Tubakasuitsu „üledoosi“ võivad saada jaaniööl nii suitsetajad, kes meeldiva peo hoos ei pane tähelegi, kuidas käiku läks juba kahekümnes suits ühe õhtu jooksul; kui ka mittesuitsetajad, kes ei pruugi arvatagi, et tubakasuits neile vabas õhus üldse mingit kahju teeks ja lõkkesuitsu sees seda tihti ei märkagi. Sigarettide kahjulik mõju on aga arvestatav ka vabas õhus viibivatele passiivsetele suitsetajatele. Vabas õhus viibides ei oska inimesed tihtipeale hinnata sigaretisuitsu ohtusid ning seetõttu ka ei kaitse ennast selle eest.

„Suitsetajad ei arvesta, et suits kandub ümbritsevate inimesteni ning peale lihtsalt häirimise ka nende tervist tõsiselt kahjustab. Kahjuks ei piira käesoleval hetkel veel ka tubakaseadus vabas õhus toimuvatel üritustel, kontsertidel, ega ka kohvikute väliterassidel suitsetamist. Seetõttu peavad nii suitsetajad kui ka mittesuitsetajad ise olema teadlikud passiivse suitsetamise ohtudest ning sellest, kuidas ennast ja teisi sellistes situatsioonides passiivse suitsu eest kaitsta.“, kommenteeris Tervise Arengu Instituudi tubakavaldkonna vanemspetsialist Liina Üksik. Tema sõnul peavad suitsetajad ka vabaõhu üritustel arvestama teiste peol viibivate inimestega ja suitsetama kohas, kus see kedagi ei häiri ega ohusta.

Nõuandeid jaanipäevalistele tubakavaldkonna spetsialistilt Liina Üksikult:

Kui oled suitsetaja:

  • Ära kunagi suitseta laste ega ka rasedate naiste läheduses, ei ruumis sees ega vabas õhus.
  • Ei piisa, kui astud peol mittesuitsetajatest paar sammu eemale või seisad allatuult — ka vabas õhus kandub tubakasuits teisteni väga kergelt edasi.
  • Usalda mittesuitsetaja lõhnataju. Sinu lõhnatundmine on pideva tubakatarvitamise tõttu vähenenud. Kui keegi teeb sulle märkuse, mine suitsuga inimestest kaugemale.
  • Autos ei tohi suitsetada isegi olenemata sellest, et seal ei pruugi samal ajal teisi inimesi viibida. Suitseta enne sõitma hakkamist või vahepeatuse ajal õues. Ära lase autos suitsetada ka teistel. Suitsu mürgised osakesed ladestuvad autoistmetesse ja mürgitavad peale suitsetamist seal viibijaid veel mitmete kuude vältel.
  • Kui tavalisel päeval tarbid viis kuni kümme sigaretti päevas, siis jaanipäeva peoõhtul ei pruugi sa tähele pannagi, mitmes suits nüüd juba läheb kuni pakk on tühi — jälgi end ja kontrolli oma tubakatarbimist.
  • Kui soovid enda ümber olevaid peolisi säästa, siis parim viis selleks on üldse suitsetamisest loobuda.

Kui oled mittesuitsetaja:

  • Ära unusta, et 80% mürgisest tubakasuitsust on nähtamatu — seega ei pruugi sa seda vabas õhus ja peo täies hoos tähele pannagi. Eemaldu suitsetajast isegi siis, kui sa otseselt suitsu tossu enda läheduses ei näe.
  • Ole julge ja ära karda öelda suitsetavale sõbrale, et tema tossamine sind häirib. Võimalusel proovi sõpra veenda suitsetamisest loobuma kas või üheks jaanipäeva õhtuks ja nautida selle asemel head seltskonda, maitsvat šašlõkki ja puhast suveõhku.
  • Pea meeles, et kui tunned suitsuhaisu, on sinu tervis juba ohustatud. Usalda oma lõhnataju ja ära hinga jaaniõhtul värske õhu asemel sisse tubakasuitsu!
  • Kuigi seadus ei keela otseselt vabaõhuüritustel suitsetamist, on sul ikkagi õigus oma tervise eest hoolitsemisele ning suitsuvabale ja ohutule keskkonnale. Jaaniõhtul oled sa ju sõpradega koos — seleta neile, miks ei soovi suitsu sisse hingata. Kui mõni sõber aga keeldub su viisakal palvel sigareti maha panema, mine temast lihtsalt eemale.
  • Kui sul on valida, kas veeta jaanipäeva suitsetavas või mittesuitsetavas seltskonnas, vali alati viimane variant!

Vaata lisaks: www.tubakainfo.ee