“Me kõik käime tualetis, aga millegipärast me jätkuvalt ei räägi sellest nii palju kui võiks,” tunnistab toitumisnõustaja Adrienne Dowd. “Mõtle korrale, kui sa viimati käisid tervisekontrollis ja kas arst küsis sult taaskord ka sinu väljaheidete kohta? Seda, kui tihti sa vetsus käid ja kas su kõht on kinni või lahti?Nad vähemalt peaksid seda uurima.”

Tavaliselt ei kipu me vetsus käies selle peale mõtlema, aga tegelikult on väga oluline teada, milline on n-ö “normaalne” väljaheide ja sa peaksid sellele kogu aeg tähelepanu pöörama. “Ideaalne kaka peaks olema ühes tükis, sidus ja pehme,” selgitab gastroenteroloog Anish Sheth. “Mõned inimesed kirjeldavad seda kui S-kujulist.”

Kui juba see kirjeldus on sinus muret hakanud tekitama, siis tea, et alati ei pruugi ebatavaline kuju, suurus või vorm midagi hullu tähendada. Sinu toitumine mängib siin väga olulist rolli ja võib kõike mõjutada. Siiski tuleks teatud märke mitte tähelepanuta jätta.

Teed seda liiga tihti?

Toitumisnõustaja Dowdi sõnul on normaalne, kui käid kakal üks kuni kolm korda päevas. Selleks, et kõht ei oleks kinni, tuleks kindlasti juua päeva jooksul ka piisavas koguses vett ja samuti tuleks süüa rohkem köögivilju, pähkleid, seemneid, puuvilju ja täisteratooteid.

Veidralt väike kuju

Dr Shethi sõnul viitab väljaheite väike kuju sellele, et su toidus pole piisavalt kiudaineid. “Esimene samm peaks olema päevas 25 grammi kiudainete ja piisavas koguses vee tarbimine,” väidab ta. Kui ka siis midagi ei muutu, võivad püsivad õrnad pressimised soolestikus olevat blokaatorit eemaldada aidata. “Aina väiksem väljaheide võib aga viidata sellele, et su soolestikus kasvab midagi ohtlikumat,” väidab dr Sheth. Sel juhul tuleks koheselt arsti poole pöörduda!

Vastik hais

“Väga haisev väljaheide võib viidata sellele, et toitud ebatervislikult ja tarbid palju töödeldud toite,” väidab Dowd. “Unusta kiirtoit ja eelista täisväärtuslikku toitumist nagu köögivilju, puhast liha ja täisteratooteid.” Ka dr Sheth nõustub, et lühiajaline halb hais võib viidata muutustele su kehas. “Paar päeva kestev vastik odöör on kõige tõenäolisemalt seotud sinu menüüga,” teab ta. Samuti võib see viidata toidutalumatusele või olla põhjustatud mõndade ravimite poolt, mida tarvitad. Selleks, et asjas selgusele jõuda, võid proovida ka teatud toitude eemaldamist menüüst.

Pidevad muutused väljaheidete aroomis võivad viidata aga mõnele tõsisemale probleemile. Näiteks intensiivselt terav hais võib viidata parasiitide olemasolule. Sel juhul tuleks kindlasti pöörduda arsti poole.

Kõhulahtisus

Ära muretse, aeg-ajalt võib see olla täiesti normaalne, aga kui kõhulahtisus kestab pikemalt, võib põhjuseid olla mitmeid: põletik, ravimid, toidutalumatus. Kui kõhulahtisusega kaasneb aga valu alakõhus ja veri väljaheites, on kindlasti aeg arsti poole pöörduda. Kui käisid arsti juures ja midagi ohtlikku ei avastatud, proovi teatud toidud ajutiselt menüüs eemaldada kuni leiad, mis su kõhule ei meeldi. Alustada võiksid näiteks piimatoodetest ja kofeiini sisaldavatest jookidest.

Veri

Dr Shethi sõnul võib veri väljaheites viidata väga mitmele erinevale probleemile, millest mõned on tõsisemad kui teised. Tegemist võib olla nii divertikuliidi, hemorroidide, polüübi, koliidi või isegi vähiga. Selleks, et põhjus välja selgitada, oleks kindlasti mõistlik minna spetsialisti juurde.

Allikas: Well+Good