Crohni tõbi on krooniline ja ravimatu sooltehaigus, mis haarab tavaliselt kõiki soolekihte seedetraktis — suust kuni pärakuni.

USAs avalikustati, et seos beebipillide tarvitamise ja Crohni tõve vahel on vaatluse all olnud juba viimased 50 aastat. Põhjuseks on see, et kui 60ndatel naised massiliselt beebipille kasutama hakkasid, toimus Crohni tõppe haigestumises suur tõus.

Põhjus, miks beebipillid Crohni tõppe haigestumise riski tõstavad, on see, et nendes pillides sisalduvad suguhormoonid nõrgestavad soolestikku, luues ideaalsed tingimused Crohni tõve levimiseks.

Hiljuti tehti Ameerikas uurimus, kus vaatluse all oli 230000 naist. Selgitati välja, et nende naiste hulgas, kes on viimase viie aasta jooksul pidevalt beebipille võtnud, on Crohni tõppe haigestumise risk kolm korda suurem kui neil, kes neid viimase viie aasta jooksul võtnud ei ole. Muidugi pole beebipillid ainuke põhjus Crohni tõppe haigestumiseks — suured riskifaktorid on veel ka liiga steriilne elukeskkond ja suitsetamine.

Arstid on jõudnud ka sellele järeldusele, et SOS-pillide tarbimine suurendab Crohni tõppe haigestumist veelgi, kuna need sisaldavad veel mitu korda rohkem suguhormoone.

Crohni tõve sümptomite hulka kuuluvad valu kõhu alumises parempoolses küljes, kõhulahtisus ning pärasoole veritsemine, palavik, kaalukaotus, aneemia, haavandid. Ravimite ja operatsioonidega saab haigust kontrolli all hoida, aga ravida pole seda võimalik.

Allikas: Daily Mail