Ebakõla tekitavad mitut liiki mõjutused: kuus patogeeni, epideemiategurid, seitse emotsiooni ning muudki tegurid, näiteks halb toitumus.

Kuus hävitavat mõjutust

Kuus hävitavat mõjutust — külm, kuumus, niiskus, kuivus, suvekuumus ja tuul — on välised ilmastikutegurid, mis võivad kehasse tungida ja meele/keha/vaimu ebakõla tekitada. Näiteks kui olla liiga pikalt kuuma, külma või tuule käes või kui sattuda nende mõju alla, kui keha on juba nõrk, võid jääda haigeks. Selline väliste mõjutuste poolt tekitatud haigus võib tungida sügavamale ja muutuda tõsisemaks. Näiteks võib kergest külmetusest areneda kopsupõletik. See juhtub, kui välised hävitavad mõjutused on keha loomulikust kaitsevõimest tugevamad.

Külm

Kui suusatajat või mägironijat tabab alajahtumine, nõrgeneb lihaste valitsemine,
liigutused muutuvad aeglaseks ja kohmakaks, väsimus võtab võimust ja keha lülitub välja. Sama toime on külmal. See kurnab kehaenergiat ning muudab liigutused kohmakaks. Keel muutub kahvatuks, pulsisagedus langeb. Inimesel võib areneda hirm külma ees ning soov kägaras magada.

Külm on yin ja kui ta keha vallutab, jahutab ta selle või osa sellest maha. Valu puhul leevendab seda soojus. Kui keha ründab väline külm, võib areneda akuutne haigus koos külmavärinate, palaviku ja valudega kehas. Kui väline külm liigub sissepoole, muutudes sisemise külma ebakõlaks, on see seotud kroonilise seisundiga, mis tekitab kahvatu jume, letargia ja uimasuse, vajaduse soojuse järgi ja tavapärasest pikema une.

Kuumus

Kuumusega seotud tervisehäiretega on tunne niisugune, nagu oleksid lõõskava päikese käes kaks tundi tennist mänginud. Sa oled rampväsinud, kuid samal ajal kummaliselt käima tõmmatud. Sa ei suuda lõpetada mängust rääkimist, kuid sõnad kleepuvad suhu. Sa ei tunne end iseendana enne, kui maha jahtud ja janu kustutad. Kuumahäired põhjustavad ülemääraseid yang-toimeid või ebaküllaldasi yin-toimeid. Üldiselt on need seotud kuumatunde, punase näo, hüperaktiivsuse
ja jutukuse, palaviku, külmade jookide janu ja kiire pulsiga. Sümptomite seas on mädapaised ja koeranaelad, kuiv suu ja janu. Kui kuumus ründab shen’i, muutub kõne segaseks ja tekib deliirium.

Niiskus

Kujuta ette, mis sinu aias toimub, kui kaks päeva järjest sajab. Maa läheb mudaseks ja seisev vesi koguneb lompidesse. Nii mõjutab keha niiskus. Niiskusevalu on raske ja laienev, tõkestab qi voogu ning ummistab hingamist ja kõhtu. Kui väline niiskus sisse tungib, siseneb see kanalitesse ja põhjustab liigeste jäikust. Kui niiskus põrna tungib, võib see põhjustada kõhuärritust, iiveldust, isupuudust, pundunud kõhtu ja kõhulahtisust. Sisemine niiskus — mida põhjustab kas välise niiskuse sissetung või põrna vedeliketöötlemise häire — võib muunduda limaks, mis Hiina meditsiinis on palju enamat kui lihtsalt kehaeritis. See võib tekitada ummistusi, kasvajaid ja köha. Kui lima shen‘i tungib, võib see viia korrapäratu tegutsemise ja vaimuhaiguseni. Kui niiskus on kord juurdunud, on seda keerukas väljutada. Niiskuse kogunemist tuntakse limana.

Kuivus

Kuivus on kuumuse sage kaaslane. Kujuta ette kuivanud jõesängi pragunenud põhja. Kuid seal, kus kuumus tekitab punetust ja soojust, põhjustab kuivus aurustumist ja vedelikupuudust. Kehasse tungiv väline kuivus võib tekitada hingamisprobleeme nagu astmaatiline hingamine ja kuiv köha, akuutne valu ja palavik.

Suvekuumus

Suvekuumus on kogetav niiske, rõhuva ilmastikuna, mis loob augustikuu koerailmasid. See ründab keha pärast suure kuuma käes olemist ja põhjustab äkitselt kõrget palavikku ja täielikku letargiat. See on väline haigustekitaja/ patogeen ja esineb tihti koos niiskusega.

Tuul

Tuul liigutab keha, tõugates seda puhkeolekust liikuma, nagu tuul puulehti liigutab. Kui tuul kehasse siseneb, on see tavaliselt ühenduses mõne teise mõjutusega nagu külm või niiskus. Esimesed sümptomid kehasse imbunud tuulest ilmuvad tavaliselt nahal, kopsudes või näos. Sümptomiteks on tõmblused, tukslemine, tuuletõmbe pelgus, peavalu ja ninakinnisus.

Kui väline tuul sügavamalt kehasse tungib või kui tuul sisemiste probleemide tõttu tekib, määratletakse seda sisemise tuulena. See võib väljenduda krampidena, vilinaga kõrvades ja peapööritusega.