Tampoonid on ideaalne poorne, hapnikuga rikastatud, soe, niiske ja menstruaalvere tõttu ka toitaineterikas keskkond bakterite jaoks, mis võivad seal kiiresti paljuneda ohtliku tasemeni. Paljud tampoonid sisaldavad ohtlikus koguses toksilist kemikaali dioksiini, lõhna- ja värvaineid ning superimavust tagavaid kemikaale. 1980-ndatel oli TSS laiemalt levinud probleem, kuid pärast seda muutsid tootjad tampoonide koostist ning arvatakse, et see mure on minevikku jäänud. Kuid tänapäeval püüavad tootjad uute kemikaalide lisamise abil suurendada tampoonide imavust ning see suurendab TSS-i tekke riski.

Ohtlik dioksiin

San Diego ülikoolist pensionile jäänud professor Ilya Sandra Perlingieri ütleb, et naised, kes on küll lugenud tampoonipaki pealt hoiatust, ei ole tegelikult kursis kogu looga. Kõiki tampoone valgendatakse kloriini abil ning kloriini lagunemisel tekib dioksiin. See on üks ohtlikumaid kemikaale, mille puhul piisaks umbes supilusikatäiest, et mis tahes inimest teise ilma saata.

Perlingieri hoiatusega nõustub ka Penn State’i ülikooli õppejõud Jill Wood, kes tegi magistritöö menstruaaltervise kohta. “Ma ei kasuta üldlevinud tampoone. Ma ei usu, et nende terviseriskid on mõistlikud,“ ütleb Wood. Tampoonitootjad väidavad, et nende toodetes leiduva dioksiini kogus on turvaline, kuid kahju võib tekitada juba imeväike kogus dioksiini. See akumuleerub kehas ning sellest on pea võimatu lahti saada. Naised kasutavad elu jooksul 11 000 — 12 000 tampooni, millest satub nende vereringesse lisaks dioksiinile ka terve kompott teisi toksilisi aineid ning tampoonikiudusid. Need kiud jäävad osaliselt tupekanalisse ka pärast tampooni eemaldamist.

Mis on TSS

Toksilise šoki sündroom (TSS) on raske seisund, mis kujuneb bakter Staphylococcus aureuse toksiini (bakteri elutegevuse käigus toodetav mürkaine) verresattumisel. Mädatekitaja bakteri elutegevuse käigus toodetav mürk satub verre kõige sagedamini — koguni 90%-l juhtudest — menstruatsiooni ajal liiga kauaks tuppe jäetud tampoonide kasutamise tagajärjel. Kujuneb kõrge palaviku, oksendamise, kõhulahtisuse, nahalööbe ja segasusega kulgev raske seisund. TSS võib tekkida ka haavadest alguse saanud nakkuste tagajärjel, sel juhul esineb see nii naistel, meestel kui ka lastel.

TSS on eluohtlik, kuid suuremal osal juhtudest siiski ravitav haigus. Probleem tekib sellest, et neid sümptomeid on lihtne segi ajada muude haigustega ning kuna TSS esinemissagedus on suhteliselt madal, siis ei taibata sageli, mis haigestumist põhjustanud on ega otsita abi. Nii juhtus ka Natasha puhul, kelle pere arvas lihtsalt, et tüdruk on haigestunud kõhuviirusesse ning lasi tal koju puhkama ja paranema jääda.

Aktiivne ja elurõõmus tüdruk suri kõigest viis päeva pärast esimeste sümptomite avaldumist ja see oli tema pere jaoks šokeeriv kaotus. Kuid nad otsustasid, et Natasha mälestuseks soovivad nad algatada kampaania, mis teavitaks inimesi TSS-i ohtudest.

2011. aastal viisid sarnase kampaania läbi ka 15-aastase Paige Roffey vanemad. Paige pääses TSS-ist eluga, kuid tema puhul piisas kõigest nelja tunni pikkusest tampooni kasutamisest, et tekkisid esimesed sümptomid, mis süvenesid väga kiiresti. Alguses arvati, et tüdrukul on lihtsalt viirus. Kuid pärast teist kokkukukkumist saadi haiguse põhjusele jälile ning viidi ta meditsiiniliselt indutseeritud koomasse. Paige oli haiglas kokku kümme päeva ja koomast väljumisel kardeti, et tal võib olla ajukahjustus. Paige taastus siiski järk-järgult ning tema pere kasutas seda kogemust, et suurendada kogukonnas teadlikkust TSS ohtude kohta.

Kas mahepuuvillast tampoonid on lahenduseks?

Tupekanali limaskest on väga tundlik ning lõhnaained ning valgendajad ärritavad seda kergesti. Sageli kirjutatakse sel puhul välja lihtsalt ravim, süvenemata pikemalt ärrituse põhjusesse. 100% mahepuuvillast tampoonid on enamasti kallimad kui tavalised tampoonid, kuid sellest hoolimata on need Põhja-Ameerikas ning paljudes teistes maades väga suure müügieduga.

Tampooni koostis on TSS riski hindamisel oluline tegur ning mahepuuvillast tampoonid on kindlasti väiksema toksiinide sisaldusega. Aga ka nende puhul ei tohi unustada, et bakter, mis on TSS-i peamine põhjustaja, on meie kehas normaalselt kogu aeg olemas ning kui sellele anda soodsad tingimused paljunemiseks, see tähendab jätta tampoon liiga kauaks vahetamata, võib see siiski tekitada probleeme. Tampoonikasutajatel soovitatakse valida madalaima imavusega toode, vahetada seda sageli ning kasutada vahepeal ka hügieenisidemeid või pesukaitsmeid.