Nagu juba öeldud, toimib vesi meie kehas mitte puhtal kujul, vaid on alati sooladega segunenud, siis võiks nn puhastatud vee asemel silma heita hoopiski mineraalvetele.

Teatavasti ammutatakse mineraalveed maa-alustest allikatest ning need erinevad üksteisest mineraalide sisalduse poolest. Vastavalt Ülemaailmse tervishoiuorganisatsiooni soovitustele sisaldab lauavesi optimaalselt ühe grammi soolasid liitri kohta.

Lauavesi on kõige populaarsem vesi maailmas; seda võib juua ilma igasuguste piiranguteta, sest on tervisele kasulik. Lauavee alusel võib segada väga kasulikke kokteile. Allpool - kolm näidet.

Energia kokteil

Ühe rohelise õuna püree, 50 g ploomi- ja sama palju õunamahla valada üle mineraalveega (maitse järgi) ning lisada supilusikatäis peenestatud rosinaid.

Värskendav

100 g mangopüreed, pool klaasitäit greibimahla, 50 g aprikoosinektarit, üks supilusikatäis peenestatud värskeid piparmündi ja melissi lehti valada üle klaasi veega ning segada sheikeris.

Tervendav

Apelsini- ja greibimahla – mõlemaid pool klaasi, supilusikatäis sidrunimahla ning mineraalvett maitse järgi.

On loomulik, et supi ja muude toitude valmistamiseks kasutatakse gaseerimata vett. “Lihtsa” pudelivee ostmine on suhteliselt uus traditsioon, mis on lausa vaidlusi esile kutsunud. Vastased kinnitavad, et müüdav joogivesi erineb vähe kraaniveest. Pooldajad on kindlad – omadused õigustavad igati ostu. Pealegi lisab torustiku ja puhastussüsteemide nutune olukord kraanivette mitmesuguseid orgaanilisi lisandeid – raskete metallide soolasid ning lihtlabast roostet, mis pole tervise seisukohast kaugeltki kasulikud.

Igas regioonis on kraaniveel omad iseloomulikud puudujäägid, seetõttu “organiseerib” vesi enda ümber teatavaid haigusi. Näiteks suurendab vesi, milles on liiga suur rauasisaldus, pideval tarvitamisel infarkti ja maksahaiguste riski ning peegeldub negatiivselt reproduktiivsetel funktsioonidel. Mangaani üleküllus kustub esile luustiku haigusi, kaltsiumkarbonaat aga neeruhaigusi.

Tööstuses puhastatakse küll vee mineraalisisaldus praktiliselt nullilähedaseks. Ometi väidab kaasaegne teadus, et vesi ilma mikroelementideta pole vesi, kuna just mikroelementidele on usaldatud organismi tähtsaimad funktsioonid, kuni impulsside edastamiseni närvirakkudes.

Seega siis pakume mõningaid alternatiivseid nõuandeid kraanivee omaduste parandamiseks:

- vesi külmutada, seejärel sulatada taas üles, põhja sadestunud setet mitte kasutada;
- vette lisada 2-3 pihlakalehte;
- vette lisada veidi õunaäädikat (1-2 teelusikat liitri kohta);
- osta kvaliteetne filter ning seda pidevalt kasutada.

Kui tõsiselt tervise peale mõelda, siis läheb tarvis sellist mineraalvett nagu narsaan, borzhomm jms.

Balneoloogia nimetab lauaveeks vett, mis sisaldab mineraale 1-10 g/l, ravivees on neid aga rohkem kui 10 g/l. Viimane polegi enam nagu vesi, vaid raviv tõmmis, sellise vee koht on apteegis ning seda juuakse pärast arstiga konsulteerimist.

Looduslikud mineraalveed jaotatakse sõltuvalt ioonide kontsentratsioonist mitmeks liigiks. Ioonidest sõltubki põhiliselt vee raviv toime.

- Hüdrokarbonaatsed veed alandavad maomahla happesust,
- kloriidsed veed stimuleerivad mao ja kõhunäärme sekretsiooni,
- sulfaadsed taastavad mao ja sapipõie funktsioone.
- naatriumvesi aitab reguleerida arteriaalset rõhku,
- magneesiumvesi – toime tulla stressidega,
- rauasisaldusega vesi päästab aneemiast.

Vee toime sõltub ka selle kasutamisviisist.

- Inimene, kes peab end terveks, peab vett jooma 35-40 minutit enne sööki.
- Alanenud sekretsiooniga gastriit kohustab mineraalvett jooma vahetult enne sööki.
- Krooniline jämesoole põletik – poolteist-kaks tundi pärast lõunat.
Kõikidel juhtudel peab ravivee temperatuur olema umbes 40°.

Tervenemine mineraalvee abil on võimalik, kui seda regulaarselt juua, taandumata arsti poolt määratud skeemist. Teistel juhtudel on mõttekas ravivett juua vaheldumisi tavalise mineraal- või joogiveega.

Millist vett aga vajatakse kõige vähem?

- Eelkõige mineraliseeritud vett. See on kunstlikult loodud jook, mis sarnaneb oma keemiliselt koostiselt loodusliku veega, omamata selle raviomadusi.
- Teiseks - plastikpudelites ravi-mineraalvett. See mitte kõige ökoloogilisem materjal lühendab vee kõlblikkuse aega: klaasist pudelis säilib vesi 2 aastat, platsikpudelis aga 3-15 kuud.

Vesi pesemiseks

Ime küll, aga parimat viisi naha puhastamiseks kui pesemine pole siiani välja mõeldud. On ainult üks tingimus – vesi peab olema “õige”. Veevärgist tulev vesi pole see aga kaugeltki mitte – see sisaldab liiga palju kaltsiumi- ja rauasoolasid, seetõttu muudab naha kuivaks ning paneb kestendama. Ühinedes pesemisvahuga moodustavad kaltsiumi- ja rauasoolad nahale kleepuvaid lahustumatuid ühendeid, siit ka naha elastsuse kadu ning enneaegne vananemine.

Vett saab parandada sellele söögisooda, mandlilaastude või glütseriini (0,5 teelusikatäit liitri vee kohta) lisamisega. Kellele see aga tülikas ning aeganõudev tundub, võib hommikuti kasutada ka ostetud joogivett. Kuivas kontoriruumis istudes on kasulik nägu niisutada, pritsides näole mitu korda päevas mineraalvett.