1. Tea, et insult ei taba ootamatult

Insulti haigestumise tõenäosus on 35-64aastaste naiste hulgas kolm korda sagedasem kui samas eas olevate meeste puhul. Ka naiste suremus insulti on sagedasem.

Mis siis organismis insuldi ajal toimub?

Teatud ajuosas alaneb või peatub üldse vereringlus. Selle põhjustajaks on tromb, mis blokeerib ajus arteri või kapillaarid. Või siis lõhkeb peaajus veresoon, mis põhjustab verejooksu. Mõlemal juhul ei saa kahjustatud osa rakud enam hapnikku ning on hukkumisohus.

Miks naised haigestuvad sagedamini?

Üks peamisi põhjusi on ülekaal, mis suurendab riski mitmeid kordi. Just seetõttu on oluline jälgida vererõhku, kolesterooli- ja suhkrutaset veres ning ka pulsi sagedust.

Kui sinu kaal on normist kasvõi veidi suurem, räägi sellest arstiga ja selgita välja, kas sul võib olla eelsoodumus haigestuda insulti. Kui arst otsustab, et oled riskigrupis, tuleb muuta oma eluviise ning läbida ravi. Ekslik on arvata, et insult tekib äkki. Tegelikult kujunevad soodumused selleks aegapidi välja, vahel mitme aasta jooksul. Patsiendid ise aga saavad teha väga palju, et end selle haiguse eest kaitsta.

2. Söö toitu, mis on sinu ajule kasulik

Üks kõige efektiivsematest vahenditest insuldi profülaktikaks on müügil igas toiduainete kaupluses ja maksab õige vähe. See on tavaline peet. Peet on rikas nitritite poolest, st sisaldab aineid, mis on võimelised alandama vererõhku. Mõningate uurijate arvates võib peet parandada aju verevarustust. Seega, olgu peet alati sinu toidulaual ning lisaks järgi tervisliku toitumise lihtsaid reegleid: söö rohkem puu- ja köögivilju, kala, väherasvast liha, täisteratoite ning kasulikke rasvu. Vii miinimumini suhkru ja kiirtoidu tarbimine.

3. Korista laualt sool

Kõige ohtlikum harjumus on valmistoidule soola lisamine. Liigne sool tõstab vererõhku, see aga omakorda tõstab insuldi riski. Tänapäeval jälgivad naised hoolikalt suhkru tarbimist, ent vähesed pööravad tähelepanu soolale. Kusjuures on kiirtoit, konservid, kiireks valmistamiseks mõeldud toidud lausa täis topitud soola! Viinerid, vorstid, suitsutatud tooted, külmutatud pitsad ja lasanjed on toidud, mida tuleb vältida meil kõigil, sõltumata soost ja vanusest. Soovituslik soola kogus päevas on 5-6 g (1 tl).

4. Jäta meelde insuldi peamised tunnused

Üks võimalikest insuldi sümptomitest on käte ja jalgade tundlikkuse kaotus, enamasti ühel poolel. Kuidas aga aru saada, et inimesel on tõesti insult või on tal lihtsalt magades jalg „surnud“? Kõigele lisaks võib mikroinsuldi puhul inimene kaevata vaid nõrkuse ja peavalu üle. Kuidas siis ikkagi asjas selgusele jõuda? Alljärgnevalt on toodud neli põhilist tunnust.

Naeratus: insuldi puhul on naeratus kõver. Üks suunurk tõuseb üles, teine vajub alla.

Kõne: inimene räägib aeglaselt, takerdudes.

Käed: insuldihaige ei suuda tõsta ühtlaselt enda ette mõlemat kätt, üks jääb allapoole.

Keel: keel näeb välja asümmeetriline või vajub ühele poole.

Kui oled märganud kasvõi mõnda sellist tunnust endal või lähedastel, tuleb viivitamatult kutsuda kiirabi. Kui alustada raviga esimesel kolmel tunnil pärast atakki, on tervenemise väljavaated palju kindlamad.

5. Hoidu hormonaalsetest rasestumisvastastest vahenditest, kui oled riskigrupis

Kas sinu lähedaste hulgas on kasvõi ühel olnud infarkt või insult? On sul kõrgenenud vererõhk? Kas sul on kunagi diagnoositud süvaveenide trombe? Kõik need faktorid koos hormonaalsete rasestumisvastaste vahenditega võivad tekitada trombi, mis võib ummistada veresooni ja põhjustada insuldi. Valides rasestumisvastaseid vahendeid tuleb tingimata arstiga läbi arutada võimalik eelsoodumus haigestuda insulti. Ning igal juhul jäta maha suitsetamine.

6. Ära heida pead tagasi kauemaks kui 2-3 minutiks

Taolise oleku tagajärjel sulguvad lülisamba arterid, mis varustavad peaaju verega. See võib lõppeda insuldiga. Pea seda meeles juuksuris, kui sul pestakse pead ja ära nõustu jääma „kraanikausi kohale istuma, kuni mask kinnistub“. Mõningatel juhtudel võib verevarustus saada häiritud isegi siis, kui inimene vaatab ilutulestikku või töötab pikka aega aias, pea tahapoole kallutatud.

7. Säilita rahu — sellest sõltub sinu elu

Tervisele on kõige ohtlikum krooniline stress, mis tõstab vererõhku. Kui oled kogu aeg ärritunud, klaarid iga päev suhteid kodustega ning närveerid töö juures, tunned end pidevalt õnnetuna, siis kõik see ähvardab sind insuldiga. Päevast päeva kestev krooniline stress nõrgestab organismi, provotseerib põletikulisi protsesse ning tõstab kortisooni taset, mis omakorda põhjustab rakkude kahjustusi. Suhtu tähelepanelikult oma hingelisse seisundisse ning see tuleb kasuks ka sinu füüsilisele tervisele.

Allikas: Domašni Otšag