Berchelmann kirjeldab, kuidas esmaabi vastuvõttu saabus laps, kes oli kõrrejooki juues märganud kõrre sees rohelist limast ainet. Peale seda, kui ema paki lahti lõikas ning nägi, mis selles oli, pidas ta vajalikuks laps kiiresti arsti vastuvõtule tuua.

Tema mahlapakk oli täis rohelist limast hallitust, mis äärestas paki servasid.

Vaata öökimaajavaid pilte Childrensmd kodulehelt!

Tuleb välja, et hallitusega mahlapakid pole midagi uut: kui pakki satub kasvõi imeväike kogus õhku, on see piisav, et hallitus kasvama saaks hakata. Õhu sissepääsuks piisab imeväikesest inimesele nähtamatust august ning lisaks hallistusele võib see põhjustada ka mahlas leiduvate suhkrute fermenteerumist, mille tagajärjel tekib alkohol.

Liiga palju suhkrut

Lisaks hallituse ja alkoholi riskile on ka teisi põhjusi, miks Berchelmann soovitab lastel selliste mahlade tarbimise igal juhul lõpetada. Neis on väga palju suhkrut, mille toimel vabanevad ajus looduslikud opiaadid, mis stimuleerivad isu teiste maiustuste ja rämpstoidu järele. Sama efekti omavad kõrge rasva- ja soolasisaldusega toidud. Mida rohkem lapsed tarbivad suhkrurikkaid jooke, seda enam on nende organismis opiaate ning seda vähem on nad huvitatud tervislikust toidust. Samas, veidi rohkem kõrge suhkru-, soola- ja rasvasisaldusega toitu kuluks alati ära. Kas tuleb tuttav ette?

Liiga palju puuviljamahla võib põhjustada hammaste lagunemist, kõhulahtisust ja kõhupuhitust. On palju teisi tervislikke toitusid, millest lapsed saavad endale vajalikud vitamiinid ilma kõrge suhkru- ja kalorisisalduseta.

Ameerika pediaatrite akadeemia soovitused laste mahlatarbimise osas:

* Imikute menüüsse ei tohiks lisada puuviljamahla enne kuuendat elukuud, välja arvatud arsti soovitusel. Vahel võib väikest mahlakogust kasutada kõhukinnisuse korral.

* 6 kuu kuni 6 aasta vanuste laste puhul ei ole puuviljamahlal võrreldes terve puuviljaga mingit eelist, vastupidi — puuvili annab lisaks ka kiudaineid ja teisi toitaineid.

* Kui sa lubad lapsel juua puuviljamahla, siis ära kunagi lase tal kõrrega pakki või joogitopsi terve päeva jooksul kaasas kanda. Puuviljamahla tarbimine peaks 1–6-aastastel lastel piirduma maksimaalselt 180 ml päevas, 7–18-aastastel lastel kuni 350 ml päevas.

* Ära kunagi paku pastöriseerimata mahla.

Need soovitused kehtivad 100%-lise mahla puhul, mis on väga erinev mahlajookidest. Mahlajookidel ei ole enamasti mitte mingit olulist toitainelist väärtust.

Paljud on andnud laste soovidele järele ja vahel neile kõrrejoogi paki pihku pistnud. Kuid sa ei tea kunagi, mis selle paki sees tegelikult leidub!

Allikad: Children’s MD, IntelliHub

Fotod: blog.foodnetwork.com, Children’s MD