aga sõltub meie elustiilist. Oma geene me küll muuta ei saa, aga söögi ja elustiili valikul on samuti kasulik teada oma geneetilisi iseärasusi. Oleme erinevad ja seetõttu ka dieet, mis tõhusalt mõjus mõnele tuttavale või kuulsusele, ei pruugi sama hästi sobida Sulle.

Näiteks mõjub mõnede inimeste puhul kehakaalule hästi rasvase toidu osakaalu vähendamine, samas teistele on olulisem süsivesikute piiramine. Teadlased on leidnud geenivariatsioone, mille esinemise puhul on saledamad need inimesed, kes tarbivad ohtralt õlisid ehk armastavad nn Vahemere sööke. Eestis kannab selliseid geene ca ¼ inimestest. On leitud, et kui inimene peab oma geenidega sobivat dieeti, siis on kehakaalu kontroll ja langetamine tõhusamad.

Isegi treening ei anna kõikidele ühtemoodi efekti — teatud geenivariatsioonid määravad, kas trenni tehes hakkavad rasvad intensiivselt lagunema või mitte. Seetõttu ongi oma geenide tundmaõppimine kasulik nii oma toidulaua planeerimisel kui harjumuste kujundamisel.

Tänapäeval ei ole õnneks geneetilised uuringud enam ainult teadlaste, arstide ja kriminalistide pärusmaa. Oma geene saavad uurida laste kõik inimesed, kel on selleks huvi.

Ka Eestis saab teha lasta endale erinevaid geneetilisi analüüse. Tallinnas asuv Geenitestide Labor uurib geene, millel on seos erinevate toitumise aspektidega. Koostöös toitumispetsialistidega on koostatud ka soovitused, mida erinevate geenivariatsioonidega inimestel on hea jälgida, et oma kehakaalu hõlpsamalt kontrolli all hoida.

Geenitesti saab teha kodust lahkumata
Geneetilise analüüsi tegemine on lihtne — pole vaja kuhugi kohale minna ega verd anda. Analüüsi tellides saadetakse proovivõtmise tarvikud koos juhendiga koju. DNA prooviks kasutatakse suu põsekaabet — selle võtmine iseendalt on lihtne ja valutu. Proovi saab saata tavalise postiga laborisse tagasi.

Testi soovitused on personaalsed
Kaalujälgimise toitumissoovitusi saab teada, kui lasta enda tehale FiguraGen Weight test. Selle testi vastusest saab lugeda, milliseid toitaineid peaks tõhusamaks kaalulangetamiseks tarbima rohkem ja milliseid vähem. Vastusesse on lisatud ka kolme päeva näidismenüü, et oleks selge, milline näeb välja soovitatud dieet.

Geenitestid pakuvad huvitavat infot kõigile
Geenitestide laboris tehakse teste ka laktoositalumatuse, vitamiinide defitsiitsuse riski ja tsöliaakia riski määramiseks. Seega saab geenitestide abil huvitavat infot erinevate toitumisega seotud aspektide kohta.

  • FiguraGen Weight geenitesti hind on 95 eurot.
  • Testi saab tellida www.geenitestid.ee või osta Südameapteegist.
  • Geenitestid.ee kodulehelt tellides kasuta sooduskoodi DELFI — see annab 10% soodustust.

Geenitestide Labor — www.geenitestid.ee, tel. 6204347

Jaga
Kommentaarid