Loomulikult äratas taoline äramärgitud taim Lääne uurijate tähelepanu. Selgus, et tänu sellele taimele

- kulges sünnitus valutult (sealt nimetus indiaaninaise juur),

- kadus liigeste ja lihastevalu (reumajuur),

- korrastus sisikonna, eriti sapipõie tegevus.

- Mehhikos kutsutakse taime mehe noorendusjuureks,

Hiinas eliksiiriks, mis toob silmadesse sära.

Taim kannab koondnimetust JAMS, kuuludes sealhulgas Dioscoreacea perekonda, tema peamine esindaja on Dioscorea villosa L. Looduslikult kasvab ta Põhja-Ameerikas, Kanadas, Mehhikos, Hiinas, Euroopas ja ka troopilistel aladel. Lähemalt taimest

Möödunud sajandi keskpaiku, kui degeneratiivsete haiguste (reuma, liigestepõletike) ravis oli hakatud kasutama loomseid steroidhormoone, ilmnes pärast esialgset vaimustust, et hormoonravi võib põhjustada kõrvuti esialgse efektiga ka pöördumatuid kahjustusi organismis. Seejärel pöördus teravdatud tähelepanu taimemaailmale, asuti nende hulgast intensiivselt otsima esindajaid, mis sisaldaksid aineid, mille toime sarnaneks steroidhormoonidega, kuid puuduks kahjustav kõrvaltoime. Uurijate pilk jäi pidama paljudele rahvameditsiinis tuntud ravimtaimedele, üheks tähelepanu äratanud ravimtaimeks osutuski Jams. Jams on rikas mitme toimeaine poolest, kuid ta sisaldab ka taimset steroidi diosgeniini, mis oma ehituselt sarnaneb silmatorkavalt steroidhormoon dehüdroandrosterooniga, DHEA-ga. Seda hormooni toodavad meie neerupealised pidevalt. (Vaata ka: Tähelepanu alla on hormonaalne tasakaal). Ent kui organism väsib, vananeb, kui ta peab pikka aega võitlema mõne põletiku vastu, siis kulub seda hormooni rohkesti. Ja siin ongi leitud üks abiline – Jams. Sest mis peaks olema kehal selle vastu, kui talle pakutakse taimset poolfabrikaati, millest valmistab organism juba ise enese kaitseks ja vastupanuks vajalikku hormooni.

Mis puhul jamsijuurt tarvitatakse? Praegu sobiks see sesoonsete haiguste (külmetuse, gripi) ennetamiseks, kuid ka pärast põdemist, kui endine hea enesetunne kuidagi ei taastu. Palaviku ajal seda taime ei pruugita. Krooniliste tõbede (reumaatilised häired, liigestepõletikud, sapipõie ja sooltevaevused, verevarustusehäired) puhul aitab jamsijuur kindlasti parandada enesetunnet, tugevdades neerupealiseid soodustab tervise paranemist. Eriliselt efektiivne on jamsijuur olnud vanusega seotud kaebuste puhul (mälu ja ajuverevarustuse halvenemine, väsimus). Terviselehe testid näitasid, et inimeste seisund paraneb jamsi kasutamisel märgatavalt. Inimene muutub toimekamaks, paraneb tema vaimne ja kehaline heaolu, uni, kiireneb taastumine. Nii et eespool mehhiko ja hiina rahvaravitsejate poolt mainitud nooruslikkus ja säravad silmad pole sugugi muidujutt. Kuidas jamsijuurt kasutada? Hommikuti peale sööki võetakse üks kapsel jamsijuurt koos veega. Taimepulbrit võib tarvitada kas iga päev või ka paar korda nädalas. Kui tuntakse vajadust, tehakse kaks kuuajalist kuuri aastas – sügisel ja varakevadel.