"Sellest on tõesti probleem saanud," ütles Fertilitase erahaigla naistearst Krista Vinkel SL Õhtulehele. " Paljud naised ei tulegi selle peale, et allergiat, kihelust või seenhaigusi põhjustab keemia meie igapäevaelus."

"Kõik ju reklaamivad ja veel nii: meie, naistearstid, soovitame! Eriti tampoone. Tegelikult on tampoonid mõeldud just suure menstruatsiooni ajaks, kuid mõni kasutab neid just vastupidi - siis, kui määrib. Tampoon ei vali, mis bakteri või mikroobi endasse tõmbab. Ta takistab vere normaalset eritust tupest ja tõmbab enda külge mitte ainult verd, vaid kogu tupevooluse," selgitas Vinkel. "Tänu reklaamile on väga moodi läinud ka pesukaitsed, kuid pesukaitset ja tampoone tuleks kasutada minimaalselt, sest kaitse ei lase küllaldaselt õhku ligi ja hoiab ihu n-ö ummuksis. See on kõik puhas keemia," hoiatas Vinkel.

Arsti sõnul peaks poeostul vaatama pakendilt hügieenisideme koostist. Kui mõni patsient on Vinkeli sõnul väga hoolikas koostist lugema, siis paljud haaravad riiulilt reklaamist meelde jäänud pakendi. "Igaühele ei sobi kindla firma hügieenisidemed, neid tuleb valida ja vahetada. Vuokkoset on kõige naturaalsem toode, seda olen minagi kõige enam soovitanud," ütles Vinkel. Samamoodi ei soovita arstid kanda pidevalt stringpükse, mis nagu kitsas pesugi võib tekitada ebamugavat kihelust, voolust ja seenhaigusi. Vinkeli sõnul on üsna tähtis allergiate ja seenhaiguste puhul seep ja pesupulber.

"Tegelikult ei tule pesumasinas pestes pulber ka pärast kolme loputust korralikult välja - see võib põhjustada ka allergiat. Soovitan lastepesupulbrit, Neutralit või Mini-Riski. Omo ja Ariel on liiga vänged, aluspesule on vaja õrnemat ja kergemat pesuvahendit, kas või lasteseepi," ütles Vinkel. Samuti ei soovita ta naistel pesta lõhnaseepide ja dus^igeelidega.

"Allergiat on loomulikult palju," kinnitas Tallinna keskhaigla raseduspatoloogia osakonnajuhataja Ferenc Szirko. "Seda on kinnitanud ka allergoloogid, et keemia meie igapäevaelus on suurendanud allergilisi haigestumisi." Tema sõnul on naiste hügieenitarvete näol tegemist rohkem tarbija kui toote probleemiga. Szirko sõnul on tupe seenhaigusi rohkem neil naistel, kes tarvitavad rasedusvastaseid tablette.

Tervisekaitseinspektsiooni nõunik Agnes Jürgens ütles, et hügieenisidemed ja tampoonid, mis on tervisekaitseinspektsioonis registreeritud ja sealtkaudu turule lubatud, on tunnistatud tervisele ohutuks. Tootjad või ka sissevedajad on esitanud nende kohta kvaliteedi- ja terviseohutuse sertifikaadid. See aga ei tähenda, et inimene ei peaks neid kasutades ettevaatlik olema. "Pesukaitsed ja hügieenisidemed koosnevad põhiliselt tselluloosist, viskoosist ja puuvillast, on ka polüpropüleeni ja polüetüleeni põhjal tehtuid; tampoonides on rohkem puuvilla. Hügieenitooted on kloorivabad, neid on töödeldud vesinikülihapendiga," teadis Jürgens. Tema sõnul pole allergia põhjus niivõrd sideme või ka tampooni koostises, kuivõrd selle kasutamises.

"Tampoone kasutades peab läbi lugema karbile kirjutatud juhendi ja sellest ka kinni pidama. Enamikku ei soovitata üle kolme-nelja tunni sees hoida ja kindlasti ei tohi neid kogu ööks jätta. Tegemist on võõrkehaga, mis imab verd ja koos sellega organismist mikroobe, mis võivad paljuneda ja isegi põletikke tekitada või lihtsalt esile kutsuda allergilisi reaktsioone ning füüsiliselt ärritada," ütles Jürgens. "Hügieenisidemete reklaamid lubavad küll järjest pikemat kasutusaega, kuid siingi tuleb silmas pidada: inimese kehavedelikud, mis on pikka aega kokkupuutes nahaga, võivad põhjustada ärritust, allergiat ja nahapõletikke."

"Kuigi tootjad ja importijad tõendavad hügieenitoodete kvaliteeti ja ohutust, võib juhtuda, et mõni inimene on mõnele komponendile allergiline. Sada protsenti ohutust ei saa keegi ühelegi asjale anda, ka pole päris kindel, et kogu turul ringlev kaup on vajaliku kontrolli läbinud," ütles Jürgens.