Esimesel juhul on kõik tõenäoliselt okei. Ärgates partneri norskamise või külmatunde peale, ei puutu su neerud kuidagi asjasse ning kuigi võib-olla tunned vajadust urineerida, ei ole see ohtlik. Kui aga ärkad seetõttu, et häda on nii suur, et vetsunigi jõudmine võib osutuda probleemiks, on põhjust asja lähemalt uurida. Ja uriini värv annab samuti aimu, kas su tervisega on kõik korras või tuleks arsti jutule minna.

Öise urineerimise sagedasemad põhjused on:

Jood enne uinumist liiga palju vett

Muidugi on see ilmselge, kuid paljud inimesed ei taipa ise, kui palju vett nad enne und tarbivad. Vedeliku tarbimine tuleks lõpetada paar tundi enne voodisseminekut ja tualetis vahetult enne sängi hüppamist ära käia. Kui oled selle rutiini sisse seadnud ja ikka ärkad öösiti pissihäda peale, on aeg arsti külastada.

Tarbid enne magamaminekut kofeiini

Nii alkohol kui kofeiin kiirendavad uriini teket. Kruusitäis kohvi või pudel õlut enne uinumist on selge ärritaja ja saadab su öisele rännakule voodist tualetti. Kofeiini ja alkohoolsete jookidega olgu lõpp juba kl 6 õhtul, et öösel rahulikult magada saaks. Ja kui oled nii toiminud, kuid ikkagi pead öösel pissile minema, räägi arstiga.

Sul on ühte hormooni vähe

Vananedes väheneb antidiureetilise hormooni tootmine. See hormoon aitab neerudel vedeliku taset kontrollida. Mida vähem hormooni, seda tihemini tunned vajadust pissil käia. Tavaliselt hakkab hormoooni tase vähenema, kuid muutub märgatavaks 60-70ndates. Selle vastu on tegelikult ravi, aga paljud naised ei tea seda ja kannatavad põhjuseta.

Tegu on põletikuga

Kui oled välistanud kõik eelnevad põhjused, ajab sind tõenäoliselt põit tühjendama põiepõletik või kuseteede põletik.

Jalad on paistes

Kui jalad on tursunud ja rasked, tähendab see, et keha hoiab vett kinni ning pikaliasend on just see, mil pissihäda tekib. Kuhugi peab jalgades kinni olev vesi ju minema ning lõpuks tekitab see pideva urineerimisvajaduse. Tõsta jalad üles juba paar tundi enne magamaminekut, see aitab vedelikul jalgadest mujale liikuda ning saad oma uriinikogusest enne magamaminekut lahti.

Sul on diabeet või eeldiabeet

Kui sul on need haigused diagnoositud, siis ilmselt oled juba kursis. Aga kui pole ammu arsti juures käinud, pidev öine pissihäda ei lase magada ja tunned päeval pidevalt janu ka siis, kui omast arust tarbid palju vedelikku, on see märk, et su veresuhkruga ei ole kõik korras ja peaksid kiiremas korras laskma ennast kontrollida.

Sul on suguhaigus

Gonorröa ja klamüüdia on näiteks sellised suguhaigused, mis annavad endast märku pideva pissihädaga. Samuti on ohusignaaliks kõrvetus- või põletustunne pissimise ajal, kuid vnaematel inimestel on needsamad nähud tõenäolisemalt seostatavad põiepõletikuga.

Emakas ja munasarjad on suurenenud

Sellel võib olla palju põhjuseid, näiteks polüübid, tsüstid, vähkkasvajad... kõik need kasvatavad organit ebanormaalsesse suurusesse ning need võivad hakata põiele suruma. Aga enne arstivisiiti ei ole sul kuidagi võimalik kindlaks teha, mis see tegelikult probleemi põhjustab.

Põis vajub

Tavaliselt on vaginaalne sünnitus see, mis naise vaagnapõhjalihaseid lõdvemaks muudab, mille tõttu võib põis vajuda ja anda pidevalt pissihädasignaali. Kegeli harjutused võivad aidata, aga enne tuleb siiski arstiga rääkida.

Allikas: Prevention