Georgetowni ülikooli teadlaste sõnul võivad populaarsetes hammaste valgendamiseks kasutatavates toodetes olevad aktiivained olla põhjuseks, miks 20ndates aastates olevatel inimestel tekib keelevähk, kuigi nad ei suitseta ega joo.

Populaarsed hammaste valgendamiseks kasutatavad tooted, mille kastutus on pärast 2001. aastat kolmekordistunud, on üks põhjuseid, miks suuvähk on noorte hulgas kasvanud. Umbes 90% suuõõne vähijuhtumitest langeb üle 45-aastaste inimeste arvele ning sellisel juhul on põhjuseks tavaliselt pikaajaline suitsetamine ja joomine.

“Kui aga patsiendid ei ole pikaajaliselt suitsetanud ega joonud, tekib paratamatult küsimus, mis ainetega nad kokku on puutunud,” kommenteeris suuõõne spetsialist Bruce Davidson.

Davidson kahtlustab, et põhjuseks võib olla valgendamisgeelides sisalduv vesinikülihapend. Sellistel tootepakenditel seisab sageli, et need sisaldavad karbamiidperoksiidi, millest kolmandik koosneb vesinikülihapendist. Ka muutub karbamiidperoksiid valgendina kasutades vesinikülihapendiks.

Loomadel tehtud katsed näitavad, et peroksiid soodustab vähirakkude teket ning soolestikku sattudes tekitab seedeelundite vähki. Inimestel selliseid katseid tehtud ei ole.

Teoorias põhjustab suuõõnde lekkiv valgendav vedelik vähkitekitavate vabade radikaalide teket. Pea- ja kaelavähi konverentsil esitatud materjalide hulgas oli kaks näidet noortest patsientidest, kellel tekkis suuõõnevähk pärast hammaste valgendamist. Kumbki tarbis alkoholi mõõdukalt — mitte rohkem kui kolm klaasi nädalas, kusjuures üks ei suitsetanud üldse ja teine tõmbas paar sigaretti päevas.

Davidsoni meeskond uuris kokku 19 suuvähki põdevalt patsienti. Kuuest patsiendist kaks, kes haigestusid vähki enne 40 eluaastat, kasutas hammaste valgendamise vahendeid, kusjuures nende kasvaja oli kaugelearenenum kui teistel patsientidel, kes tarvitasid rohkem alkoholi ja suitsetasid.

Hollingsi vähikeskuse direktor Terry Day ütles, et uuring väärib tähelepanu, kuna aitab selgitada, miks nii paljud noored kannatavad tänapäeval suuõõnevähi, eriti keelevähi all, ilma et nad oleksid kroonilised suitsetajad või alkohoolikud. “Ligi 10%-15% suu-, pea- ja kaelavähi juhtumitest ei tundu olevat seotud tubaka ja alkoholiga,” ütles ta. “Teised võimalikud tegurid on geneetika, papilloomiviirus ja toiduga seotud tegurid.”

Ameerika Hambaarstide Liidu pressiesindaja David Sarrett ütles, et esialgu puuduvad tõendid selle kohta, et korralikult kasutatavad valgendajad põhjustavad vähki või muid probleeme. Samas tunnistas ta, et mõned inimesed kuritarvitavad neid vahendeid. Tema sõnul ei jää mõned patsiendid rahule enne, kui nende hambad on lumivalged.

Kui hambaid valgendada hambaarsti juures, mis on tunduvalt kallim protseduur, kasutatakse spetsiaalseid kliendi hammaste kuju järgi valmistatud geelialuseid, mis vähendab vesinikülihapendi lekkimise ohtu, kuid apteegist vahendit ostes ja ise hambaid valgendades ei sobi vormid sageli teie hammastega ja leke on vältimatu.

Davidson ütles, et isegi ideaaltingimustel on pärast vormide eemaldamist tunniajalise protseduuri järel alla 50% valgendajast endiselt vormi sees, mis näitab, et suur osa sellest on välja lekkinud.

Sarrett hoiatab valgendite ostmise vastu internetist. Tema sõnul võivad need vahendid küll sisaldada õigeid koostisosi, aga kui need ei ole korralikult tasakaalustatud, ei ole neis õige pH tase ning suurem happesus võib kahjustada hambaemaili.